Spanje halvefinalist na povere strafschoppenreeks

Spanje mag zich halvefinalist noemen op het EK. De formatie van Luis Enrique had een strafschoppenserie nodig om Zwitserland op de knieën te krijgen, nadat er na 120 minuten een 1-1 stand op het scorebord stond.

Spanje begon zeer dominant aan deze kwartfinale tegen Zwitserland. Al na acht minuten nam ‘La Roja’ de leiding in Sint-Petersburg, maar daar had het wel hulp bij nodig. FC Barcelona-back Jordi Alba zag zijn schot door Denis Zakaria van richting veranderd worden en daardoor kreeg de bal een dusdanig effect dat doelman Yann Sommr geen schijn van kans had: 0-1.

Zwitserland had in de eerste fase van de wedstrijd bar weinig in te brengen, maar gaandeweg de eerste helft ontstonden er kansen. Steven Zuber vergat de bal echter goed mee te nemen en verspeelde daarmee een 100% kans, waar een paar kopkansen niet de juiste richting kregen.

Doelman Unai Simón zag Zwitserland steeds gevaarlijker worden en na 68 minuten werd de gelijkmaker een feit. Zwitserland, dat in de achtste finale al wereldkampioen Frankrijk uitschakelde, profiteerde dankbaar van een misverstand in de Spaanse defensie. Remo Freuler kon Xherdan Shaqiri bedienen, die op zijn beurt de 1-1 binnen werkte.

Freuler had tien minuten na zijn assist opnieuw een hoofdrol, alleen ditmaal een negatieve. De Zwitser gleed bij een sliding hard door op Gerard Moreno en scheidsrechter Michael Oliver besloot hem met direct rood weg te sturen. Het leek weliswaar een correcte sliding van Freuler, maar de VAR van dienst besloot de Engelsman op het veld niet naar het scherm te laten komen.

Spanje wist de wedstrijd niet binnen negentig minuten te beslissen, waardoor beide ploegen opnieuw tot een verlenging werden gedwongen. Met een man meer was de ploeg van Luis Enrique logischerwijs overheersend, maar de mogelijkheden werden maar niet benut. Zo slaagde Gerard Moreno er niet in om een lage voorzet van dichtbij tegen de touwen te werken.

Sommer groeide ondertussen uit tot dé man van Zwitserland door talloze pogingen te pareren. Tot en met de 120ste minuut zelfs, waardoor een strafschoppenserie de winnaar moest bepalen. Sergio Busquets en Rodri faalden allebei namens Spanje, maar Fabian Schär, Manuel Akanji en Ruben Vargas deden namens de Zwitsers. Daardoor plaatst Spanje zich voor de halve finale.

Scoreverloop: 0-1 (8′) Denis Zakaria (eigen doelpunt), 1-1 (68′) Xherdan Shaqiri