Robert Mühren

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Robert Mühren

Robert Mühren is een Nederlandse spits. Sinds mei 2021 speelt hij opnieuw voor FC Volendam, dat hem destijds overnam van het Belgische SV Zulte Waregem.

  • Mühren speelt momenteel voor FC Volendam
  • De spits promoveerde met SC Cambuur en FC Volendam
  • In Leeuwarden veroverde hij zelfs de Eerste Divisie-titel
  • Mühren speelde ook voor Ajax (jeugd), AZ, SV Zulte Waregem, Sparta Rotterdam en NAC Breda
  • Oud-internationals Arnold en Gerrie Mühren zijn familie

Clubcarrière

Mühren werd op 18 mei 1989 geboren in Purmerend. Hij is een zoon van Peter Mühren, die zelf jarenlang in de top van het amateurvoetbal speelde bij SV Marken. De broers van senior wisten het nóg verder te schoppen op het voetbalveld: Gerrie en Arnold Mühren bereikten allebei het Nederlands elftal (respectievelijk tien en 23 interlandwedstrijden). Hun broer Jan Mühren was eveneens profvoetballer en werd later muzikant, zoals wel meer familieleden.

De voetbalcarrière van Robert Mühren ging op zesjarige leeftijd van start bij amateurclub RKAV Volendam. In 2002 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax, op advies van oom en jeugdtrainer Arnold Mühren. Slagen deed de spits niet in Amsterdam. Op de website Volendam Voetbalhistorie vertelde hij later: “Van de ene op de andere dag zat ik bij hoofd opleidingen Danny Blind op zijn kantoor. Ik stop ermee. Sinds mijn vijfde had ik altijd gevoetbald. Op het laatste moment bleek dat vier spelers van het vorige team toch nog mochten blijven. Op de bank zitten voor iemand die eigenlijk weggestuurd zou worden; dat kon ik gewoon niet.”

Terugkeer naar Volendam

Mühren keerde na zijn abrupte vertrek bij Ajax terug naar Volendam, waar hij aansloot bij de plaatselijke FC. Ook daar vertrok de spits uit onvrede. “Ik zat daar op amateurbasis en als je geen contract hebt, ben je niks. Ik ga dus niet op dat bankie zitten, dacht ik”, verklaarde hij in het reeds aangehaalde interview. “Op een dag waren we in de kleedkamer. Said Ouaali, mijn trainer, nam het woord. Jongens, Robert wil even wat zeggen. Ik stond op en gooide mijn voetbaltas in het midden. Hier is-ie. Ik ga er vandoor. Ze wezen me nog op de afspraak dat ik sowieso het seizoen zou afmaken. Nou, niet als ze me zo behandelen.”

Via amateurclub RKAV Volendam hervond Mühren zijn spelvreugde. Dat leidde in 2011 tot een terugkeer naar FC Volendam, waar hij op 5 augustus 2011 alsnog debuteerde in het profvoetbal (0-0 tegen FC Dordrecht). De spits kwam in zijn eerste zeven competitiewedstrijden niet tot scoren, maar op 30 september 2011 brak hij dan toch de ban. In de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-2 overwinning) maakte Mühren er meteen twee. Zijn teller liep dat seizoen op tot negen doelpunten.

Goalgetter in Eerste Divisie

Met dertien doelpunten uit 41 officiële wedstrijden beleefde Mühren een beter tweede contractjaar bij FC Volendam. Zo maakte hij een hattrick in de thuiswedstrijd tegen Telstar (6-2 overwinning). Mühren maakte in het seizoen 2013-2014 zelfs twee hattricks, tegen Almere City FC en Jong FC Twente. Het tekende de topvorm van de spits, die 27 doelpunten produceerde in 35 officiële wedstrijden. 25 daarvan maakte hij in de Eerste Divisie. Alleen Lars Veldwijk (30, Excelsior) en Ruud Boymans (27, Willem II) scoorden dat seizoen vaker.

Mühren trapte het seizoen 2014-2015 af met vier doelpunten in de uitwedstrijd tegen FC Oss (0-4). Veertien dagen later maakte de spits er twee tijdens het bezoek aan Jong Ajax, dat met 0-5 over de knie werd gelegd. Zijn scoringsdrift bleef niet onopgemerkt. Nog in augustus 2014 maakte de Volendam-topschutter de overstap naar provinciegenoot AZ. In Alkmaar ondertekende hij een contract voor drie seizoenen.

Vooral supersub bij AZ

Op 30 augustus 2014 debuteerde Mühren als invaller voor AZ, dat op bezoek bij FC Dordrecht een 1-3 overwinning behaalde. Zijn eerste doelpunt in Alkmaarse dienst volgde op 5 oktober in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-2). Het persoonlijke succes van Mühren betekende niet de gewenste doorbraak. Tussen 8 november en 1 februari 2015 speelde de aanvaller zelfs geen minuut in de Eredivisie, waardoor hij bleef steken op ‘slechts’ negentien wedstrijden (vijf doelpunten).

Met vier doelpunten uit dertig wedstrijden verliep zijn tweede AZ-seizoen evenmin naar wens. In de Eredivisie maakte Mühren er zelfs maar één, uit bij Excelsior (2-2). Pas tijdens het seizoen 2016-2017 hervond de aanvaller zijn vertrouwen door tien doelpunten te maken in achttien officiële wedstrijden. Hij viel vooral op als productieve supersub, maar Mühren maakte weinig kans om Wout Weghorst permanent uit de basis te spelen.

Kwakkeljaren

Mühren trok in januari 2017 de deur achter zich dicht bij AZ en stapte over naar SV Zulte Waregem. Met twee doelpunten uit dertien wedstrijden bleek hij niet de gewenste spits voor de Belgische club. In augustus keerde hij alweer terug naar Nederland, waar hij voor één seizoen werd ondergebracht bij Sparta Rotterdam. Voor De Kasteelheren maakte Mühren negen doelpunten in 33 wedstrijden, maar het seizoen eindigde behoorlijk in mineur. FC Emmen bleek in de finaleronde van de play-offs om promotie/degradatie te sterk.

Mühren bleef in het seizoen 2018-2019 wel actief in de Eredivisie. Door SV Zulte Waregem werd de spits ditmaal uitgeleend aan NAC Breda. Het werd een seizoen om snel te vergeten. Niet alleen maakte Mühren geen enkel doelpunt voor de Parel van het Zuiden, maar mede door blessures kwam hij ook maar vijftien wedstrijden in actie. Zijn carrière raakte daarmee behoorlijk in het slop. Tot overmaat van ramp degradeerde ook NAC uit de Eredivisie.

Topschutter bij SC Cambuur

In het seizoen 2019-2020 werd Mühren opnieuw verhuurd en ditmaal viel de keuze op eerstedivisionist SC Cambuur. Zijn overstap naar Leeuwarden bleek wel de juiste beslissing. Een week na zijn debuut tegen De Graafschap (2-0 nederlaag) besliste hij de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (5-0) met twee doelpunten en één assist. Trainer Henk de Jong kreeg de spits weer aan het scoren. Zijn teller stond na 29 competitiewedstrijden op maar liefst 26 doelpunten, waaronder een hattrick tegen ‘zijn’ FC Volendam (0-4).

Mühren werd verkozen tot beste speler van de Keuken Kampioen Divisie. SC Cambuur leek af te stevenen op promotie, maar door de uitbraak van de coronapandemie werd het seizoen voortijdig beëindigd en werd geen promotie/degradatie tot stand gebracht. Tot grote frustratie van Cambuur. Trainer De Jong noemde dit zelfs ‘de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit’. Er werd zelfs een zaak aangespannen bij de rechter, maar samen met De Graafschap kreeg de club nul op het rekest.

SC Cambuur herpakte zich in de zomer van 2020. Mühren besloot de Leeuwarders trouw te blijven en scoorde opnieuw aan de lopende band: 38 keer in 37 competitiewedstrijden. Tegen zowel FC Eindhoven (2-5, uit) als Excelsior (7-2, thuis) maakte hij er drie. Cambuur kroonde zich tot de nummer één van de Keuken Kampioen Divisie en promoveerde alsnog naar de Eredivisie. Opnieuw werd Mühren topscorer én beste speler van de Eerste Divisie.

Ook promotie met FC Volendam

Mühren verscheen richting de zomerse transferperiode van 2021 op de radar van menig club uit binnen- en buitenland. SC Cambuur wilde hem dolgraag aan boord houden, maar uiteindelijk besloot de aanvaller zijn hart te laten spreken door een rentree te maken bij FC Volendam. Met 29 doelpunten uit 37 competitiewedstrijden loodste hij Het Andere Oranje voor het eerst sinds 2009 terug naar de Eredivisie. Mühren veroverde zelfs de status van all-time topscorer van de Eerste Divisie door er in totaliteit 136 te maken.

Juichen met FC Volendam (Pro Shots)

In de zomer van 2022 keerde Mühren alsnog terug op Eredivisie-niveau. Met zes doelpunten uit 29 wedstrijden had de spits het lastig bij FC Volendam, waar hij zelfs zijn basisplaats verloor. De oranjehemden stonden halverwege roemloos onderaan, maar wisten zich alsnog te handhaven dankzij een indrukwekkende tweede seizoenshelft. Mühren kwam er in het seizoen 2023-2024 iets beter in en besloot zijn contract te verlengen tot medio 2025. Ook werd hem een rol als ambassadeur van Voetbal Volendam, de jeugdopleiding van FC- en RKAV Volendam toegezegd voor na zijn carrière.

Laatste update: 12 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie