Pelle van Amersfoort

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Pelle van Amersfoort

Pelle van Amersfoort is een Nederlandse middenvelder, die ook als aanvaller uit de voeten kan. Sinds januari 2023 speelt hij opnieuw voor sc Heerenveen.

  • Van Amersfoort speelt momenteel voor sc Heerenveen
  • Eerder kwam hij uit voor Almere City FC en Cracovia
  • Met de Poolse club won hij de beker
  • Van Amersfoort is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Van Amersfoort werd op 1 april 1996 geboren in Heemskerk. Zijn voetbalcarrière ging van start bij ADO ’20, waar hij zich in de kijker speelde bij HFC Haarlem. Na het faillissement van de Haarlemse club in 2010 keerde de middenvelder terug naar zijn oude amateurclub. In zijn geboorteplaats wekte hij de aandacht van talentscouts van sc Heerenveen, dat hem in 2012 naar Friesland haalde.

Debuut voor Heerenveen

Op 20 september 2014 debuteerde Van Amersfoort in de Eredivisie-wedstrijd tegen Vitesse (1-1). Trainer Dwight Lodeweges deed dat seizoen in elf officiële wedstrijden een debuut op de lange middenvelder, waarvan tien keer in competitieverband. Met een assist in de Derby van het Noorden tegen FC Groningen (3-1 overwinning) noteerde Van Amersfoort zijn eerste wapenfeit als profvoetballer.

Verhuurd aan Almere

In de zomer van 2015 werd Van Amersfoort voor één seizoen uitgeleend aan eerstedivisionist Almere City FC. Op 21 augustus maakte hij zijn debuut in de competitiewedstrijd tegen Telstar (2-2). Bijna twee maanden later, op 2 oktober, maakte hij tegen FC Emmen (4-0 zege) zijn eerste doelpunten in het betaald voetbal. Met acht doelpunten en acht assists in 31 officiële wedstrijden maakte de Heemskerker een goede indruk bij de jongste profclub van Nederland.

Met Almere City FC eindigde Van Amersfoort in het seizoen 2015-2016 als achtste in de Eerste Divisie. Ook won hij hier een periodetitel. Zijn team mocht in 2016 deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie. Almere overleefde de eerste ronde ten koste van FC Emmen (tweemaal 4-1), maar werd in de halve finale gestuit door toedoen van Willem II. In de met 5-2 verloren returnwedstrijd maakte Van Amersfoort zijn negende seizoenstreffer.

Doorbraak bij Heerenveen

In het seizoen 2016-2017 veroverde Van Amersfoort een basisplaats in het shirt van sc Heerenveen. Met zijn loopvermogen werd hij een gewaardeerde speler in het Abe Lenstra Stadion. De middenvelder werd door een blindedarmoperatie en de komst van Martin Ødegaard wel gehinderd, maar met twee doelpunten en vier assists liet hij zich wel zien. Van Amersfoort begon het seizoen 2017-2018 als bankzitter, maar liet zich gelden door in december-januari in drie opeenvolgende competitieduels te scoren.

Met sc Heerenveen werd Van Amersfoort in 2018 gestuit in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal. Het seizoen 2018-2019 verliep teleurstellend voor de Friezen, hoewel de middenvelder wel zijn productiefste seizoen in Heerenveen-tenue produceerde (zes doelpunten in 32 wedstrijden). Medio 2019 stapte de rechtspoot transfervrij over naar het Poolse Cracovia Kraków.

Bekerwinnaar in Polen

Van Amersfoort debuteerde op 21 juli 2019 in het shirt van Cracovia, dat op bezoek bij Zaglebie Lubin een 1-1 gelijkspel behaalde. Zijn eerste doelpunt in Poolse dienst volgde op 24 augustus in de thuiswedstrijd tegen Arka Gdynia (3-1 overwinning). Met elf doelpunten in 41 officiële wedstrijden beleefde de middenvelder een prima seizoen bij Cracovia, dat de Poolse beker veroverde. In de finale tegen Lechia Gdansk (3-2 na verlenging) nam Van Amersfoort de gelijkmaker op zich.

In zijn tweede seizoen won Van Amersfoort ook de Poolse Supercup. De middenvelder annex aanvaller speelde in totaal 110 officiële wedstrijden voor Cracovia, waar hij 27 doelpunten maakte. Na drie seizoenen liep Van Amersfoort uit zijn contract in Polen. Hij hoopte op een nieuwe club uit het buitenland, maar na een lange zoektocht besloot de Heemserker in januari 2023 terug te keren bij sc Heerenveen.

Terug als speler van sc Heerenveen (Pro Shots)

Rentree in Friesland

Van Amersfoort maakte op 7 januari 2023 zijn comeback bij sc Heerenveen tegen RKC Waalwijk (0-0). Vier dagen later scoorde hij meteen tegen FC Volendam, dat in de TOTO KNVB Beker met 2-0 opzij werd gezet. Scoren deed hij eveneens in de beladen thuiswedstrijd tegen FC Groningen (3-1 overwinning). Van Amersfoort sloot het seizoen 2022-2023 af met vier doelpunten in 23 wedstrijden. Heerenveen bereikte de play-offs om Europees voetbal, maar bleek een maatje te klein voor FC Twente.

Van Amersfoort maakte in het seizoen 2023-2024 een hattrick in het bekerduel met VVV-Venlo (5-1 overwinning). Eerder was hem dit alleen gelukt in Poolse dienst, op bezoek bij Piast Gliwice in september 2021.


Interlandcarrière

Van Amersfoort doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Met Nederland -19 nam de middenvelder in 2015 deel aan het EK. Hij scoorde tegen de leeftijdsgenoten van Rusland en Spanje, maar kon niet verhinderen dat het team al in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Laatste update: 11 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie