Gernot Trauner

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Gernot Trauner

Gernot Trauner is een centrale verdediger van Oostenrijkse komaf. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap naar Feyenoord.

  • Trauner speelt momenteel voor Feyenoord
  • In 2023 werd de verdediger kampioen van Nederland
  • Hij speelde eerder voor SV Ried en LASK Linz
  • Trauner debuteerde in 2018 als international van Oostenrijk

Clubcarrière

Trauner werd op 25 maart 1992 geboren in Linz, de derde stad van Oostenrijk. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van SV Kematen. Trauner, toen nog blond en verdedigende middenvelder, werd met name ontdekt door Willi Schuldes. Als hoofd jeugdopleiding en jeugdtrainer zag hij het helemaal in hem zitten, met de aanvoerdersband als een duidelijk teken van vertrouwen.

Debuut in Linz

Trauner doorliep de jeugdopleiding van LASK Linz en mocht op 31 juli 2010 debuteren in de A-selectie. Op die dag viel hij een klein kwartier voor tijd in tegen SV Ried, dat met 1-0 te sterk bleek. Dat seizoen speelde hij in totaal vijftien officiële wedstrijden voor de Linzer Athletik-Sport-Klub, waarvan dertien keer in de Duitse Bundesliga. Door een zware blessure moest Trauner het complete seizoen 2011-2012 aan zich voorbij laten gaan.

Transfer naar SV Ried

Ondanks een jaar zonder wedstrijden maakte Trauner medio 2013 de overstap naar SV Ried. Bij deze club stond hij vijf seizoenen onder contract. De verdediger speelde 112 officiële wedstrijden voor Ried, waar hij vijf doelpunten mee wist te pikken. Door een kruisbandblessure speelde Trauner in het seizoen 2016-2017 maar tien competitiewedstrijden en daardoor bleek hij niet bij machte om degradatie te voorkomen.

Terug naar Linz

Trauner bleef ondanks de degradatie van SV Ried in de Oostenrijkse Bundesliga. Zijn grote liefde LASK Linz keerde die zomer juist terug op het hoogste niveau en besloot hem voor drie jaar te contracteren. Als speler van Die Schwarz-Weissen groeide Trauner uit tot een absolute publiekslieveling. Trauner veroverde naast een basisplaats ook de aanvoerdersband in zijn geboortestad, met de tweede plaats in het seizoen 2018-2019 als hoogtepunt.

Als nummer twee van Oostenrijk mocht LASK Linz in 2019 deelnemen aan de voorrondes van de Champions League. Mede door een rode kaart van Trauner (tweemaal geel) verloor de club van de Belgische topclub Club Brugge, waardoor het instroomde in de groepsfase van de Europa League. LASK overwinterde in een groep met PSV, Sporting Portugal en Rosenborg BK, maar na ook AZ te hebben uitgeschakeld bleek Manchester United in de achtste finales veel te sterk.

In totaal, dus inclusief zijn eerste periode, kwam Trauner tot 173 wedstrijden voor LASK Linz. Als verdediger maakte hij zeventien doelpunten en fungeerde hij twaalf keer als afmaker. Trauner had het dan ook uitstekend naar zijn zin, maar in de zomer van 2021 kwam het dienstverband dan toch ten einde. Voor ongeveer één miljoen euro maakte de Oostenrijker de overstap naar Eredivisie-club Feyenoord.

(Pro Shots)

Sterkhouder in Rotterdam

Trauner had nauwelijks tijd nodig om het publiek in De Kuip voor zich te winnen. De onverzettelijke Oostenrijker was vanaf het begin meteen bepalend achterin, mede geholpen door de goede start onder trainer Arne Slot. Feyenoord-supporters noemden hem zelfs één van de beste aankopen in jaren. Mede dankzij Trauner werd de finale van de Conference League bereikt, maar mede door een spaarzame foute inschatting van zijn hand bleek AS Roma met 1-0 te sterk.

In zijn tweede seizoen moest Trauner een aantal wedstrijden missen, waaronder de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0 zege). De centrale verdediger had desalniettemin wel een belangrijk aandeel in het sportieve succes van Feyenoord.


Interlandcarrière

Trauner doorliep de hoogste jeugdelftallen van Oostenrijk. In oktober 2018 debuteerde de centrale verdediger voor de A-ploeg in de oefeninterland tegen Denemarken (2-0 nederlaag). Pas ruim twee jaar later mocht hij opnieuw opdraven voor de nationale ploeg en als eerste doelpuntenmaker had hij een groot aandeel in de 0-3 zege op Luxemburg. Nadien speelde Trauner nog drie keer voor Oostenrijk, maar het EK en de cyclus daarna gingen opnieuw aan zijn neus voorbij.

Laatste update: 15 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie