Amin Sarr

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Amin Sarr

Amin Sarr is een Zweedse aanvaller met Gambiaanse en Senegalese roots. In de zomer van 2023 werd hij door Olympique Lyon voor een jaar uitgeleend aan VfL Wolfsburg.

  • Sarr speelt momenteel voor VfL Wolfsburg
  • De aanvaller is verhuurd door Olympique Lyon
  • Hij kwam eerder uit voor Malmö FF, Mjällby IF en sc Heerenveen
  • Sarr is een voormalig jeugdinternational van Zweden

Clubcarrière

Sarr werd op 11 maart 2001 geboren in het Zweedse Malmö. De rechtsbenige aanvaller trapte zijn voetbalcarrière af bij AIF Barrikaden. Hij speelde vervolgens voor Kulladals FF, Husie IF en Trelleborgs FF om in 2018 te worden opgenomen in de jeugdopleiding van Malmö FF. Bij Di Blae (‘De Blauwen’) ondertekende Sarr in 2020 zijn eerste profcontract.

Debuut voor Malmö

Op 16 juli 2020 maakte Sarr zijn debuut in het betaald voetbal. Malmö FF-trainer Jon Dahl Tomasson liet de aanvaller invallen tijdens de Allsvenskan-wedstrijd tegen Östersunds FK, dat mede dankzij een treffer van oud-PSV‘er Ola Toivonen met 1-2 werd verslagen. Achttien minuten voor tijd viel hij in voor voormalig NEC‘er Søren Rieks. Sarr maakte zijn eerste doelpunt op 2 augustus 2020 in de uitwedstrijd tegen IFK Göteborg (0-3).

Sarr veroverde in november 2020 de landstitel met Malmö FF. Tot en met de zomer van 2021 speelde Sarr 27 officiële wedstrijden voor de club uit zijn geboortestad, waarvoor hij tweemaal wist te scoren.

Productief voor Mjällby

In juli 2021 werd Sarr uitgeleend aan Mjällby AIF. De rechtspoot debuteerde op 18 juli in de uitwedstrijd tegen IFK Göteborg (3-2 nederlaag) met twee doelpunten. Bij de Allsvenskan-club beleefde hij zijn definitieve doorbraak door acht doelpunten en één assists te produceren in negentien competitiewedstrijden.

In het shirt van sc Heerenveen (Pro Shots)

Eén jaar Heerenveen

Sarr maakte in januari 2022 voor zo’n 2,3 miljoen euro de transfer van Malmö FF naar sc Heerenveen. Op 5 februari debuteerde de spits in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-0 nederlaag). De Friezen maakten een dramatische periode door, maar op 18 maart had de nieuwkomer een belangrijk aandeel in de 2-0 overwinning op Heracles Almelo door te score te openen. Heerenveen kreeg daarmee weer de geest en bereikte uiteindelijk zelfs nog de play-offs om Europees voetbal. Ondanks een 3-2 zege in de heenwedstrijd (één keer Sarr) bleek AZ in de halve finale te sterk.

Op 20 augustus 2022 speelde Sarr zijn beste wedstrijd in sc Heerenveen-tenue. De aanvaller scoorde op bezoek bij Vitesse (0-4 zege) één keer en produceerde maar liefst drie assists op Sydney van Hooijdonk. Sarr wist in het seizoen 2022-2023 eveneens doel te treffen in de thuiswedstrijden tegen SC Cambuur (2-1 zege) en FC Groningen (3-1 zege, tweemaal). Zijn teller liep op naar elf doelpunten en zeven assists uit 37 officiële wedstrijden.

Miljoenendeal met Lyon

In januari 2023 werden sc Heerenveen en Olympique Lyon het eens over de transfer van Sarr. Zij bereikten een deal ter waarde van zeker elf miljoen euro. Op 1 februari 2023 debuteerde de Zweed in de thuiswedstrijd tegen Stade Brest (0-0). Diezelfde maand, op 25 februari, maakte hij zijn eerste doelpunt op Franse bodem tijdens het bezoek aan Angers SCO (1-3 zege). Het bleek zijn enige doelpunt voor Lyon in zijn eerste half jaar.

Huurling in Wolfsburg

Sarr overtuigde Olympique Lyon niet in zijn eerste half jaar. Dat lukte evenmin in aanloop naar het seizoen 2023-2024, waardoor de Franse club instemde met een uitleenperiode aan VfL Wolfsburg. De Bundesliga-club bedong daarbij ook een optie tot koop. Op 2 september 2023 maakte de aanvaller zijn debuut in de uitwedstrijd tegen TSG 1899 Hoffenheim (3-1 nederlaag). Na vijf invalbeurten verdween Sarr alweer uit beeld.


Interlandcarrière

Sarr maakte op 13 oktober 2020 zijn debuut voor Jong Zweden, dat een 10-0 overwinning behaalde op de leeftijdsgenoten van Armenië. De aanvaller viel na 83 minuten in voor Daleho Irandust en maakte al na vijf minuten zijn eerste doelpunt als jeugdinternational. Zowel Jesper Karlsson als Emil Hansson maakte in deze EK-kwalificatiewedstrijd een hattrick. Sarr speelde in totaal tien wedstrijden voor de Onder 21-selectie van Zweden (drie doelpunten).

Laatste update: 10 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie