Voorbeschouwing Georgië – Tsjechië: wie kan een stap richting de achtste finales zetten?

Foto: Voorbeschouwing Georgië – Tsjechië: wie kan een stap richting de achtste finales zetten?

De een werd van tevoren gezien als lelijke eendje tussen de EK-deelnemers maar overtuigde door prima voetbal op de mat te leggen. De ander wordt altijd gezien als een stugge tegenstander tijdens zulke eindtoernooien maar speelde weinig aantrekkelijk voetbal. Hoe dan ook, zowel Georgië als Tsjechië verloor de eerste groepswedstrijd. Nu mogen ze het voor het eerst tegen elkaar opnemen. Wie neemt de overhand? Lees hier onze voorbeschouwing.

Stand in de groep

Zoals al gezegd eindigden beide landen hun eerste groepswedstrijd met lege handen, dus dat zien we ook terug in de stand van Groep F. Tsjechië en Georgië staan nog op nul punten. Doordat ze het in de laatste wedstrijd weer moeten opnemen tegen de bovenste twee, is het duidelijk dat ze tegen elkaar punten moeten halen als ze nog zicht willen houden op een plekje in de achtste finales. Een goed doelsaldo zou een van deze twee landen wel eens tot een van de beste nummers drie laten behoren.

🇬🇪 Georgië: teaminfo en vorm

In Georgië staat men nog steeds te juichen vanwege het vangnet dat de UEFA Nations League vormt voor sommige landen die zich niet via de kwalificatie voor een EK weten te plaatsen. Want in de play-offs werd met Luxemburg en Griekenland afgerekend om zich uiteindelijk voor het eerst EK-deelnemer te mogen noemen. De wedstrijd tegen Turkije was een mooie kans om een visitekaartje af te geven en dat lukte zeker, al had Georgië het aan het begin van dit duel lastig. De Turken domineerden en kwamen door een wonderschone goal van Mert Müldür op 1-0.

Daarna leek het door een tweede treffer nog erger te worden, maar deze werd afgekeurd vanwege buitenspel. Dit gaf blijkbaar vertrouwen aan de EK-debutant, want Georges Mikautadze wist nog voor rust gelijk te maken. Beide teams legden aanvallend voetbal op de mat in de tweede helft, maar een schitterende afstandsknal van Arda Güler zorgde voor de 2-1. In de blessuretijd ging doelman Giorgi Mamardasjvili nog bij een corner mee naar voren, maar nadat de paal geraakt werd lag er hierdoor juist ruimte waardoor Kerem Aktürkoğlu uit de counter kon scoren: 3-1.

Willy Sagnol, de Franse bondscoach van Georgië, was na de wedstrijd trots op zijn spelers. Volgens hem hebben zij het Georgisch voetbal positief vertegenwoordigd. Met vijftien schoten mogen de Georgiërs ook terugkijken op een wedstrijd met genoeg kansen op doelpunten. Het nadeel aan dit aanvallende voetbal is wel dat er ook tweeëntwintig schoten van Turkije moesten worden toegestaan. Voor de komende twee duels zal Sagnol, die zelf als speler in de defensie speelde, op zoek gaan naar manieren om meer een slot op zijn defensie te zetten.

Blessures en schorsingen

Georgië oogstte lof in de eerste wedstrijd en zodoende lijkt er voor Sagnol weinig reden te zijn om wijzigingen te maken aan zijn opstelling. De blikvangers voorin zullen ook tegen Tsjechië Georges Mikautadze en Chvitsja Kvaratschelia zijn. Centrumverdediger Solomon Kvirkvelia was de enige die geel kreeg, waardoor hij op scherp staat.

🇨🇿 Tsjechië: teaminfo en vorm

Tsjechië is een land dat met ups en downs meedoet aan het Europees kampioenschap. Sinds ze een onafhankelijk land zijn hebben ze nog geen EK gemist. Maar na een goede prestatie komt telkens een vroege uitschakeling. In 2004 werden de halve finales gehaald, waarna een uitschakeling in de groepsfase volgde. Dit gebeurde ook na het halen van de kwartfinales in 2012. In 2020 werden (ten koste van Nederland) weer de kwartfinales gehaald. Als je die lijn doortrekt, zou ook nu weer een uitschakeling in de groepsfase moeten volgen.

Daarvoor liggen de Tsjechen in elk geval redelijk op koers, want de eerste wedstrijd eindigde in een deceptie voor de ploeg van bondscoach Ivan Hašek. Tegen Portugal werd al vanaf de eerste minuut een soort Chinese muur opgeworpen rond de zestien en Portugal kwam er maar niet doorheen. Uit een counter lukte het zelfs om Lukáš Provod te laten scoren. Door een eigen goal van Robin Hranáč kwam Portugal langszij, waarna de ploegen leken af te steven op een gelijkspel. Tot een goal van Francisco Conceição in de blessuretijd de Portugezen een verdiende driepunter opleverde.

Na afloop van de wedstrijd kon Hašek concluderen dat zijn ploeg grotendeels had gedaan wat was afgesproken: defensief sterk staan en aanvallend vooral effectief zijn met de weinige kansen. De teleurstelling van de late tegengoal moeten de spelers van Tsjechië wel snel te boven komen, want zoals al vermeld kan een overwinning op Georgië wel eens de sleutel zijn om een plekje in de achtste finales te behalen. En dan moet er mogelijk wat aanvallender gespeeld worden dan tegen de Portugezen is gedaan.

Blessures en schorsingen

Jindřich Staněk keepte goed tegen Portugal en zal zijn plek behouden ten koste van Matěj Kovář. Hranáč was ongelukkig met een eigen goal, maar dit zal hem niet direct een enkeltje naar de bank opleveren. Mogelijk zal er met Mojmír Chytil een wat aanvallendere optie naast Patrik Schick in de spits verschijnen dan Jan Kuchta.

Onderlinge ontmoetingen

Op één vlak wordt deze wedstrijd sowieso al een unieke, want dit wordt de eerste keer dat de nationale teams van Georgië en Tsjechië tegenover elkaar staan.

Conclusie

Het is lastig er goed een vinger op te leggen hoe deze ploegen het tegen elkaar gaan doen, want daarvoor is het wel van belang hoe Tsjechië gaat spelen. Wordt het opnieuw een hele defensieve tactiek, of gaan de Tsjechen wat meer aanvallen? Hoe dan ook viel Georgië op in de eerste wedstrijd. Als dat land aanvallend net zo presteert als tegen Turkije, kan er sowieso wel eens een overwinning in het verschiet liggen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Georgië – Tsjechië.

Gaat een van deze ploegen wel de tweede wedstrijd winnen?

  • Ja, Georgië wint.
  • Nee, het wordt gelijk.
  • Ja, Tsjechië wint.
44+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie