Dit wordt de eerste tegenstander van Oranje op het EK

Foto: Dit wordt de eerste tegenstander van Oranje op het EK

Polen wordt de laatste deelnemer van Groep D op het EK. Na een thriller van 120 minuten moest de play-off finale op strafschoppen beslist worden. De Polen trokken daarin aan het langste eind en dus gaat het Oost-Europese land naar het EK.

Polen naar het EK ten koste van Wales

Ook vanuit Nederland werd er dinsdagavond met een schuin oog meegekeken naar Wales – Polen. Niet alleen om Robert Lewandowski, Ben Davies, Piotr Zielinski en Neco Williams te zien schitteren, maar ook omdat de winnaar van de play-off finale bij Oranje in Poule D komt. Wales probeert zich voor een derde keer op rij te plaatsen voor het eindtoernooi, waarvan ze in 2016 nog in de halve finale stonden. Polen bereikt het eindtoernooi doorgaans wel, maar zal deze keer een stapje extra moeten doen. Lewandowski zal namelijk nog een keer (misschien wel voor de laatste keer) willen schitteren op het voetbalfestijn.

In de eerste helft ging het gelijk op. Beide landen waren bijna evenveel aan de bal en ook de kansenverhoudingen waren in balans. Er werden voor rust geen schoten op doel gelost. De grootste kans voor de thee was voor Wales: Ben Davies kreeg een voorzet ter hoogte van de penaltystip, maar hij kopte nét over.

Actie kort na rust

De tweede helft begon meteen met spektakel. Kieffer Moore kreeg een enorme kopkans en zag zijn bal richting de kruising vliegen. Wojciech Szczesny reageerde echter adequaat en plukte de bal uit de rechterbovenhoek. Lang gebeurde er weinig, maar een kwartier voor tijd werd Wales weer gevaarlijk na een voorzet. Weer redde Szczesny knap. In de slotfase lukte het geen van beide landen om de ban te breken en dus kwam er een verlenging.

Polen kwam in 120 minuten voetbal tot geen enkel schot op doel. Wales kwam tot drie schoten tussen de palen, maar uitblinker Szczesny hield Polen in leven. Dat betekende dat strafschoppen uitkomst moesten bieden. De strafschoppenserie was er eentje om van te smullen. De eerste acht penalty’s waren raak — de ene nog mooier dan de andere. Na een misser op strafschop nummer 12 van Daniel James (Leeds United) was het afgelopen: Polen gaat naar het EK en treft daar in Groep D Nederland, Frankrijk en Oostenrijk.

Fijne tegenstander?

  • Ja, hoor.
  • Had liever Wales gehad.
216+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie