José Angeliño

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over José Angeliño

José Angelino is een Spaanse linksback. In januari 2024 werd hij door het Duitse RB Leipzig uitgeleend aan het Italiaanse Galatasaray.

  • Angeliño speelt momenteel voor AS Roma
  • De Spanjaard is uitgeleend door RB Leipzig
  • De linksback speelde in Nederland voor NAC Breda en PSV
  • Angeliño kwam ook uit New York City FC, Manchester City, Real Mallorca, TSG 1899 Hoffenheim en Galatasaray
  • Hij is een voormalig jeugdinternational van Spanje

Clubcarrière

José Ángel Esmorís Tasende werd op 4 januari 1997 geboren in Coristanco, een Spaanse plaats in de regio Galicië. De linkspoot sloot zich op jonge leeftijd aan bij Escolas Luis Calvo Sanz en verdiende in 2007 een kans in de jeugdopleiding van Deportivo La Coruña. Angeliño viel in positief opzicht op en wekte daarmee de aandacht van Manchester City, dat hem in 2013 op zestienjarige naar Engeland haalde.

Debuut in de MLS

In het seizoen 2014-2015 zat Angeliño voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Manchester City. Door de hevige concurrentie maakte de linksback nog geen kans op speeltijd, waardoor hij in de zomer van 2015 toestemming kreeg om voor een half jaar aan de slag te gaan bij het Amerikaanse New York City FC. Op 12 juli debuteerde de Spanjaard in de Major League Soccer (MLS) tegen Toronto FC, dat op een doelpuntrijk gelijkspel werd gehouden: 4-4. Angeliño mocht halverwege invallen voor Kwame Watson-Siribo.

Eerste City-minuten

Met vier assists in veertien MLS-wedstrijden maakte Angeliño een goede indruk in New York. Begin 2016 keerde de linksback terug bij Manchester City, waar hij op 30 januari debuteerde in de FA Cup-wedstrijd tegen Aston Villa (0-4 overwinning). Manager Manuel Pellegrini gunde de getalenteerde Spanjaard op Villa Park een invalbeurt door Gaël Clichy na 81 minuten naar de kant te halen. Het bleek ook meteen zijn enige City-optreden van het seizoen 2015-2016.

In het seizoen 2016-2017 bleef het perspectief van Angeliño grotendeels gelijk. De linksback kreeg weliswaar speeltijd in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Steaua Boekarest (1-0 zege) en de League Cup-wedstrijd tegen Swansea City (1-2 zege), maar ondanks een assist in Wales bleef zijn doorbraak uit.

Verhuur aan Girona, Mallorca en NAC

Angeliño werd in januari 2017 uitgeleend aan Girona, maar voor de Spaanse club speelde hij geen enkele wedstrijd. In plaats daarvan vertrok hij naar een andere club uit zijn geboorteland: Real Mallorca. Voor de eilandbewoners speelde de linkervleugelverdediger tot de zomer van dat jaar in totaal zeventien officiële wedstrijden.

In de zomer van 2018 werd Angeliño opnieuw verhuurd door Manchester City. Ditmaal stalde de Premier League-gigant hem bij eerstedivisionist NAC Breda. In zijn derde optreden voor de Parel van het Zuiden maakte de verdediger zijn allereerste doelpunt als profvoetballer tegen Sparta Rotterdam (2-2). Angeliño maakte veel indruk tijdens zijn verblijf bij NAC, waar hij drie doelpunten en zeven assists liet aantekenen in 35 officiële wedstrijden.

Eén seizoen bij PSV

Als smaakmaker van NAC Breda wekte Angeliño de aandacht van grotere clubs. In de zomer van 2018 maakte hij voor 5,5 miljoen euro de overstap naar PSV. De linksback debuteerde op 4 augustus in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Feyenoord. In de strafschoppenserie kreeg de nieuwkomer de mogelijkheid om aan te leggen vanaf elf meter, maar hij slaagde er niet in om doelman Justin Bijlow te verschalken. De Rotterdammers trokken deze penaltyserie naar zich toe.

Angeliño bleek een absoluut wapen in het team van PSV. Zijn loopvermogen en voorzet resulteerden tot één doelpunt en twaalf assists in 43 officiële wedstrijden. De Eindhovenaren wonnen zestien van de eerste zeventien Eredivisie-wedstrijden, maar eindigden in de titelstrijd desalniettemin achter Ajax (drie punten verschil). Na dit seizoen besloot Manchester City gebruik te maken van de terugkoopclausule à twaalf miljoen euro.

Via City naar Bundesliga

Ondanks zijn voorgeschiedenis liet Angeliño zich verleiden door Manchester City. De Engelse topclub schotelde hem een interessant plaatje voor. Landgenoot Pep Guardiola leek woord te houden door hem regelmatig zijn speelminuten te gunnen, maar halverwege het seizoen stond de teller desondanks op ‘slechts’ twaalf officiële wedstrijden (twee asists). Angeliño, die onder meer in de basis stond in de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen Manchester United, trok in januari 2020 zijn conclusies door The Citizens te verlaten.

Angeliño debuteerde op 4 februari 2020 in het shirt van RB Leipzig. Zijn nieuwe club verloor in de DFB-Pokal met 3-1 bij Eintracht Frankfurt, maar met een assist noteerde de nieuwkomer wel zijn eerste persoonlijke succes. Op 22 februari scoorde hij op bezoek bij Schalke 04 (0-5 zege) voor het eerst namens Die Roten Bullen. In de eerste helft van 2020 speelde Angeliño in totaal achttien officiële wedstrijden in Leipzig-tenue. Na dit seizoen betaalde de clubleiding zo’n achttien miljoen euro voor diens handtekening.

Met acht doelpunten en elf assists groeide Angeliño in het seizoen 2020-2021 uit tot een smaakmaker bij RB Leipzig. Zijn team bereikte de finale van de DFB-Pokal, maar verloor met 1-4 van Borussia Dortmund. In het seizoen 2021-2022 bleef zijn teller steken op drie doelpunten en dertien assists. Leipzig verloor in de halve finale van de Europa League van het Schotse Rangers FC, maar in de DFB-Pokal werd wel een nieuwe finale bereikt. Ten koste van SC Freiburg werd de Duitse beker ditmaal wel aan de prijzenkast toegevoegd. Angeliño speelde niet in deze finale.

Als speler van Galatasaray (Pro Shots)

Verhuur aan Hoffenheim, Galatasaray en AS Roma

Angeliño werd in de zomer van 2022 niet voor het eerst in zijn voetbalcarrière uitgeleend. RB Leipzig gunde de Spanjaard een seizoen bij TSG 1899 Hoffenheim, waar hij opviel met één doelpunt en twaalf assists in 35 officiële wedstrijden. Dat bleek niet voldoende voor een nieuwe kans in Leipzig. Medio 2023 werd Angeliño voor de duur van één jaar ondergebracht bij de Turkse topclub Galatasaray.

Voor Galatasaray debuteerde Angeliño in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen FK Zalgiris Vilnius (2-2). Ruim twee maanden later maakte de Spanjaard tegen Ankaragücü (2-1 zege) zijn eerste doelpunt voor de Turken. Hij speelde aanvankelijk veel, maar een conflict over de koopclausule zorgde voor een vroegtijdig afscheid. Na negentien wedstrijden (één doelpunt en één assist) vertrok Angeliño via Leipzig naar AS Roma.


Interlandcarrière

Angeliño is een voormalig jeugdinternational van Spanje. In 2018 debuteerde hij voor Jong Spanje (Onder-21), maar de stap naar het nationale team bleef nadien uit.

Laatste update: 30 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie