Heerenveen wint in door onweer gestaakt duel in Volendam

De Eredivisie-wedstrijd tussen FC Volendam en sc Heerenveen is zondagavond gewonnen door de Friezen. De degradatiekandidaat domineerde de eerste helft, maar kreeg in de eindfase de 1-3 om de oren.

Volendam zag (potentiële) concurrenten dit weekend punten pakken en dus begon de formatie van Wim Jonk offensief aan dit thuisduel. Dat leidde tot een aantal goede kansen. Benaissa Benamar had de pech dat zijn snoeiharde uithaal de onderkant van de lat teisterde, waar Ibrahim El Kadiri op de lijn Mats Köhlert trof. Doelman Andries Noppert moest op zijn beurt een omhaal van Xavier Mbuyamba onschadelijk maken.

De Volendammers bleven domineren en dachten even op voorsprong te komen. Robert Mühren werkte de bal binnen, maar na langdurig VAR-beraad volgde slecht nieuws voor de thuisclub: buitenspel. Het leek alsof Heerenveen wakker schrok van de afgekeurde goal. Meteen volgden twee momenten met Sydney van Hooijdonk. Kans één ging mis en werd afgefloten vanwege buitenspel, maar kort daarna kopte de spits de 0-1 tegen de touwen.

De Friese voorsprong was volledig tegen de verhouding in. Het bleek een opleving van Heerenveen, dat daarna opnieuw terug werd gedrukt door Volendam. Na gevaarlijke kansen voor Mühren (struikeling in kansrijke positie) en Daryl van Mieghem (redding Noppert) volgde de dikverdiende 1-1 voor Volendam alsnog: Mühren werkte bij de tweede paal doeltreffend af.

Heerenveen slaat toe na onweer

In de tweede helft had Heerenveen aanvallend wat meer in de melk te brokkelen. Dat leverde ook kansen op, maar invaller Rami Al Hajj schoot naast en Van Hooijdonk over. In de 67ste minuut werd het slordige duel in Volendam plots stilgelegd. Er kwam onweer over het vissersdorp heen en dat was voor de scheidsrechter aanleiding om de wedstrijd te onderbreken.

Volendam en Heerenveen leken na de onderbreking af te stevenen op een gelijkspel, maar daar dacht Mats Köhlert anders over. De Duitser schoot via de paal raak namens Heerenveen: 1-2. Amin Sarr besliste het duel zelfs definitief in Fries voordeel.

Scoreverloop: 0-1 (24′) Sydney van Hooijdonk, 1-1 (43′) Robert Mühren, 1-2 (85′) Mats Köhlert, 1-3 (88′) Amin Sarr

Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”