Sven van Beek

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Sven van Beek

Sven van Beek is een Nederlandse centrale verdediger. In de zomer van 2024 verliet hij sc Heerenveen voor het Qatarese Al-Shahania SC.

  • Van de Beek speelt momenteel voor Al-Shahania SC
  • De centrale verdediger won in 2017 de landstitel met Feyenoord
  • Hij speelde tevens voor Willem II en sc Heerenveen
  • Van Beek is recordhouder eigen doelpunten in de Eredivisie

Clubcarrière Sven van Beek

Van Beek werd op 28 juli 1994 geboren in Gouda. In zijn geboortestad speelde hij voor SV Donk, waar hij een overstap verdiende naar Sparta Rotterdam. In 2005 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord en dat traject wist hij ondanks een aantal hobbels onderweg te doorstaan.

Debuut voor Feyenoord

Op 30 januari 2013 debuteerde Van Beek in het shirt van Feyenoord. Daryl Janmaat haakte ziek af, waardoor hij in de bekerwedstrijd tegen PSV (2-1 nederlaag) meteen mocht starten. Zeven minuten voor tijd ging de debutant naar de kant ten faveure van Ruud Vormer. Van Beek zat dat seizoen driemaal bij de selectie voor een Eredivisie-wedstrijd, maar pas in het daaropvolgende seizoen mocht hij ook in competitieverband een eerste wedstrijd afwerken voor Feyenoord.

De tweede officiële wedstrijd van Van Beek in Feyenoord-shirt was nóg aansprekender. Op 18 augustus 2013 mocht de verdediger als rechtsback aantreden in de beladen uitwedstrijd tegen Ajax (2-1 nederlaag). Onder Ronald Koeman bleef hij deel uitmaken van de selectie van de Rotterdamse club. In totaal werd er in het seizoen 2013-2014 vijftien keer een beroep op hem gedaan, waaronder twee keer tegen PSV en in de bekerwedstrijd tegen Ajax. Van Beek maakte tevens zijn Europese debuut in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen FK Koeban Krasnodar.

Sven van Beek (Feyenoord)
In Feyenoord-shirt (Pro Shots)

Van Beek bleef tot de zomer van 2021 op de loonlijst van Feyenoord. In deze periode werd er in 153 officiële wedstrijden een beroep gedaan op de verdediger, die zesmaal wist te scoren. Dat hadden veel meer wedstrijden voor de Rotterdamse formatie kunnen zijn, maar vooral blessureleed speelde hem parten. Meerdere seizoenen gingen zelfs grotendeels aan hem voorbij. In het kampioensjaar (2016-2017) speelde Van Beek zelfs geen enkele wedstrijd in Feyenoord-shirt.

Feyenoord won gedurende het verblijf van Van Beek meer prijzen. Naast het kampioenschap van 2017 won hij twee KNVB Bekers en twee Johan Cruijff Schalen met de Rotterdammers.

Lijfsbehoud met Willem II

In januari 2021 ging Feyenoord-assistent Zeljko Petrovic aan de slag als hoofdtrainer van Willem II. Enkele dagen later besloot Van Beek dezelfde route te bewandelen. Zijn debuutwedstrijd tegen nota bene Feyenoord ging kansloos verloren (5-0) en ook FC Utrecht bleek een maatje te groot (0-6), maar het duo had uiteindelijk een groot aandeel in het realiseren van lijfsbehoud. Een langer verblijf in Tilburg bleek om financiële redenen echter niet haalbaar.

Sterkhouder in Heerenveen

Van Beek liep in de zomer van 2021 uit zijn contract bij Feyenoord. De verdediger koos voor een transfervrije overstap naar sc Heerenveen, waar hij op 13 augustus 2021 zijn debuut maakte in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De Friese club eindigde in zijn eerste seizoen op een achtste plaats in de Eredivisie en plaatste zich daarmee voor de play-offs om Europees voetbal. Van Beek werd gezien als een sterkhouder en eindigde vlak achter Milan van Ewijk als tweede in het Speler van het Jaar-klassement van Heerenveen.

Sven van Beek (sc Heerenveen)
In het shirt van sc Heerenveen (Pro Shots)

Ook in het seizoen 2022-2023 maakte Van Beek indruk met sc Heerenveen. De Friese defensie was bijzonder lastig te passeren in de eerste seizoenshelft, maar dat veranderde na het wegvallen van doelman Andries Noppert en de centrale verdediger zelf. In de eerste wedstrijd na de WK-break raakte hij uit bij RKC Waalwijk (0-0) zwaar geblesseerd aan zijn achillespees, waardoor de rest van het seizoen aan hem voorbij ging.

Van Beek maakte op 16 september 2023 zijn officiële rentree in het weerzien met Feyenoord (6-1 nederlaag). Heerenveen maakte op dat moment een dramatische periode door, maar mede dankzij de rots in de branding wist men zich te herpakken. Door een zwakke eindspurt ging het seizoen desondanks als een nachtkaars uit (elfde). Van Beek had in de winterstop de mogelijkheid om te vertrekken uit Friesland, maar Japanse interesse leidde niet tot een transfer.

Transfer naar Qatar

In juli 2024 kreeg Van Beek alsnog zijn buitenlandse transfer. In navolging van teamgenoot Pelle van Amersfoort tekende hij een contract bij het Qatarese Al-Shahania SC.


Eigen doelpunten

Van Beek heeft een pijnlijk Eredivisie-record achter zijn naam staan. Gedurende zijn carrière maakte hij maar liefst acht eigen doelpunten in de hoogste divisie van Nederland, meer dan welke speler dan ook. In gesprek met ESPN was hij daar duidelijk over: “Je weet het, mensen vinden het altijd leuk als het misgaat. Maar ik moet zeggen, ik kan het aardig naast me neerleggen.”

Laatste update: 17 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie