Iran wint in extremis na rood Wales-doelman

Foto: Iran wint in extremis na rood Wales-doelman

De eerste WK-wedstrijd van vrijdag heeft een late winnaar opgeleverd. In Qatar wist Iran in extremis te winnen van Wales: 0-2.

Na het fraaie Welshe Hen Wlad Fy Nhadau ging er veel aandacht uit naar het volkslied van Iran. Tegen Engeland (6-2 nederlaag) weigerden de internationals van het West-Aziatische land mee te zingen als protest tegen de trieste ontwikkelingen in hun thuisland. Ditmaal maakten de Iraanse spelers géén statement, maar een deel van de fans deed dat wel door een luid gefluit te doen klinken.

Kort daarna werd er door scheidsrechter Mario Escobar (Guatamala) voor het eerst gefloten. De eerste mogelijkheid kwam op naam van Wales, maar Kieffer Moore trof doelman Hossein Hosseini op zijn pad. Daarna nam Iran het initiatief over. Ali Gholizadeh wist de bal zelfs tegen de touwen te werken, ware het niet dat de VAR buitenspel constateerde en dus een streep zette door het openingsdoelpunt.

Na de afgekeurde goal kreeg Iran meer mogelijkheden. Vooral Sardar Azmoun had zijn land op voorsprong kunnen zetten, maar zowel in de eerste als de tweede helft stond zijn vizier niet op scherp. Zo was hij na rust betrokken bij een bizar moment. De doorgebroken Azmoun schoot op de paal, teamgenoot Ali Gholizadeh herhaalde dat kunstje van buiten de zestien en vervolgens liet Azmoun ook nog de tweede rebound onbenut.

Gaandeweg de tweede helft nam het aantal dreigende momenten aan weerszijden af, waardoor het lang bij 0-0 bleef. Een bizar moment brak de wedstrijd alsnog open. Na een lange bal van Iran vergreep doelman Wayne Hennessey zich aan zijn tegenstander, waarna de scheidsrechter op VAR-advies de rode kaart toonde. Met tien man ging het alsnog mis voor de Welshman

In extremis maakte Roozbeh Cheshmi het winnende doelpunt voor Iran, dat dankzij Zijn land komt op gelijke hoogte met Engeland, dat later op de dag de Verenigde Staten treft.

Scoreverloop: 0-1 (90′) Roozbeh Cheshmi, 0-2 (90′) Ramin Rezaeian

Wales
England
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 29 november 2022 19:58.

Gaan deze landen door?

  • Allebei
  • Alleen Wales
  • Alleen Iran
  • Nee
47+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie