Voetbaldwerg Georgië door na megastunt, Turkije stuurt Tsjechen naar huis

Foto: Voetbaldwerg Georgië door na megastunt, Turkije stuurt Tsjechen naar huis

Georgië heeft voor een enorme stunt gezorgd door Portugal te verslaan. Hierdoor is de voetbaldwerg door naar de laatste zestien van het EK. Turkije eindigde als tweede door te winnen van hekkensluiter Tsjechië.

Georgië wint van Portugal en is door op het EK, de Turken wonnen van Tsjechië

Tsjechië begon aan het duel in de wetenschap dat het moest winnen van de Turken. Ze stonden op slechts één punt en daar moesten er drie bij komen. Turkije zou aan een gelijkspel genoeg hebben, na de ruime nederlaag tegen Portugal had het wat recht te zetten. Vincenzo Montella greep stevig in en haalde onder meer Orkun Kökcü uit het elftal. Bij de Tsjechen ontbrak de geblesseerde Patrick Schick. Het begin was nog vrij rustig. Het bleef bij afstandsschoten van Arda Güler en David Jurásek.

Na twintig minuten stond het duel plots op zijn kop. Antonín Barák had al geel gepakt en maakte nu een overtreding op het middenveld. Een erg onhandig moment, en de Roemeense scheidsrechter gaf dan ook de tweede gele prent. Erg zwaar gestraft volgens veel voetbalvolgers, die het discutabel vonden dat de arbiter een rol speelde in de mogelijke tegenstander van Roemenië in de achtste finales. Daarna lag het spel weer veelvuldig stil en hoopte Tsjechië vooral zonder verdere kleurscheren de rust in te komen. Daar slaagde het in.

In het tweede bedrijf schroefde Turkije het tempo op en dat werd snel beloond. Jindrich Stanek redde prachtig op het schot van Kenan Yildiz. In de volgende aanval kwam de bal aan de linkerkant bij aanvoerder Hakan Calhanoglu. De middenvelder van Internazionale nam de bal prachtig met de buitenkant op de pantoffel en joeg hem in de verre hoek. Nu moest Tsjechië met tien man nog gaan jagen op twee goals.

Een enorme klus maar maar halverwege de tweede helft scoorde het toch. Na een gevaarlijke hoekschop redde een Turkse verdediger in eerste instantie nog op de lijn, Tomás Soucek prikte hem vervolgens van dichtbij nog binnen: 1-1.

Tsjechië probeerde het zeker nog en kon niet voorkomen dat het ruimte weg gaf. Doordat Turkije het meestal niet goed uitspeelde kwam de beslissing maar niet. De Tsjechen probeerden het vooral met hoge ballen, zonder het gewenste resultaat. Turkije kon naar hartenlust counteren het bracht Cenk Tosun in stelling, die de eindstand op 1-2 bepaalde. Het was nog even zweten, maar zo eindigde Turkije als tweede en Tsjechië als vierde in de groep. Het eindigde nog onvriendelijk na het laatste fluitsignaal waarbij ook nog een rode kaart voor Tomás Chorý werd getrokken.

Georgië-Portugal

Georgië vocht tegen Portugal voor de laatste kans en wist dat het moest winnen om door te komen. De Portugezen waren al zeker van de groepswinst en dat gaf de kans aan liefst negen nieuwe basisspelers. Aanvoerder Cristiano Ronaldo kreeg echter geen rust en kon op jacht naar zijn eerste goal(s) dit EK. Het geloof in een stunt werd al na twee minuten kracht bij gezet. Door geschutter bij Portugal kon de voetbaldwerg er razendsnel uit. Georges Mikautadze bereikte in de tegenstoot Khvicha Kvaratskhelia die van dichtbij raakschoot: 1-0.

Portugal probeerde de achterstand goed te maken, waardoor het ook ruimte weggaf voor gevaarlijke counters. Ronaldo nam van grote afstand het doel onder vuur bij een vrije trap, maar de bal ging recht op de doelman af. Oud-Ajacied Francisco Conceiçao kreeg zijn kans en waagde een poging. De kleine dribbelaar zag zijn inzet in het zijnet belanden. Ronaldo werd vervolgens onderuit getrokken in het strafschopgebied maar de scheidsrechter wilde niet aan een penalty. Door het gemekker werd de vedette meteen op de bon geslingerd.

Portugal bleef aanzetten maar kansen van João Félix en Ronaldo leverden niks op. Zo gingen de Georgiërs met een verrassende 1-0 voorsprong rusten. In het tweede bedrijf bleef Ronaldo op jacht gaan naar de goal. Een corner viel zo voor zijn voeten maar van dichtbij schoot hij via een verdediger over. Georgië bleef loeren op de counter en werd dit keer geholpen daar slecht uitverdedigen van Gonçalo Inácio. António Silva maakte de overtreding waardoor de bal op de stip ging na ingrijpen van de VAR. Mikautadze ging voor zijn derde goal dit EK en schoot koeltjes raak: 2-0.

Het stadion ontplofte en zo leek een voetbalsprookje geboren te worden. De voorsprong kwam niet meer in gevaar, de Portugezen zette niet bepaald meer aan en leken zich gewonnen te geven. Het bleef bij 2-0 waardoor de Georgiërs door het lint gingen: met vier punten is het dan toch door als nummer drie van de groep. Hierdoor is Nederland aan Roemenïe gekoppeld bij de laatste zestien.

Is Georgië voor jou de verrassing van dit toernooi?

  • Natuurlijk!
  • Nee, een ander land
59+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie