David Alaba

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over David Alaba

David Alaba is een Oostenrijkse verdediger annex middenvelder. De international van Oostenrijk speelt sinds de zomer van 2021 voor de Spaanse voetbalgrootmacht Real Madrid.

  • Alaba speelt momenteel voor Real Madrid
  • De verdediger speelde eerder voor Bayern München
  • Hij won drie keer de Champions League
  • Alaba werd kampioen in Duitsland (tien keer) en Spanje
  • In 2009 debuteerde hij als Oostenrijks international

Clubcarrière

David Olatukunbo Alaba werd op 24 juni 1992 geboren in het Oostenrijkse Wenen. Zijn moeder Gina is afkomstig van de Fillipijnen, waar zijn vader George de Nigeriaanse nationaliteit heeft. Laatstgenoemde is onder meer bekend geworden als DJ. Ook heeft de voetballer een zus (Rose May Alaba), die als professioneel artiest en songwriter actief is.

Alaba trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van SV Aspern. Op tienjarige leeftijd werd de Oostenrijker opgenomen in de jeugdopleiding van Austria Wien, waar hij tussen 2002 en 2008 actief was. Alaba maakte in 2008 de overstap naar de voetbalacademie van Bayern München.

Bayern München

In Zuid-Duitsland doorliep Alaba de hoogste jeugdelftallen. In januari 2010 werd hij door Louis van Gaal gepromoveerd naar de hoofdmacht van Bayern München, waar hij met een assist debuteerde in de met 6-2 gewonnen bekerwedstrijd tegen Greuther Fürth. Na 10 februari 2010 groeide de multifunctionele Oostenrijker langzaam nog niet meteen uit tot een vaste waarde. In het eerste deel van 2011 werd Alaba zelfs voor zes maanden uitgeleend aan TSG 1899 Hoffenheim (achttien wedstrijden, twee doelpunten).

Vanaf het seizoen 2011-2012 werd Alaba een vaste waarde bij Bayern München. De verdediger annex middenvelder bleef tot de zomer van 2021 actief bij Der Rekordmeister, waar hij met totaal 431 officiële wedstrijden uitgroeide tot een zeer gewaardeerde schakel. Met 33 doelpunten en 55 assists eiste Alaba een groot aandeel op in de successen van Bayern.

De erelijst van Alaba als speler van Bayern München is indrukwekkend te noemen. Met de Duitse topclub werd hij maar liefst tien keer landskampioen, waar de DFB-Pokal zes keer en de Duitse Supercup vijfmaal aan de prijzenkast werden toegevoegd. Ook buiten de Duitse landsgrenzen boekte Alaba grote successen. Hij won de Champions League, Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams tweemaal.

(Pro Shots)

Real Madrid

Alaba verlengde zijn contract bij Bayern München meermaals, maar in de zomer van 2021 kwam het lange dienstverband ten einde. De linksbenige Oostenrijker maakte transfervrij de overstap naar Real Madrid. Hij maakte op 14 augustus 2021 zijn debuut in de met 1-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Deportivo Alavés. In zijn debuutseizoen bij De Koninklijke won Alaba meteen de Spaanse landstitel en Champions League.

Alaba stond in mei 2022 in de basis tijdens de Champions League-finale tegen Liverpool. De Spaanse topclub won met 0-1, waardoor Real Madrid in het daaropvolgende seizoen mocht strijden om de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams. Het elftal van coach Carlo Ancelotti voltooide beide opdrachten met succes. In 2023 won Alaba ook de Copa del Rey.

Het seizoen 2023-2024 verliep niet naar wens voor Alaba. Op 17 december 2023 liep de Oostenrijker een zware knieblessure op, waardoor zijn seizoen al voor de jaarwisseling ten einde kwam.


Interlandcarrière

Alaba is uitgegroeid tot de absolute ster van het nationale team van Oostenrijk. De voetballer is veelvuldig uitgeroepen tot beste speler van het land. Het is dan ook geen toeval dat bondscoach Dietmar Constantini het al vóór zijn debuut bij Bayern München aandurfde om hem te laten debuteren als A-international. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (3-1 nederlaag) mocht Alaba op 14 oktober 2009 vlak voor tijd invallen voor Christian Fuchs.

Alaba was met Oostenrijk nog nooit actief op een WK. In 2016 en 2021 was hij wel actief op een EK, maar grote successen bleven uit. Oostenrijk werd uitgeschakeld in respectievelijk de groepsfase en de achtste finale.

Laatste update: 17 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie