Giorgio Chiellini

Leeftijd: 39

Het laatste nieuws over Giorgio Chiellini

Giorgio Chiellini is een voormalig centrale verdediger uit Italië. De 117-voudig international van Italië speelde het grootste deel van zijn carrière voor Juventus, dat hij medio 2022 inruilde voor Los Angeles FC. In december 2023 zette hij een punt achter zijn carrière.

  • Chiellini sloot zijn carrière in 2023 af bij Los Angeles FC
  • De verdediger maakte vooral furore bij Juventus
  • In Turijn won hij negen landstitels, vijf bekers en vijf supercups
  • Chiellini speelde eveneens voor Livorno en Fiorentina
  • In 2021 won hij de EK-titel met Italië

Clubcarrière Giorgio Chiellini

Chiellini werd op 14 augustus 1984 geboren in het Italiaanse Pisa, dat vooral bekend is geworden vanwege de scheve toren. Al op zesjarige leeftijd werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Livorno op relatief korte afstand van zijn geboorteplaats. Hij begon zijn carrière als centrale middenvelder en kwam later zelfs op de flanken te spelen, maar uiteindelijk bleek de kracht van Chiellini vooral in het uitschakelen van zijn tegenstander te liggen. Via de linksbackpositie werd de Italiaan getransformeerd naar centrale verdediger.

Bij Livorno doorliep Chiellini de volledige jeugdopleiding. Dat had zomaar anders kunnen lopen als AC Milan toe had geslagen, maar een stage bij de Onder 17 van de Milanese grootmacht liep op niets uit. Chiellini, die gedeeltelijk eigendom werd van AS Roma, speelde uiteindelijk 62 officiële wedstrijden voor Livorno (vier doelpunten). Het merendeel van die wedstrijden werkte Chiellini in het seizoen 2003-2004 af in de Serie B door in 41 van de 46 duels in actie te komen. Zijn team promoveerde dat seizoen naar de Serie A.

Eén jaar bij Fiorentina

Chiellini nam ondanks de promotie in de zomer van 2004 afscheid van Livorno. De verdediger werd voor 6,5 miljoen euro verkocht aan Juventus, dat hem meteen voor 3,5 miljoen euro onderbracht bij competitiegenoot Fiorentina. Zij sloten een speciale overeenkomst. Chiellini speelde dat seizoen 42 officiële duels voor de club uit Florence, waarvan 37 in de Serie A. Mede dankzij diens inbreng lukte het Fiorentina om zich te handhaven op het hoogste niveau van Italië.

Juventus

Chiellini maakte zoveel indruk bij Fiorentina dat Juventus medio 2015 besloot om hem definitief aan boord te halen. Daarvoor telde de club nog eens ruim vier miljoen euro neer. Chiellini behoorde nog niet meteen tot de wedstrijdselectie, maar uiteindelijk mocht hij in 23 officiële duels opdraven. Zes optredens noteerde de verdediger in de Champions League, waaronder de twee duels met Arsenal in de kwartfinales (2-0 nederlaag) over twee wedstrijden.

Chiellini werd in zijn eerste twee seizoenen meteen twee keer landskampioen met Juventus. Door een omkoopschandaal moest de club beide titels echter weer inleveren en werd het zelfs teruggezet naar de Serie B. Een aantal sterspelers maakte zich meteen uit de voeten, maar de verdediger bleef in Turijn actief. Hij verlengde zijn verbintenis zelfs tot medio 2011 en speelde uiteindelijk 32 competitieduels (vier goals) op het tweede niveau van Italië. Ondanks een riante puntenstraf lukte het Juventus om binnen één seizoen terug te keren naar de Serie A.

Grote successen in Turijn

Ook na de Serie A-comeback bleef Chiellini een vaste waarde bij Juventus. In de eerste jaren moest de club uit Turijn nog genoegen nemen met een relatieve bijrol, maar vanaf 2011 werd De Oude Dame de meest succesvolle formatie van Italië. Juventus werd in 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 én 2020 telkens landskampioen. Pas in 2021 wist Internazionale de hegemonie te beëindigen. Chiellini kwam in de seizoenen 2019-2020 (vier keer) en 2020-2021 (25 keer) relatief weinig in actie als gevolg van blessureleed, waaronder een zware knieblessure.

Chiellini heeft negen landstitels, vijf Italiaanse bekers, vijf Italiaanse Supercups en één Serie B-titel achter zijn naam staan sinds zijn overstap naar Juventus. Dat hadden zelfs elf landstitels kunnen zijn, ware het niet dat de kampioenschappen van 2005 en 2006 dus werden afgepakt vanwege omkoping op grote schaal. In al die jaren lukte het de club echter nooit om de Champions League te winnen. In 2015 en 2017 bereikte Juventus de finale, maar FC Barcelona (3-1) en Real Madrid (4-1) bleken te sterk.

Chiellini heeft ook een aantal individuele onderscheidingen achter zijn naam staan. In 2008, 2009 en 2010 werd hij telkens uitgeroepen tot verdediger van het jaar in de Serie A. Vanaf het seizoen 2020-2011 introduceerde men een nieuwe verkiezing: het beste elftal van de Italiaanse competitie. Samen met doelman Gianluigi Buffon ontving Chiellini vijf uitverkiezingen (een record).

Giorgio Chiellini
Tijdens zijn periode in de Verenig(Pro Shots)

Avontuur in de MLS

Chiellini behoorde tot het spreekwoordelijke meubilair van Juventus, maar hij sloot zijn carrière niet af bij de Italiaanse topclub. Medio 2022 maakte de verdediger de overstap naar de Amerikaanse Major League Soccer-club Los Angeles FC. Hij debuteerde hier op 18 juli van dat jaar tegen Nashville SC (1-2 zege). In het MLS-seizoen 2022 speelde Chiellini dertien officiële wedstrijden voor LAFC.

Tijdens het 2023-seizoen van de MLS noteerde Chiellini in totaal 32 officiële wedstrijden voor Los Angeles FC. In december 2023 kondigde de inmiddels 39-jarige verdediger het einde van zijn voetbalcarrière aan.


Interlandcarrière Giorgio Chiellini

Chiellini won in 2003 het EK voor spelers onder negentien jaar. Ruim een jaar later, in november 2004, mocht de verdediger voor het eerst opdraven voor de nationale ploeg van Italië, dat Finland in een oefeninterland met 1-0 wist te verslaan. Dat jaar hield de verdediger eveneens een bronzen plak over aan de deelname aan het voetbaltoernooi van de Olympische Zomerspelen.

Chiellini ontbrak op het WK 2006 in Duitsland, maar was de daaropvolgende eindtoernooien steevast van de partij. Ook mocht hij deelnemen aan een aantal edities van de Confederations League. Italië greep aanvankelijk steeds naast de prijzen, maar op het EK 2021 was het dan toch raak. Chiellini werd met Italië Europees kampioen door op Wembley na strafschoppen te winnen van uitgerekend Engeland. De Juventus-verdediger nam zelf geen strafschop, maar stond wel 120 minuten op het veld.

Chiellini heeft de grens van honderd interlands voor Italië gepasseerd. Op 1 juni 2022 speelde de centrale verdediger zijn 117e en laatste interland tegen Argentinië (0-3 nederlaag).

Laatste update: 12 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie