Gareth Bale

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Gareth Bale

Gareth Bale is een voormalig profvoetballer uit Wales. Hij speelde 111 interlands voor Wales en was daarnaast actief voor clubs als Tottenham Hotspur en Real Madrid.

  • Bale was tussen 2006 en 2022 actief als profvoetballer
  • De Welshman speelde voor Southampton, Leicester City, Tottenham Hotspur en Real Madrid
  • In 2013 werd hij de destijds duurste voetballer aller tijden
  • Bale won vijf keer de Champions League en drie keer de Spaanse titel
  • Hij speelde 111 interlands voor Wales

Clubcarrière

Bale werd op 16 juli 1989 geboren in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Op jonge leeftijd beoefende hij verschillende sporten, waaronder rugby en hardlopen. Uiteindelijk koos hij voor de voetbalsport. Als talent van Cardiff Civil Service FC wekte hij de interesse van Southampton. Bij The Saints doorliep hij de jeugdopleiding.

Debuut bij Southampton

Bale debuteerde op 17 april 2006 in het betaald voetbal. Op zestienjarige leeftijd mocht hij namens Southampton aantreden in het Championship-duel met Millwall (2-0 overwinning). Als vleugelverdediger speelde hij dat seizoen ook de laatste competitiewedstrijd tegen Leicester City. Ook die wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning. Zijn team eindigde slechts als twaalfde, waardoor The Saints ook in het daaropvolgende seizoen op het tweede niveau van Engeland speelden.

In het seizoen 2006-2007 speelde Bale een groot aantal wedstrijden voor Southampton. Er werd in 43 officiële wedstrijden een beroep gedaan op hem, met vijf doelpunten en twaalf assists als rendement. Zijn team bereikte als nummer zes van het Championship de play-offs voor promotie naar de Premier League, maar in de halve finales bleek Derby County na strafschoppen te sterk.

Doorbraak bij Tottenham Hotspur

In de zomer van 2007 maakte Bale voor zo’n 14,7 miljoen euro de overstap naar Tottenham Hotspur. Hij debuteerde op 26 augustus van dat jaar zijn debuut in de Premier League-wedstrijd tegen Manchester United (1-0 nederlaag). Bale scoorde vervolgens in de Londense onderonsjes met Fulham en Arsenal, maar mede door blessureleed bleef zijn teller dat seizoen steken op twaalf officiële wedstrijden en drie doelpunten.

In het seizoen 2008-2009 steeg het aandeel van Bale naar dertig officiële wedstrijden, waarvan zestien in de Premier League. Op 1 maart 2009 viel hij in tijdens de League Cup-finale tegen Manchester United. Onder leiding van Harry Redknapp ging de strafschoppenserie verloren. Bale werd aanvankelijk gezien als linksback, maar gaandeweg werd hij omgeturnd tot aanvaller.

Bale werd gaandeweg steeds belangrijker voor Tottenham Hotspur. Als vleugelaanvaller veroverde hij een vaste basisplaats bij de Londense club, waar hij net als teamgenoten Luka Modric en Rafael van der Vaart uitgroeide tot sterspeler. Zijn teller liep op naar 203 officiële wedstrijden in Spurs-tenue (56 doelpunten en 58 assists). In het seizoen 2012-2013 maakte Bale zelfs 21 Premier League-treffers.

Grote successen bij Real Madrid

In de zomer van 2013 maakte Bale de overstap naar Real Madrid. Volgens verschillende media bedroeg de Spaanse investering zo’n honderd miljoen euro, waarmee hij een nieuw transferrecord vestigde. Op 14 september van dat jaar debuteerde de aanvaller in de competitiewedstrijd tegen Villarreal (2-2). In de 39ste minuut maakte Bale de 1-1 voor De Koninklijke.

Bale beleefde een droomjaar bij Real Madrid. Met 22 doelpunten en negentien assists in 44 officiële wedstrijden werd hij meteen van grote waarde voor de Spaanse grootmacht. Bale maakte het verschil in de Copa del Rey-finale tegen FC Barcelona (1-2 overwinning) door een schitterende rush doeltreffend af te ronden. In de Champions League-finale tegen Atlético Madrid maakte hij in de verlenging opnieuw het winnende doelpunt, waarna de score nog opliep naar twee 4-1.

Bale won de Champions League opnieuw in 2016, 2017, 2018 en 2022. In de finale van 2018 had de Welshman het grootste aandeel. Tegen Liverpool maakte hij als invaller het verschil door met een schitterende omhaal doel te treffen. Vlak voor tijd maakte Bale ook nog de 3-1 dankzij een flater van doelman Loris Karius, die de bal liet glippen na een uithaal van grote afstand.

Dankzij de Champions League-triomfen won Bale ook tweemaal de Europese Supercup (2014 en 2017) en driemaal de wereldbeker voor clubteams (2014, 2017 en 2018). Gedurende zijn verblijf won Real Madrid ook drie landstitels (2017, 2020 en 2022) alsmede de Copa del Rey van 2014. In 2017 voegde hij daar de Supercopa de España aan toe. Zelf kwam Bale tot 258 officiële wedstrijden in Real-shirt, met 106 doelpunten en 67 assists als rendement.

Gaandeweg de jaren kreeg Bale het wel steeds moeilijker bij Real Madrid. De aanvaller werd regelmatig getroffen door blessureleed en bouwde een moeizame relatie op met de Madrileense aanhang. Hij maakte zich niet populair door zich te laten vereeuwigen met een spandoek met daarop de tekst: ‘Wales. Golf. Madrid. In that order‘. Ofwel: eerst Wales, dan golf, en daarna pas Real Madrid. Mede daarom werd hij in het seizoen 2020-2021 nog even uitgeleend aan diens oude liefde Tottenham Hotspur (34 wedstrijden, zestien doelpunten).

Afsluiten in de MLS

In de zomer van 2022 liep Bale uit zijn contract bij Real Madrid. De aanvaller besloot over te stappen naar het Amerikaanse Los Angeles FC, waar hij een contract tekende voor een jaar met de optie voor anderhalf jaar. Na veertien gespeelde wedstrijden (drie doelpunten) beëindigde Bale in januari 2023 abrupt zijn voetbalcarrière, waardoor hij het nieuwe MLS-seizoen aan zich voorbij liet gaan.


Interlandcarrière

Bale debuteerde op 27 mei 2006 in de nationale ploeg van Wales, dat een oefeninterland tegen Trinidad & Tobago met 1-2 wist te winnen. Met zestien jaar en 315 dagen werd hij de jongste debutant uit de geschiedenis van het land. Hij groeide gaandeweg uit tot de grote ster van The Dragons.

In 2015 kwalificeerde Wales zich voor het eerst in de geschiedenis voor het EK. Bale had een belangrijk aandeel in de kwalificatie voor de Europese eindronde. In Frankrijk maakte hij op 11 juni 2016 het eerste doelpunt van Wales in de groepswedstrijd tegen Slowakije (2-1 overwinning). Bale scoorde eveneens tegen Engeland en Rusland. Met zes punten werd de knock-outfase bereikt, waarin het team pas in de halve finale werd gestuit door Portugal (2-0).

(Pro Shots)

Met Wales kwalificeerde Bale zich eveneens voor het EK van 2021 en het WK van 2022. Tijdens de eindronde in Qatar maakte hij tegen de Verenigde Staten (1-1) het eerste WK-doelpunt van het land sinds 1958. Het bleek zijn laatste treffer voor Wales, aangezien hij na de uitschakeling in de groepsfase zijn afscheid als international aankondigde. Met 111 interlands en veertig doelpunten werd hij zowel recordinternational als topscorer van Wales.

Laatste update: 10 april 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie