Edinson Cavani

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Edinson Cavani

Edinson Cavani is een Uruguayaanse spits van beroep. Hij is international van Uruguay en draagt sinds de zomer van 2023 het shirt van Boca Juniors.

  • Cavani speelt momenteel voor Boca Juniors
  • De spits speelde in Europa voor Napoli, PSG, Manchester United en Valencia
  • Hij werd landskampioen in Frankrijk (zesmaal) en Uruguay
  • Cavani won de beker in Frankrijk (viermaal) en Italië
  • Met Uruguay werd hij in 2011 winnaar van de Copa América

Clubcarrière

Edinson Roberto Gómez Cavani werd op 14 februari 1987 geboren in Salto, de na Montevideo grootste stad van Uruguay. Na ervaring te hebben opgedaan bij Club Nacional, Club Peñarol, Club Remeros, Club Salto Uruguay en Club Ferro Carril sloot hij zich in 2000 aan bij een club uit de hoofdstad: Danubio FC. Hij doorliep hier de jeugdopleiding en speelde er de eerste dertig wedstrijden als profvoetballer (twaalf doelpunten). Cavani behaalde hier zijn eerste grote succes: de Uruguayaanse landstitel.

Palermo

Na twee seizoenen in de hoofdmacht van Danubio FC maakte Cavani de overstap naar Europa. De spits koos in januari 2007 voor het Italiaanse Palermo, waar hij op 11 maart 2007 zijn Serie A-debuut vierde met zijn eerste doelpunt voor de club (1-1 tegen Fiorentina). Na een aarzelend begin werd de Uruguayaan steeds belangrijker voor de Siciliaanse formatie met het kenmerkende roze thuistenue. In de daaropvolgende seizoenen steeg zijn aandeel naar 37 doelpunten in 117 officiële wedstrijden.

Napoli

In de zomer van 2010 werd Cavani door Palermo uitgeleend aan Napoli. In dienst van de Napolitaanse trots scoorde de Uruguayaanse spits nagenoeg vanaf het eerste moment aan de lopende band, waardoor hij fantastische statistieken kon overleggen na 47 wedstrijden: 33 doelpunten en zeven assists. In de Serie A maakte Cavani maar liefst drie hattricks: tegen Juventus, Sampdoria en SS Lazio. In de Europa League overkwam FC Utrecht hetzelfde lot.

Napoli twijfelde vanzelfsprekend niet over het permanent overnemen van Cavani. In de seizoenen 2011-2012 (33 doelpunten in 48 wedstrijden) en 2012-2013 (38 doelpunten in 43 wedstrijden) bleef hij van onschatbare waarde voor de club. Eén van zijn doelpunten maakte de spits op 20 mei 2012 in de bekerfinale tegen Juventus. Napoli won de Coppa Italia-finale met 0-2.

Met 104 doelpunten in drie seizoenen is Cavani een van de meest productieve spelers uit de geschiedenis van Napoli. De Uruguayaan hoeft maar vijf spelers voor zich te dulden: Dries Mertens (148 treffers), Lorenzo Insigne (122), Marek Hamsik (121), Diego Maradona (115) en Attila Sallustro (108).

Paris Saint-Germain

Na drie seizoenen bij Napoli werd Cavani weggekocht door het ambitieuze Paris Saint-Germain. Met 63 miljoen euro werd hij de duurste speler uit de geschiedenis van het Franse voetbal. In het shirt van de Parijzenaars deed de spits waar hij goed in was: doelpunten maken. In 301 gespeelde wedstrijden namens PSG maakte Cavani maar liefst tweehonderd doelpunten.

Cavani maakte in het seizoen 2016-2017 maar liefst 35 competitietreffers namens Paris Saint-Germain. Hij werd daarmee topscorer van de Franse Ligue 1, iets wat hij herhaalde door in het daaropvolgende seizoen 28 keer doel te treffen in de nationale competitie. Met zijn tweehonderd doelpunten groeide Cavani uit tot de eeuwige topscorer van de Parijzenaars. Die status raakte hij in 2023 kwijt aan Kylian Mbappé.

Manchester United

In oktober 2020 streek Cavani neer bij Manchester United. Hij debuteerde nog diezelfde maand in de Premier League-wedstrijd tegen Chelsea (0-0). Met zeventien doelpunten en zes assists bewees de Uruguayaan zijn waarde voor The Red Devils. Cavani maakte dat seizoen onder meer de gelijkmaker in de Europa League-finale tegen het Spaanse Villarreal. Zijn doelpunt bleek voldoende om er een strafschoppenserie uit te slepen en daarin trof hij nogmaals doel, maar de enige misser op een totaal van 22 pogingen kwam op naam van een teamgenoot: doelman David de Gea.

Cavani werd in het seizoen 2021-2022 geteisterd door blessureleed. De Uruguayaan slaagde er nog wel in om twintig keer in actie te komen, maar zijn aandeel bleef zeer gering: twee doelpunten en één assist. Manchester United nam na twee seizoenen dan ook afscheid van de gelouterde spits.

Valencia

Na de Italiaanse Serie A, de Franse Ligue 1 en de Engelse Premier League streepte Cavani in de zomer van 2022 een nieuwe Europese topcompetitie af. De spits tekende een tweejarig contract bij Valencia, waar hij een maand na de debuutwedstrijd tegen Celta de Vigo (3-0 zege) zijn draai vond. Cavani scoorde vier keer in drie competitiewedstrijden, maar in de daaropvolgende maanden werd hij meermaals buitenspel gezet door fysieke problemen. Dat had gevolgen voor zijn productiviteit: slechts zeven doelpunten in 28 wedstrijden.

(Pro Shots)

Boca Juniors

Cavani nam in de zomer van 2023 afscheid van de Europese velden. De spits tekende een contract bij de Argentijnse topclub Boca Juniors, waar hij op 10 auguastus debuteerde in de Copa Libertadores-wedstrijd tegen Club Nacional (6-4 zege). Negen dagen later maakte de rechtspoot zijn eerste treffer voor de Xeneizes in de competitiewedstrijd tegen Club Atlético Platense (3-1 zege).


Interlandcarrière

Cavani debuteerde op 6 februari 2008 onder bondscoach Óscar Tabárez als A-international van Uruguay. De oefeninterland tegen Colombia eindigde in een 2-2 gelijkspel. Bij een 0-2 achterstand maakte de debutant de aansluitingstreffer, waarna Luis Suárez de gelijkmaker op zijn naam schreef. Cavani was drie minuten voorafgaand aan zijn treffer ingebracht voor Diego Forlán.

Cavani debuteerde in 2010 op een groot eindtoernooi: het WK. In Zuid-Afrika bereikte Uruguay de halve finale, maar het Nederlands elftal bleek met 2-3 te sterk. De troostfinale tegen Duitsland ging met dezelfde cijfers verloren. In die laatste wedstrijd pikte de spits wel zijn eerste WK-treffer mee. Een jaar later won Cavani zijn enige prijs als A-international: de Copa América.

In duel met Mohammed Kudus (Pro Shots)

Op de erelijst van Cavani bij Uruguay staan vijf Copa América-deelnames (vier doelpunten), vier WK-deelnames (vijf doelpunten) en één deelname aan de Olympische Spelen. Tijdens het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar liep de teller op naar 136 wedstrijden, waarin hij 58 goals maakte. Alleen Diego Godín en Luis Suárez speelden meer interlands namens Uruguay, waar alleen laatstgenoemde meer doelpunten aantekende.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie