Mats Köhlert

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Mats Köhlert

Mats Köhlert is een Duitse linksback, die ook als vleugelaanvaller uit de voeten kan. In de zomer van 2022 verruilde hij Willem II voor sc Heerenveen.

  • Köhlert speelt momenteel voor sc Heerenveen
  • De linkspoot speelde eerder voor Hamburger SV en Willem II
  • Hij is een voormalig jeugdinternational van Duitsland
  • Ook zijn vader Dirk Köhlert was profvoetballer
  • Hij heeft een verleden als kindacteur

Clubcarrière

Köhlert zag op 2 mei 1998 het levenslicht in de Duitse stad Hamburg. Hij is een zoon van Dirk Köhlert, die zelf ook in het profvoetbal actief was. Als kind was hij te bewonderen in verschillende televisiereclames. Ook was hij te zien in een aantal films en televisieseries, waaronder de goed bekeken krimiserie Tatort. “Dat was erg leuk”, vertelde Köhlert jaren later aan de NOS. “Maar voetbal stond voor mij altijd op één. Dat is verleden tijd.”

Debuut voor HSV

De voetbalcarrière van Köhlert ging van start bij amateurclub SC Sperber uit Hamburg. In 2008 maakte hij de overstap naar Eintracht Norderstedt, waar de linkspoot zich in de kijker speelde bij cultclub FC Sankt Pauli. Köhlert vertrok na twee jaar (2011-2013) naar de grote broer Hamburger SV. Op 30 maart 2019 debuteerde de multifunctionele voetballer tijdens de Tweede Bundesliga-wedstrijd tegen VfL Bochum (0-0). Na 78 minuten mocht hij invallen voor Vasilije Janjicic.

In het seizoen 2018-2019 speelde Köhlert drie wedstrijden in de Tweede Bundesliga. Met Hamburger SV kwam hij eveneens in actie tegen 1. FC Magdeburg (1-2 nederlaag) en MSV Duisburg (3-0 overwinning). Die Rothosen eindigden op een teleurstellende vierde plaats, waardoor het niet mocht deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie.

Smaakmaker bij Willem II

Köhlert liep in de zomer van 2019 uit zijn contract bij Hamburger SV. Hij besloot Duitsland na slechts drie officiële wedstrijden te verlaten om zijn geluk te beproeven in Nederland, waar hij neerstreek bij Willem II. In Tilburg werd hij aangetrokken als linksbuiten. Op die positie debuteerde Köhlert op 2 augustus in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Nog diezelfde maand besliste de linkspoot de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (2-1) door tweemaal te scoren.

Met zes doelpunten en vijf assists uit 29 officiële wedstrijden bewees Köhlert zijn waarde voor Willem II. Door de coronapandemie werd het seizoen 2019-2020 niet uitgespeeld, maar als nummer zes van de Eredivisie verkreeg de club wel een ticket voor de voorrondes van de Europa League. De Tricolores werden hierin uitgeschakeld door de Schotse topclub Rangers FC. Köhlert kon zijn vorm niet meenemen naar het seizoen 2020-2021, waarin hij geen enkele keer wist te scoren en maar driemaal als aangever fungeerde.

In zijn derde contractjaar bij Willem II speelde Köhlert op verschillende posities: linksback, linkermiddenvelder, linksbuiten en rechtsbuiten. Met drie doelpunten en één assist uit 34 wedstrijden bleef zijn rendement opnieuw achter ten opzichte van zijn eerste seizoen. Tot overmaat van ramp degradeerden de Tilburgers ook nog eens uit de Eredivisie.

In het shirt van sc Heerenveen (Pro Shots)

Transfervrij naar Heerenveen

Köhlert besloot zijn transfervrije status in de zomer van 2022 te benutten door over te stappen naar sc Heerenveen. Trainer Kees van Wonderen besloot hem te gebruiken als linksback in een 5-3-2 systeem. In die hoedanigheid debuteerde de Duitser op 5 augustus in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Köhlert maakte zijn eerste treffer in Friese dienst op 18 oktober in de bekerwedstrijd tegen HSV Hoek (2-4 zege na verlenging). Vijf dagen later scoorde hij ook in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Volendam (1-3 overwinning).

Tijdens de wedstrijd in Volendam switchte Van Wonderen naar een systeem met vier verdedigers. Dit pakte goed uit, waardoor sc Heerenveen vast bleef houden aan deze speelwijze. Köhlert behield zijn basisplaats als linksback. Hij sloot het seizoen af met 37 officiële wedstrijden (twee doelpunten, drie assists).


Interlandcarrière

Köhlert maakte deel uit van verschillende jeugdelftallen van Duitsland. Als HSV-talent mocht hij deelnemen aan de jeugd-EK’s van 2015 (onder-17) en 2017 (onder-19). In september 2019 debuteerde de linkspoot voor Jong Duitsland, dat een 2-0 zege behaalde op de leeftijdsgenoten van Griekenland. Een maand later speelde Köhlert tegen Jong Spanje zijn tweede en laatste wedstrijd als jeugdinternational.

Laatste update: 25 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie