Michal Sadílek

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Michal Sadílek

Michal Sadílek is een Tsjechische middenvelder. In de zomer van 2021 werd hij door PSV uitgeleend aan FC Twente, dat hem na een jaar permanent contracteerde.

  • Sadílek speelt momenteel voor FC Twente
  • De middenvelder speelde eerder voor PSV en Slovan Liberec
  • In 2021 debuteerde hij als international van Tsjechië

Clubcarrière

Sadílek werd geboren in het Tsjechische Uherské Hradiste, wjong-aar hij op 31 mei 1999 het levenslicht zag. De middenvelder speelde in de jeugdopleiding van 1. FC Slovácko en verscheen daar op de radar van PSV. In het seizoen 2015-2016 mocht hij op huurbasis zijn voetbalkunsten vertonen in Eindhoven en dat resulteerde uiteindelijk in een permanente overstap.

Doorbraak bij PSV

Sadílek debuteerde namens Jong PSV in het betaald voetbal. Voor dit team speelde hij in totaal tien wedstrijden, maar dat bleek voldoende om de technische staf van de A-selectie te overtuigen. In de bekerwedstrijd tegen Excelsior Maassluis (0-4 overwinning) debuteerde de middenvelder op 26 september 2018 in de hoofdmacht. In december van dat jaar debuteerde Sadílek eveneens in de Eredivisie en de Champions League.

Vanaf januari 2019 werd Sadílek officieel gepromoveerd naar de A-selectie van PSV. De middenvelder verdiende ook een nieuw contract in Eindhoven, waar hij enige tijd als linksback werd gebruikt. Zijn goede ontwikkeling werd ondanks deze speeltijd afgeremd. Na veertig officiële wedstrijden werd Sadílek in het seizoen 2020-2021 uitgeleend aan het Tsjechische Slovan Liberec (31 wedstrijden, zes goals).

(Pro Shots)

FC Twente

In de zomer van 2021 keerde Sadílek terug naar Nederland. Ditmaal werd de Tsjech uitgeleend aan FC Twente, dat ook een optie tot koop bedong. De middenvelder groeide in no-time uit tot een sterkhouder in het elftal van trainer Ron Jans en had daarmee een belangrijk aandeel in het behaalde Europese ticket. Voor de technische leiding bestond er dan ook geen twijfel: de koopoptie werd gelicht.

Tijdens het seizoen 2022-2023 ontbrak Sadílek enige tijd in de selectie van FC Twente. De middenvelder kreeg te maken met fysieke problemen, maar vooral oorsuizen speelden hem parten. “Ik kreeg gewoon hoofdpijn, elk geluid was pijnlijk voor mij”, onthulde de Tsjech, die zelf even overwoog om te stoppen met voetballen, in gesprek met ESPN. Hij deed die uitspraak na zijn officiële rentree tegen FC Emmen (2-0 zege), waarin hij een doelpunt meepikte. Sadílek herpakte zich en had daarmee een aandeel in het winnen van de play-offs om Europees voetbal.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Sadílek debuteerde op 4 juni 2021 in de nationale ploeg van Tsjechië. In de oefeninterland tegen Italië (4-0 nederlaag) mocht hij negen minuten voor tijd invallen, waarna de middenvelder meteen werd opgenomen in de definitieve EK-selectie. In de met 0-2 gewonnen achtste finalewedstrijd tegen Nederland mocht Sadílek een minuut voor tijd invallen, wat ook meteen zijn enige bijdrage was op deze eindronde. Nadien bleef hij deel uitmaken van de selectie.

Laatste update: 12 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie