Turkije en Tsjechië schrijven EK-geschiedenis met heetgebakerd duel

Foto: Turkije en Tsjechië schrijven EK-geschiedenis met heetgebakerd duel

Turkije en Tsjechië vestigden in hun groepsduel een record: nooit eerder vielen er zo veel kaarten in een EK-wedstrijd. Bij de Turken kregen slechts drie basisspelers géén kaart. In totaal trok arbiter István Kovács 20 kaarten.

Wat is het kaartenrecord op een EK?

Twintig kaarten in één wedstrijd. Nooit eerder werden er zo veel kaarten gegeven op een eindronde. Scheidsrechter István Kovács had zijn handen vol aan de spelers van Turkije en Tsjechië. Een volledig elftal aan Turken kreeg uiteindelijk een gele kaart voorgeschoteld. Acht basisspelers: Mert Günok, Samet Akaydin, Mert Müldür, Arda Güler, Hakan Çalhanoglu, Salih Özcan, Ísmail Yüksek en Kenan Yildiz en drie wissels: Kaan Ayhan, Orkun Kökcü en reservedoelman Ugurcan Çakir. Bankiztter Çakir kreeg de kaart buiten het veld.

Met alleen de kaarten van Turkije, was het record al gevestigd. Maar ook de Tsjechen maakten er een behoorlijk potje van. Tomás Chory kreeg direct rood, Antonín Barák liep tegen rood aan (twee keer geel) en landgenoten Ladislav Krejcí, Vítezslav Jaros, Lukás Cerv en Patrik Schick kregen ook een vermaning van Kovács.

Andere wedstrijden waarin het kaartenaantal hoog opliep, zullen de gemiddelde voetbalfan niet vreemd zijn. In de Slag van Neurenberg in 2006 werden zestien gele kaarten uitgedeeld en vier rode kaarten. Giovanni van Bronckhorst en Khalid Boulahrouz kregen tweemaal geel en dus geen rood. Op het WK in Qatar werden tijdens Nederland – Argentinië achttien gele kaarten en een rode kaart uitgedeeld. Oranje staat er wat dat betreft goed op!

Ik hou wel van een schoppartijtje.

  • Echt wel, heerlijk die strijd.
  • Ik niet, heeft niets met voetbal te maken.
109+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie