Emil Hansson

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Emil Hansson

Emil Hansson is een Zweedse vleugelaanvaller met Noorse roots. Sinds januari 2022 staat hij onder contract bij Heracles Almelo.

  • Hansson speelt momenteel voor Heracles Almelo
  • In Nederland kwam de aanvaller eerder uit voor Feyenoord, RKC Waalwijk en Fortuna Sittard
  • Hij werd kampioen in zowel de Eredivisie (2017) als de Keuken Kampioen Divisie (2023)
  • Hansson speelde in het buitenland voor Kalmar FF (jeugd), SK Brann Bergen en Hannover 96
  • Hij was jeugdinternational voor Noorwegen en Zweden

Clubcarrière

Hansson werd op 15 juni 1998 geboren in het Noorse Bergen. Hij is de zoon van Patrik Hansson, die in Noorwegen en Zweden zijn kunsten vertoonde als profvoetballer. De aanvaller begon zijn eigen carrière in de jeugdopleiding van SK Brann Bergen, maar hij verhuisde in 2013 naar Kalmar FF in Zweden toen senior daar als assistent-trainer aan de slag ging.

Debuut bij SK Brann

Hansson keerde in de zomer van 2013 alweer terug naar zijn geboorteplaats. Hij doorliep de hoogste jeugdelftallen van SK Brann Bergen en maakte op 23 april 2015 zijn debuut in de hoofdmacht tijdens de bekerwedstrijd tegen Os Turn (1-6 overwinning). Een week later maakte de getalenteerde voetballer zijn competitiedebuut tegen Ranheim IL, dat met 4-1 opzij werd gezet. Hansson speelde in totaal zes officiële duels voor Brann.

Kampioen met Feyenoord

Hansson maakte in de zomer van 2015 de overstap naar Feyenoord, waar hij al eerder op proef was geweest. In het kampioensjaar 2016-2017 mocht de Noorse Zweed al deel uitmaken van de wedstrijdselectie. Zijn officiële debuut maakte hij op 12 maart 2017 in de met 5-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen AZ door Steven Berghuis na 82 minuten af te lossen. Thuis tegen Go Ahead Eagles (8-0 overwinning) mocht hij een half uur opdraven.

Met zijn twee invalbeurten mocht Hansson de landstitel van 2017 op de erelijst plaatsen. Definitief doorbreken deed hij echter niet bij Feyenoord, waar de aanvaller nadien alleen nog speeltijd kreeg in de bekerwedstrijd tegen AVV Swift (4-1 zege, 2017) en de competitiewedstrijd tegen Willem II (1-5 zege, 2018).

Via RKC naar Hannover (en terug)

In de zomer van 2018 werd Hansson door Feyenoord uitgeleend aan RKC Waalwijk. Voor de toenmalig eerstedivisionist maakte de Zweed zijn debuut in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Telstar en hij eiste meteen de rol van matchwinner op. Met dertien doelpunten en twaalf assists in 44 officiële wedstrijden groeide Hansson uit tot een van de smaakmakers van de Waalwijkers. Scoren deed hij onder meer in de knotsgekke play-offwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (4-5), waarin promotie naar de Eredivisie werd afgedwongen.

Hansson vertrok in de zomer van 2019 definitief bij Feyenoord. Hij werd verkocht aan Hannover 96, waar de aanvaller debuteerde in de thuiswedstrijd tegen Greuther Fürth (1-1). In de Tweede Bundesliga speelde de oud-Feyenoorder veertien officiële wedstrijden en daarin was hij goed voor één treffer. Hansson keerde in jauari 2020 op huurbasis terug bij RKC Waalwijk, maar door de coronapandemie bleef zijn aandeel ditmaal beperkt tot zeven optredens (één doelpunt).

Moeizame periode bij Fortuna Sittard

Hannover 96 zwaaide Hansson na één jaar permanent uit. Hij werd overgenomen door Fortuna Sittard. Voor de Limburgers debuteerde de Zweed in de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen FC Twente op 12 september 2020. Met 34 optredens, twee doelpunten en vier assists beleefde hij een moeilijk eerste seizoen in Sittard. Hansson kon de scepsis niet wegnemen in zijn tweede contractjaar en raakte gaandeweg zelfs op het tweede plan. Na 47 gespeelde wedstrijden kwam de samenwerking in januari 2022 ten einde.

(Pro Shots)

Smaakmaker bij Heracles

Hansson bleef op de bank in de uitwedstrijd tegen Ajax, maar maakte op 11 februari 2022 alsnog zijn debuut voor zijn nieuwe club Heracles Almelo. FC Utrecht werd met 1-0 opzij gezet in het Erve Asito. Zijn team beleefde een dramatische eindspurt van het seizoen 2021-2022. Op de valreep werden de Heraclieden naar de zestiende plaats geduwd, waarna in de play-offs om promotie/degradatie het doek viel door toedoen van Excelsior. Hansson noteerde dat half jaar vier assists in vijftien gespeelde wedstrijden.

In het seizoen 2022-2023 speelde Hansson met Heracles Almelo in de Keuken Kampioen Divisie. De Heraclieden wisten de teleurstelling snel om te zetten in revanchegevoelens. Hansson slaagde daar eveneens in: met zestien doelpunten en negentien assists had hij een enorm aandeel in het kampioenschap waarmee een snelle terugkeer naar de Eredivisie werd afgedwongen.


Interlandcarrière

Als jeugdinternational speelde Hansson aanvankelijk voor vertegenwoordigende jeugdelftallen van Noorwegen. In 2018 besloot hij te switchen naar Zweden. De aanvaller debuteerde in de Onder 21-selectie (Jong Zweden), maar zette vooralsnog niet de stap naar het nationale team.

Laatste update: 10 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie