Nicolás Tagliafico

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Nicolás Tagliafico

Nicolás Tagliafico is een Argentijnse linksback. De Zuid-Amerikaan groeide tussen 2017 en 2022 uit tot publiekslieveling bij Ajax, dat hij uiteindelijk inruilde voor Olympique Lyon.

  • Tagliafico speelt momenteel voor Olympique Lyon
  • Met Ajax won hij drie landstitels en twee bekers
  • De rechtsback speelde in eigen land voor Banfield en Independiente
  • In 2017 debuteerde Tagliafico als international van Argentinië
  • Hij werd in 2022 wereldkampioen met zijn thuisland

Clubcarrière

Tagliafico werd op 31 augustus 1992 geboren in Rafael Calzada, dat deel uitmaakt van Buenos Aires. Over zijn jeugd verklaarde hij in 2018 aan de Volkskrant: “Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in de buurt van Buenos Aires. In een gezin waar regelmaat en correctheid belangrijk waren. Mijn ouders hebben mij het verantwoordelijkheidsgevoel gegeven dat mij hier heeft gebracht.”

Doorbraak bij Banfield

Tagliafico begon zijn voetbalcarrière in de jeugdopleiding van Club Atlético Banfield. De linkervleugelverdediger ontwikkelde zich goed bij de Argentijnse club en al op 11 maart 2011 mocht hij zijn debuut als professional maken in een uitduel met CA Tigré (1-2 zege). Tagliafico viel die wedstrijd in, maar stond de daaropvolgende wedstrijd al meteen in de basis. In relatief korte tijd wist de jonge Zuid-Amerikaan zich definitief in de basis te spelen. Zijn hoogtepunt met Banfield was de promotie naar de Argentijnse Primera División.

Verhuur aan Real Murcia

Tagliafico spendeerde op jonge leeftijd al een seizoen in Europa. In 2012 werd hij een jaar uitgeleend aan het Spaanse Real Murcia, waar hij 27 competitieduels en één bekerduel mocht opdraven. Het avontuur in de Segunda División, het tweede niveau, bleek geen droomhuwelijk. Na een jaar keerde Tagliafico weer terug bij Banfield, waar hij tot begin 2015 op de loonlijst zou blijven. Independiente werd voor circa drie miljoen euro zijn nieuwe werkgever.

Transfer naar Independiente

Bij Independiente hield Tagliafico zich uitstekend staande. De linksback trok de lijn van zijn Banfield-periode door en werd een smaakmaker in de Argentijnse competitie. Hij speelde meer dan honderd wedstrijden voor Independiente, waar hij eind 2017 als aanvoerder de CONMEBOL Sudamericana wist te winnen. Met zijn prestaties speelde hij zich in de kijker bij zowel de Argentijnse nationale ploeg als Ajax. Begin 2018 betaalden de Amsterdammers zo’n vier miljoen euro voor zijn handtekening.

(Pro Shots)

Populair bij Ajax

Tagliafico mocht tijdens de winterstop van het seizoen 2017-2018 aansluiten bij Ajax en maakte tijdens het trainingskamp meteen een uitstekende indruk. De nieuwe trainer Erik ten Hag besloot hem meteen een basisplaats te schenken in de beladen Klassieker tegen Feyenoord, dat in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 opzij werd gezet. De Ajax-aanhang was meteen razend enthousiast over de nieuweling in de selectie en besloot hem meteen uit te roepen tot Man of the Match.

Tagliafico maakte dat seizoen ook zijn eerste Ajax-treffer in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-1). Als Ajacied stond hij niet bekend om zijn vele goals of assists, hoewel hij die hier en daar wel meepikte, maar vooral zijn strijdlust en loopvermogen maakten indruk. “Een van de doelen die ik me had gesteld, was om een voorbeeld voor de supporters te zijn. Sinds ik bij Ajax speel, voel ik een sterke band met hen”, zo vertrouwde Tagliafico begin 2022 het supportersorgaan Ajax Life toe.

Het eerste (halve) seizoen van Ajax viel qua resultaten nog tegen, maar de jaren daarna waren succesvol te noemen. Ajax won in 2019 en 2021 de dubbel, stond in 2020 bovenaan toen het coronavirus een einde maakte aan het seizoen en daarnaast reikte het elftal van Ten Hag in 2019 bijna tot de finale van de Champions League. Tagliafico had een belangrijk aandeel in dit succes. Hij en andere Zuid-Amerikanen werden geroemd vanwege hun zogeheten grinta, de wil om elke wedstrijd weer te vlammen.

Verval in Amsterdam

Als gevolg van zijn speelwijze liep Tagliafico regelmatig tegen een kaart aan. Dat gebeurde ook in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV in 2021, die met 0-4 verloren ging. De Argentijn moest daardoor de competitiestart aan zich voorbij laten gaan. In die periode koos Ten Hag voor het duo Jurriën Timber en Lisandro Martínez als centraal duo, waardoor Daley Blind als linksback kwam te spelen. Ook na de schorsing van Tagliafico hield de Ajax-trainer vast aan dit concept.

Tagliafico zat plotseling veelvuldig op de reservebank van Ajax. De Argentijn baalde daar duidelijk van, maar de ergernis werd nóg groter toen hij begin 2022 geen toestemming kreeg om naar FC Barcelona te verhuizen. De Catalanen wilden hem ‘slechts’ huren en dat was geen optie voor Ajax, dat zodoende de stekker uit een mogelijke deal trok. Naar verluidt kreeg Tagliafico daarbij wel de toezegging dat hij na het seizoen voor de aankoopprijs (vier miljoen euro) mocht vertrekken.

Olympique Lyon

In de zomer van 2022 verliet Tagliafico Ajax alsnog. De linksback tekende voor drie jaar bij Olympique Lyon, waar hij debuteerde in de met 2-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen AC Ajaccio. Twee weken later maakte hij zijn eerste treffer in Franse dienst ten koste van Troyes (4-1 zege). Tagliafico zag trainer Peter Bosz al vroeg in het seizoen ontslagen worden, maar desondanks mocht hij met 38 gespeelde wedstrijden terugkijken op een geslaagd debuutseizoen in Lyon.


Interlandcarrière

Tagliafico doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen en debuteerde in 2017 voor de nationale ploeg van Argentinië. Onder leiding van bondscoach Jorge Sampaoli mocht hij meteen opdraven in de grootste landenwedstrijd van Zuid-Amerika, voor ruim 95.000 mensen in de oefeninterland tegen aartsrivaal Brazilië (0-1 zege). De rest van het jaar werd Tagliafico niet meer geselecteerd voor de Argentijnse ploeg, maar na zijn transfer naar Ajax keerde hij permanent terug als international.

(Pro Shots)

Tijdens de oefeninterlands in het eerste deel van 2018 speelde Tagliafico zich zelfs in de basis bij Argentinië. De Ajacied mocht zodoende mee naar het WK in Rusland, waar een 4-3 nederlaag tegen de latere winnaar Frankrijk uitschakeling betekende in de achtste finale. Het daaropvolgende jaar greep het Zuid-Amerikaanse land ook naast groot succes op de Copa América. Brazilië bleek in de halve finale met 2-0 te sterk, al werd de troostfinale nog wel een prooi voor de Argentijnen.

In 2021 nam Argentinië wraak voor de editie van 2019. In de finale klopte het land Brazilië met 1-0, waardoor het eindelijk weer een groot toernooi wist te winnen. Tagliafico speelde vier van de zeven wedstrijden op de Copa América van 2021, waaronder 27 minuten in de finale. Ook behoorde hij tot het Argentijnse team dat in 2022 de wereldbeker veroverde in Qatar.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie