Mickey van der Hart

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Mickey van der Hart

Mickey van der Hart is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2023 vertrok hij transfervrij van FC Emmen naar sc Heerenveen.

  • Van der Hart speelt momenteel voor sc Heerenveen
  • De doelman kwam eerder uit voor Ajax, Go Ahead Eagles, PEC Zwolle, Lech Poznán en FC Emmen
  • Hij werd landskampioen in Nederland (tweemaal) en Polen
  • Van der Hart is een voormalig jeugdinternational van Nederland
  • Hij is de kleinzoon van oud-international Cor van der Hart

Clubcarrière

Van der Hart werd op 13 juni 1994 op de wereld gezet in Amstelveen. Hij is de kleinzoon van Cor van der Hart, die 44 interlands speelde voor het Nederlands elftal. De linksbenige doelman trapte zijn eigen voetbalcarrière af in het shirt van amateurclub AFC uit Amsterdam. Na zeven jaar maakte hij in 2007 de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax.

Eén wedstrijd in Ajax 1

Van der Hart werd in 2012 uitgeroepen tot Talent van de Toekomst. In de zomer van dat jaar werd de sluitpost gepromoveerd naar de A-selectie van Ajax, waar hij achter Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen in de pikorde werd geplaatst. Met de Amsterdamse club veroverde hij in twee opeenvolgende landstitels (2013 en 2014), maar een Eredivisie-debuut voor Ajax werd hem niet gegund. Van der Hart zat zelfs maar sporadisch op de reservebank.

Wel mocht Van der Hart één keer opdraven voor de hoofdmacht van Ajax. Op 29 oktober 2013 liet trainer Frank de Boer hem onder de lat plaatsnemen tijdens de bekerwedstrijd tegen ASWH (4-1 overwinning). Eerder dat seizoen, op 9 augustus, maakte hij zijn professionele debuut in de Eerste Divisie-wedstrijd van Jong Ajax tegen FC Oss (2-0 nederlaag). In dit team deed Van der Hart de benodigde ervaring op.

Verhuurd aan Go Ahead

In de zomer van 2014 werd Van der Hart voor één seizoen uitgeleend aan Go Ahead Eagles. De Ajax-huurling slaagde er niet in om Erik Cummins af te troeven in de voorbereiding, waardoor hij het Eredivisie-seizoen als tweede doelman begon. Wel mocht hij op 24 september zijn debuut maken in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord (2-0 overwinning). Van der Hart maakte in november zijn Eredivisie-debuut tegen Heracles Almelo (3-1 nederlaag) door een blessure van zijn concurrent.

Van der Hart maakte een prima indruk onder de lat van Go Ahead Eagles, waar trainer Foeke Booy hem aanwees als nieuwe nummer één. In februari 2015 kreeg hij de hoon van Nederland over zich heen tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax door in de slotfase over de bal heen te trappen als gevolg van een noodlottig polletje, waardoor zijn oud-teamgenoten een 1-2 zege behaalden. Richting de eindfase van het seizoen maakte Cummins zijn rentree onder de lat. De Deventenaren vlogen via de play-offs om promotie/degradatie uit de Eredivisie.

Vier seizoenen bij PEC

In de zomer van 2015 keerde Van der Hart terug naar Ajax, maar zijn perspectief bleek verder afgenomen. Om die reden maakte de Amstelvener in augustus de overstap naar PEC Zwolle. Hij tekende voor één seizoen met een optiejaar bij De Blauwvingers. Net als een jaar eerder begon Van der Hart als tweede doelman en debuteerde hij in een bekerwedstrijd tegen Feyenoord (3-0 nederlaag). Zijn prestaties werden als positief beoordeeld, waardoor hij de nieuwe eerste doelman werd én een meerjarig contract verdiende.

Van der Hart bleef PEC Zwolle trouw tot en met de zomer van 2019. In deze periode liep de teller op naar 91 officiële wedstrijden, waarin hij twintig keer de nul hield. De sluitpost verloor in het seizoen 2017-2018 zijn basisplaats, maar knokte zich uiteindelijk weer terug in het basisteam.

Kampioen in Polen

Na vier seizoenen vertrok Van der Hart medio 2019 transfervrij bij PEC Zwolle. Hij maakte de overstap naar het buitenland door een meerjarig contract te ondertekenen bij het Poolse Lech Poznán. Op 20 juli maakte de doelman zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Piast Gliwice (1-1). Zes dagen later noteerde Van der Hart zijn eerste clean sheet tijdens de thuiswedstrijd tegen Wisla Plock (4-0). In zijn debuutseizoen voor Lech Poznán fungeerde hij meermaals als aanvoerder.

In het seizoen 2019-2020 stond Van der Hart 39 keer onder de lat bij Lech Poznán. Hij keepte onder meer de halve finale van het Poolse bekertoernooi, maar kon niet verhinderen dat Lechia Gdansk na strafschoppen zegevierde. In zijn tweede seizoen moest hij lange tijd toekijken door een schouderblessure. Na zijn herstel veroverde de goalie weer een basisplaats. In die hoedanigheid had Van der Hart in het seizoen 2021-2022 een belangrijk aandeel in het veroveren van de landstitel.

In het keeperstenue van FC Emmen (Pro Shots)

Degradatie met Emmen

In de zomer van 2022 liep Van der Hart uit zijn contract bij Lech Poznán. De oud-Ajacied besloot de Poolse topclub te verlaten en terug te keren naar Nederland, waar hij neerstreek bij FC Emmen. Aanvankelijk moest hij genoegen nemen met een bijrol, maar op 14 oktober was zijn debuut dan toch daar (1-1 tegen FC Volendam). Vanaf dat moment fungeerde Van der Hart als eerste doelman van de Drentse formatie. In november veroverde Emmen een fraai punt tegen Ajax (3-3).

Onder leiding van trainer Dick Lukkien eindigde FC Emmen in het seizoen 2022-2023 als zestiende in de Eredivisie. Het team werd daarmee veroordeeld tot de play-offs om promotie/degradatie. In de halve finale rekenden de Drentenaren af met NAC Breda, maar in de finaleronde ging het mis door toedoen van Almere City FC. Van der Hart vertrok al na één seizoen.

sc Heerenveen

Door het vertrek van Xavier Mous moest sc Heerenveen in de zomer van 2023 op zoek naar een nieuwe doelman. De Friese eredivisionist koos hierbij voor Van der Hart, die de concurrentiestrijd met Andries Noppert moest aangaan. Voor de winterstop speelde hij alleen mee in de bekerwedstrijden tegen VVV-Venlo (5-1 zege) en Vitesse (1-0 nederlaag). Noppert maakte ondertussen geen betrouwbare indruk en werd uiteindelijk geslachtofferd. Vanaf de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-3) kreeg Van der Hart ook de voorkeur in de Eredivisie.


Interlandcarrière

Van der Hart doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Op 14 oktober 2013 maakte de toenmalig Ajax-doelman zijn debuut voor Jong Oranje, dat met 0-3 verloor van de leeftijdsgenoten van Oostenrijk. Aanvankelijk kreeg Warner Hahn de voorkeur van de technische staf, maar uiteindelijk mocht hij dertien keer opdraven voor het hoogste jeugdelftal van Nederland.

Laatste update: 5 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie