Malmö FF

Malmö

Prijzenkast

Allsvenskan

23x landskampioen

Svenska Cupen

15x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over Malmö FF

Malmö FF is een Zweedse voetbalclub uit de stad Malmö. Thuiswedstrijden van Di Blåe (‘De Blauwen’) worden afgewerkt in het Eleda Stadion, dat een capaciteir heeft van 22.500 plaatsen.

  • Malmö FF speelt in de Zweedse Allsvenskan
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Eleda Stadion
  • De bijnaam van het team luidt ‘Di Blåe’
  • Malmö FF werd 22 keer kampioen van Zweden
  • Vijftien keer werd de Zweedse beker gewonnen

De eerste club van Zlatan Ibrahimovic

In 1905 werden jonge inwoners van Malmö aangemoedigd om te gaan voetballen. Eén van de jeugdelftallen (Bollklubben Idrott) besloot zich in 1909 bij IFK Malmö te voegen, maar vanwege een meningsverschil bleef dat beperkt tot een korte periode. Op 24 februari 1910 besloten negentien leden een nieuwe voetbalclub uit de grond te stampoen en daarmee was Malmö FF een feit.

Malmö FF speelde in de eerste tien jaar vooral in lokale en regionale divisies. Het team mocht eveneens opdraven in de competitie van de regio Skåne, waarin het ook wedstrijden afwerkte tegen Deense clubs. In 1924 besloot de Zweedse voetbalbond een landelijke competitie op te te starten: de Allvenskan. Malmö FF promoveerde en degradeerde in de eerste decennia meermaals.

De periode Persson

In 1937 stelde Malmö FF Eric Persson aan als voorzitter van Malmö FF. De bestuurder bleef deze functie tot 1974 bekleden en groeide uit tot een van de meest invloedrijke figuren in het Zweedse voetbal. Onder zijn bewind haalde de club de eerste grote successen uit de clubgeschiedenis binnen. Richting het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd Malmö FF voor het eerst kampioen van Zweden. Zowel IF Elfsborg als AIK Solna eindigde op een achterstand van vijf punten (tweepuntensysteem).

Malmö FF won in 1944 ook de Svenska Cupen. Het veroveren van de Zweedse dubbel bleek de opmars naar meer. Onder het bewind van Persson groeide het aantal gewonnen landstitels naar dertien en het aantal gewonnen bekers naar negen. Het is verreweg de meest succesvolle periode uit de clubgeschiedenis.

Malmö FF herpakt zich

Het afscheid van Persson hakte er behoorlijk in bij Malmö FF. Dat was vooral te merken aan de prestaties in de Allsvenskan, aangezien de ploeg in de twintigste eeuw nog maar twee landstitels binnen wist te slepen (1986 en 1988). Het team kroonde zich daarentegen nog wel vijfmaal tot winnaar van de Svenska Cupen.

Malmö FF speelde in 2000 zelfs een jaar in de Superettan. Een jaar eerder was nochtans de grootste voetballer uit de clubgeschiedenis gedebuteerd in de A-selectie: Zlatan Ibrahimovic. De aanvaller speelde 46 officiële wedstrijden (zeventien doelpunten) voor de club uit zijn geboortestad. Hij vertrok in 2001 naar Ajax, waarna zijn carrière hem langs clubs als Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain en Manchester United leidde.

In 2004 werd Malmö FF eindelijk weer kampioen van Zweden. Na deze periode volgde opnieuw een periode zonder grote successen, maar vanaf 2010 eindigde men weer regelmatig aan kop in de Allvenskan. In 2023 werd de 23ste landstitel uit de clubgeschiedenis behaald (een Zweeds record).

Rivaliteit

Malmö FF heeft verschillende rivalen. De voornaamste rivalen zijn Helsingborgs IF, IFK Göteborg en IFK Malmö, maar ook Trelleborgs FF en Landskrona BoIS verdienen een plaats in dit overzicht. Buiten Zweden heeft men een verleden opgebouwd met FC Kopenhagen uit Denemarken. In 2005 werden Malmö-aanhangers tijdens een uitwedstrijd in Kopenhagen zelfs stevig aangepakt door de Deense politie.


Europees voetbal

In 1964 debuteerde Malmö FF op het Europese podium. Een succes werd het avontuur niet, aangezien de Zweden al in de kwalificatiefase van de Europacup I werd geëlimineerd door het Bulgaarse Lokomotiv Sofia (5-8 over twee wedstrijden). In de daaropvolgende jaren eindigden de Europese avonturen eveneens voortijdig door toedoen van clubs als Atlético Madrid, Liverpool, AC Milan en VfB Stuttgart.

Malmö FF zette in het seizoen 1978-1979 een fraaie reeks neer in de Europacup I. De Zweedse formatie rekende achtereenvolgens af met AS Monaco, Dinamo Kiev, Wisla Kraków en Austria Wien, maar verloor in de finale met 0-1 van het Engelse Nottingham Forest. Slechts één Allvenskan-team is er sindsdien ook in geslaagd om een Europese finale te bereiken. In 1982 won IFK Göteborg de UEFA Cup zelfs door Hamburger SV over twee wedstrijden met 4-0 te verslaan.

Malmö is in verschillende Europese clubtoernooien actief geweest, waaronder de Champions League en de Europa League. Een prestatie à la 1979 bleek niet meer realistisch.

Balans tegen Nederlandse clubs

Malmö FF heeft zes officiële wedstrijden afgewerkt tegen een Nederlandse club. De eerste onderlinge wedstrijden dateren van het seizoen 1979-1980. Feyenoord rekende in De Kuip dankzij een hattrick van Pétur Pétursson eenvoudig af met de Zweden (4-0), die uitschakeling in de UEFA Cup niet konden voorkomen in de return (1-1). Bijna acht jaar later begon Malmö FF juist met een 1-0 overwinning op Ajax, maar ditmaal ging het juist fout in de return. Marco van Basten droeg met twee doelpunten bij aan de 3-1 eindstand.

Pas in 2011 volgde een nieuw onderonsje tussen Malmö FF en een Nederlandse club. In de groepsfase van de Europa League bleef AZ overeind tegen de Zweden: 4-1 en 0-0.


Nederlandse invloed

Rick Kruys is vooralsnog de enige Nederlander die in de clubkleuren van Malmö FF zijn wedstrijden afwerkte (2008-2010). Wel stonden er verschillende spelers onder contract die later ook in de Eredivisie te bewonderen waren. Zlatan Ibrahimovic is waarschijnlijk de bekendste, maar ook bekende namen als Jari Litmanen, Afonso Alves en Ola Toivonen hebben er een verleden.

Frans Thijssen stond tussen januari 1997 en de zomer van 1998 als trainer aan het roer bij Malmö FF. Voormalig Feyenoord-aanvaller Jon Dahl Tomasson was er eveneens hoofdtrainer, net als Roy Hodgson en Age Hareide.


Het stadion

Malmö FF verliet het Malmö Stadion in 2008 om in het daaropvolgende jaar het nabijgelegen Eleda Stadion te openen. Het stadion heeft een huidige capaciteit van 22.500 plaatsen. Een deel daarvan bestaat uit staanplaatsen, waardoor de capaciteit bij Europese wedstrijden naar 20.500 plaatsen daalt.


Veelgestelde vragen over Malmö FF

Wanneer is Malmö FF opgericht?

Op 24 februari 1910

Wat is het adres van het Eleda Stadion?

Eleda Stadion
Eric Perssons väg 31
Malmö, Zweden

Wat is de capaciteit van het Eleda Stadion?

22.500 plaatsen

Wat is de website van Malmö FF?

Klik hier om Malmö FF online te bezoeken

Waar kan ik Malmö FF vinden op sociale media?

Malmö FF is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 29 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie