Amin Younes

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Amin Younes

Amin Younes is een Duitse vleugelaanvaller. Hij is international van Duitsland en stond tot de zomer van 2023 onder contract bij Al-Ettifaq.

  • Younes is momenteel clubloos
  • In Nederland speelde de aanvaller voor Ajax en FC Utrecht
  • Hij speelde daarnaast voor Gladbach, Kaiserslautern, Napoli, Eintracht Frankfurt en Al-Ettifaq
  • Younes debuteerde in 2017 als A-international van Duitsland
  • Hij won dat jaar de Confederations Cup

Clubcarrière

Younes werd op 6 augustus 1993 geboren in het Duitse Düsseldorf. Hij is de zoon van een Libanese vader en een Duitse moeder. Op zesjarige leeftijd werd Younes opgenomen in de jeugdopleiding van Borussia Mönchengladbach, dat hem ontdekte bij SG Unterrath.

Borussia Mönchengladbach

Younes debuteerde met het tweede team van Borussia Mönchengladbach in de Regionalliga West. Zijn debuut voor de A-selectie volgde op 1 april 2012 in de Bundesliga-wedstrijd tegen Hannover 96 (2-1 nederlaag). In de tweede helft van het seizoen 2012-2013 en in het seizoen 2013-2014 behoorde hij regelmatig tot de wedstrijdselectie, maar zijn aandeel in Gladbach-shirt bleef beperkt tot 28 officiële wedstrijden en één doelpunt.

Borussia Mönchengladbach verhuurde Younes in het seizoen 2014-2015 aan 1. FC Kaiserslautern. Voor de Tweede Bundesliga-club speelde de vleugelaanvaller vijftien officiële wedstrijden, waarin hij twee keer wist te scoren. Gaandeweg het seizoen kwam hij ook hier op de reservebank terecht. Ajax zag desondanks potentie in de Duitser en haalde hem voor circa anderhalf miljoen euro naar Amsterdam.

Ajax

Younes begon zijn Amsterdamse periode in Jong Ajax. Trainer Frank de Boer oordeelde tevreden over de linksbuiten, die op 17 september 2015 zijn debuut in de hoofdmacht maakte tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Celtic (2-2). Op 4 oktober maakte de Duitser zijn eerste doelpunt voor Ajax 1, maar zijn gelijkmaker tegen PSV bleek niet voldoende voor een positief resultaat (1-1). Met acht doelpunten en negen assists in 35 officiële wedstrijden beleefde Younes een zeer acceptabel debuutseizoen als Ajacied.

Op 7 januari 2016 had Younes een groot aandeel in de 2-1 overwinning op aartsrivaal Feyenoord door een doelpunt en een assist op zich te nemen. Scoren deed de Duitser ook in de laatste speelronde van het Eredivisie-seizoen, maar Ajax verspeelde de voorsprong tegen De Graafschap (1-1) en daarmee ook het kampioenschap. De Boer vertrok na deze zeperd als hoofdtrainer en werd opgevolgd door Peter Bosz. Onder diens leiding bleef Younes basisspeler. Zijn aandeel in het seizoen 2016-2017 bedroeg zeven doelpunten en dertien assists.

Younes scoorde onder meer in de Europa League-wedstrijden tegen Schalke 04 en Olympique Lyon. Ajax bereikte de finale, maar verloor met 2-0 van Manchester United. Bosz vertrok na dit seizoen naar Borussia Dortmund en werd opgevolgd door Marcel Keizer. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 sloeg het noodlot toe: Younes verbleef nog in Libanon op het moment dat teamgenoot Abdelhak Nouri op een Oostenrijks veld in elkaar zakte door hartproblemen, waardoor hij meteen terugkeerde om bij de rest van de selectie te kunnen zijn.

Na het drama rond Nouri ging er veel mis bij Ajax. Richting het einde van 2017 werd Keizer ontslagen door Ajax, waar Erik ten Hag werd vastgelegd als nieuwe hoofdtrainer. De Duitser verloor zijn basisplaats aan jeugdexponent Justin Kluivert. Op 11 maart 2018 ging het helemaal fout. Younes weigerde tegen sc Heerenveen (4-1 zege) in te vallen, waardoor Ten Hag zich genoodzaakt voelde om hem uit de selectie te zetten. Hij zou daarna niet meer in actie komen voor de Amsterdamse club.

Napoli

In de zomer van 2018 vertrok Younes transfervrij van Ajax naar Napoli. Enkele maanden eerder besloot hij de Serie A-club nog af te wimpelen, waardoor hij aan alle kanten voor frustratie zorgde. Aan VICE verklaarde de vleugelaanvaller nadien: “Napoli werd concreet, maar ik besloot in de winterstop nog niet naar Italië te gaan. Dat werd een moeilijke situatie, met weer veel miscommunicatie. Maar ik zal nooit zeggen dat het de schuld was van Ajax of Napoli. Het lag aan mij. Ik heb veel geleerd van wat er dat seizoen allemaal mis ging.”

Younes moest door een blessure de eerste maanden bij Napoli aan zich voorbij laten gaan. Pas op 8 december 2018 maakte de de Duitser zijn debuut in de Serie A-wedstrijd tegen Frosinone (4-0 overwinning). In de daaropvolgende maanden speelde hij opnieuw niet voor de club uit Napels, maar vanaf maart lukte het dan toch om een reeks wedstrijden neer te zetten. Younes kwam uiteindelijk zestien keer in actie in zijn debuutseizoen op Italiaanse bodem (zestien wedstrijden).

In het seizoen 2019-2020 lukte het Younes niet om de technische staf van Napoli voor zich te winnen. De aanvaller zat een groot deel van het seizoen bij de wedstrijdselectie, maar bleef steken op een schamel aantal van elf wedstrijden (één doelpunt).

Eintracht Frankfurt

Younes keerde in oktober 2020 terug naar Duitsland, waar hij aansloot bij de selectie van Eintracht Frankfurt. Op 18 oktober debuteerde de aanvaller in de Bundesliga-wedstrijd tegen 1. FC Köln (1-1). Op vertrouwde bodem werd hij weer regelmatig ingezet. De technische staf van Die Adler deed in totaal 27 keer een beroep op Younes. Scoren deed de oud-Ajacied drie keer, waaronder de winnende treffer tegen de sterren van Bayern München (2-1) op 20 februari 2021.

Op 8 augustus 2021 speelde Younes in de DFB-Pokal tegen SV Waldhof Mannheim 07 (2-0 nederlaag). Het zou zijn laatste wedstrijd als speler van Eintracht Frankfurt blijken. Er ontstond al onenigheid over diens salariseisen, maar trainer Oliver Glasner en verschillende teamgenoten beklaagden zich ook over diens houding. Na het uitblijven van een transfer naar Al-Shabab besloot de technische staf van de Duitse club om hem permanent uit de A-selectie te verbannen.

(Pro Shots)

Via Al-Ettifaq naar FC Utrecht

In januari 2022 vertrok Younes dan toch bij Eintracht Frankfurt. Hij vond onderdak bij Al-Ettifaq. Bij de club uit Saudi-Arabië speelde hij negen officiële wedstrijden, waarin hij twee keer wist te scoren. Younes koos in de zomer van 2022 voor een terugkeer naar Nederland. De linkspoot vond op huurbasis onderdak bij eredivisionist FC Utrecht, waar hij op 2 september debuteerde in de Eredivisie-wedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-4 overwinning).

Younes veroverde geen basisplaats in zijn debuutseizoen, maar hij raakte wel wéér betrokken bij een incident. Op het trainingsveld werd na een moment van onenigheid bij de keel gepakt door Henk Fraser. De trainer van de Domstedelingen nam de schuld op zich en vertrok. Zelf keerde Younes na een seizoen weer terug naar Al-Ettifaq, maar daar liet hij eind juli 2023 zijn contract ontbinden.


Interlandcarrière

Als speler van Ajax wekte Younes de aandacht van de technische staf van Duitsland. Hij debuteerde op 6 juni 2017 in de oefeninterland tegen Denemarken voor de Mannschaft. In zijn tweede interland, de WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino (7-0 overwinning), maakte de vleugelaanvaller zijn eerste treffer als A-international. Hij wist ook een assist op te eisen in deze wedstrijd.

Amin Younes (Pro Shots)

In de zomer van 2017 won Younes de Confederations Cup met Duitsland. Hij kwam in twee wedstrijden in actie en bepaalde in de halve finale tegen Mexico de eindstand op 4-1. Na 2017 (vijf interlands) verdween de aanvaller lange tijd uit beeld, maar in 2021 keerde hij terug in de selectie. In de WK-kwalificatieduels met IJsland (3-0 zege), Roemenië (0-1 zege) en Noord-Macedonië (1-2 nederlaag) steeg zijn totaal naar acht A-interlands.

Laatste update: 27 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie