Federico Valverde

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Federico Valverde

Federico Valverde is een Uruguayaanse middenvelder. In de zomer van 2016 maakte de international van Uruguay de overstap naar Real Madrid, waar hij nog altijd actief is.

  • Valverde speelt momenteel voor Real Madrid
  • De middenvelder won in 2022 en 2024 de Champions League
  • Hij werd landskampioen in zowel Spanje (driemaal) en Uruguay
  • Valverde won ook de Copa del Rey
  • In 2017 debuteerde hij als Uruguayaans international

Clubcarrière Federico Valverde

Santiago Federico Valverde Dipetta werd op 22 juli 1998 op de wereld gezet in Montevideo. In de hoofdstad van Uruguay lanceerde de rechtspoot zijn voetbalcarrière in het shirt van Estudiantes de la Unión. Bij deze bescheiden club speelde hij zich in de kijker bij de grootste club van het Zuid-Amerikaanse land: Peñarol.

Doorbraak bij Peñarol

Valverde doorliep de jeugdopleiding van Peñarol, waar hij op 16 augustus 2015 debuteerde in de competitiewedstrijd tegen CA Cerro (0-3 overwinning). Zes dagen later mocht de middenvelder opnieuw aantreden voor Los Manyas. In 2015 bleef het bij deze twee wedstrijden, maar gaandeweg het Argentijnse seizoen van 2016 lukte het hem om een basisplaats af te dwingen. Zijn bijdrage in Peñarol-shirt bleef echter beperkt tot dertien officiële wedstrijden.

Transfer naar Real Madrid

In de zomer van 2016 maakte Valverde al de overstap naar Real Madrid. Tijdens het seizoen 2016-2017 speelde de middenvelder zijn wedstrijden voor Real Madrid Castilla, het tweede team. Op 27 augustus maakte de rechtspoot zijn debuut in de Segunda División B tegen Real Unión (1-0 nederlaag). Zijn eerste doelpunt op Spaanse bodem maakte hij op 3 september tegen SD Amorebieta (3-2 zege). Zijn teller liep op naar dertig competitieduels en zes UEFA Youth League-duels.

Verhuurd aan Deportivo La Coruña

Real Madrid verhuurde Valverde in de zomer van 2017 aan Deportivo La Coruña. Op 10 september maakte de middenvelder zijn debuut in LaLiga tegen Real Sociedad (2-4 nederlaag). Gaandeweg het seizoen 2017-2018 liep zijn aandeel op naar 25 officiële wedstrijden, waarvan ongeveer de helft als basisspeler. Scoren deed de Zuid-Amerikaan niet voor Los Blanquiazules.

Doorbraak in Madrid

Voor het seizoen 2018-2019 keerde Valverde terug naar de Spaanse hoofdstad. Real Madrid liet hem op 23 oktober 2018 debuteren in de hoofdmacht, in de Champions League tegen Viktoria Plzen (2-1 zege). Zijn competitiedebuut voor De Koninklijke volgde op 1 december thuis tegen Valencia (2-0 zege). In totaal mocht hij dat seizoen 25 keer opdraven. Real Madrid beleefde zonder Cristiano Ronaldo een tegenvallend seizoen, maar wist wel de wereldbeker voor clubs te bemachtigen.

In 2019 maakte Zinédine Zidane na amper een jaar afwezigheid zijn rentree als Real Madrid-coach. Onder de Fransman maakte Valverde op 9 november 2019 zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau, uit bij SD Eibar (0-4 zege). In totaal mocht hij dat seizoen 44 keer opdraven in alle competities (twee doelpunten). Hij had daarmee een aandeel in het veroveren van de landstitel en de Supercopa de España. Valverde bleef ondanks fysieke problemen een vaste waarde in het seizoen 2020-2021, maar kon een prijsloos seizoen niet voorkomen.

Federico Valverde (Real Madrid)
Als speler van Real Madrid (Pro Shots)

Champions League-succes

Zidane maakte in de zomer van 2021 plaats voor Carlo Ancelotti. Met 46 officiële wedstrijden in het seizoen 2021-2022 bleef Valverde een vaste waarde onder de Italiaanse trainer. Real Madrid beleefde een topseizoen door zowel de landstitel, Supercopa de España als de Champions League te winnen. In de finale van het miljoenenbal tegen Liverpool was de Uruguayaan goud waard met een assist op Vinícius Júnior. De Braziliaan maakte het enige en dus winnende doelpunt van de wedstrijd.

In het seizoen 2022-2023 won Valverde opnieuw drie prijzen: de Copa del Rey, Europese Supercup en de wereldbeker. Met twaalf doelpunten en zeven assists in 56 officiële wedstrijden drukte de middenvelder nu echt een stempel op het spel van Real Madrid. Vooral diens treffer tegen Real Mallorca in september 2022 ging de hele wereld over. De Zuid-Amerikaan won in het seizoen 2023-2024 weer drie prijzen: de landstitel, de Supercopa de España en de Champions League. De Europese finale tegen Borussia Dortmund (2-0 zege) betrof zijn 54ste treffer van het seizoen.


Interlandcarrière Federico Valverde

Valverde debuteerde op 6 september 2016 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Paraguay (1-2 overwinning) voor de nationale ploeg van Uruguay. Hij wist meteen zijn eerste interlanddoelpunt te produceren. Sindsdien is de middenvelder actief geweest op één WK (2022) en drie Copa América-edities (2019, 2021 en 2024).

Laatste update: 6 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie