Kenneth Vermeer

Leeftijd: 38

Het laatste nieuws over Kenneth Vermeer

Kenneth Vermeer is een Nederlandse doelman met Surinaamse roots. Hij speelt momenteel voor PEC Zwolle en is international voor Suriname, na eerder een handvol interlands te hebben gespeeld voor Nederland.

  • Vermeer speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • In Nederland keepte de doelman eerder voor Ajax, Feyenoord en Willem II
  • In het buitenland was hij actief bij bij Club Brugge, Los Angeles FC en FC Cincinnati
  • Vermeer werd landskampioen met Ajax, Feyenoord en Club Brugge
  • Hij speelde vijf interlands voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Kenneth Harold Vermeer zag op 10 januari 1986 het levenslicht in Amsterdam. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van SC Neerlandia/SLTO, waar hij aanvankelijk als veldspeler actief was. Vermeer kwam uiteindelijk terecht onder de lat en maakte daar zoveel indruk dat Ajax hem toevoegde aan de eigen jeugdopleiding.

Debuut in Ajax 1

Vermeer maakte op 20 september 2005 zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong Ajax mocht hij aantreden in de bekerwedstrijd tegen SC Cambuur, dat met 3-1 opzij werd gezet. De doelman werd bij een 3-0 stand gepasseerd door Thijs Houwing. De spits van de Leeuwarders kreeg vrij spel, aangezien Jan Vertonghen kort daarvoor per ongeluk scoorde met een terugspeelbal. Zijn debuut voor de hoofdmacht van Ajax volgde op 28 oktober 2006 in het UEFA Cup-duel met het Noorse IK Start (4-0 zege).

Als huurling naar Willem II

Vermeer zat in de Eredivisie meermaals bij de wedstrijdselectie van Ajax 1, maar kwam niet tot speeltijd. Om die reden werd hij in de zomer van 2007 uitgeleend aan Willem II. Bij zijn Eredivisie-debuut tegen sc Heerenveen hield de sluitpost meteen de nul (0-0). Door de blessure van Maikel Aerts begon hij het seizoen als nummer één van de Tricolores, maar na diens terugkeer moest de Ajax-huurling genoegen nemen met een reserverol. Een nieuwe tegenslag voor zijn concurrent bezorgde Vermeer een nieuwe basisplaats en daardoor liep de teller toch nog op tot zeventien wedstrijden (twee clean sheets).

Doorbraak bij Ajax

In de zomer van 2008 keerde Vermeer terug naar Ajax. Aanvankelijk fungeerde hij als tweede doelman, maar op 5 oktober kreeg hij door blessures van concurrenten Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar zowaar de kans om zijn kunsten te vertonen. Opnieuw kwam hij tegenover sc Heerenveen te staan, dat de Ajacieden een pak slaag bezorgde: 5-2. Gaandeweg het seizoen moest hij Stekelenburg weer even voor zich dulden, maar zijn concurrent raakte nogmaals geblesseerd. Zijn teller liep op naar 31 officiële duels, waarvan acht in de UEFA Cup.

Vermeer moest in het seizoen 2009-2010 weer genoegen nemen met een reserverol. Trainer Martin Jol liet hem alleen keepen in de Eredivisie-wedstrijd tegen AZ (1-0 overwinning). Een zware achillesblessure zorgde er zelfs voor dat hij een groot deel van het daaropvolgende seizoen moest missen, maar door fysieke problemen van Stekelenburg mocht hij in de eindfase van het seizoen toch nog zeven keer in actie komen voor Ajax. Met de Amsterdamse club won hij de landstitel na een 3-1 zege op concurrent FC Twente, dat in de bekerfinale wel aan het langste eind trok.

Stekelenburg vertrok in de zomer van 2011 bij Ajax. Vermeer werd als nummer één aangewezen door Frank de Boer, die hem tot en met september 2013 de voorkeur gaf. Een reeks fouten werd hem echter fataal, waardoor Jasper Cillessen de nieuwe eerste doelman van Ajax werd. Zijn erelijst steeg nog wel naar 139 gespeelde wedstrijden (vijftig clean sheets) en vier landstitels.

Verrassende transfer naar Feyenoord

Ajax-directeur Marc Overmars besloot in de zomer van 2014 in te stemmen met een clausule van één miljoen euro voor een binnenlandse transfer. Intern rekende men op een overstap naar AZ, maar plotseling maakte de doelman de overstap naar aartsrivaal Feyenoord. Trainer De Boer noemde die handelswijze ‘niet netjes’. Ook de Ajax-achterban kon diens beslissing niet accepteren. Tijdens één van de onderlinge wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA werd er zelfs een pop met diens naam opgehangen aan een galg.

Vermeer was in zijn eerste twee seizoenen een vaste waarde bij Feyenoord. Hij won in 2016 de KNVB Beker met de Rotterdamse club, maar een nieuwe achillespeesblessure zat hem behoorlijk dwars. Brad Jones maakte een uitstekende indruk als diens vervanger. Trainer Giovanni van Bronckhorst besloot hem daarop te laten staan, waardoor Vermeer na zijn terugkeer op de reservebank moest plaatsnemen. Feyenoord kroonde zich zonder Vermeer onder de lat tot kampioen van Nederland.

In de zomer van 2018 kreeg Vermeer de kans om met Jones te strijden om een basisplaats. In aanloop naar de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Vitesse (winst na strafschoppen) raakte hij echter weer geblesseerd, waardoor Jones zich verzekerde van een basisplaats.

Kampioen met Club Brugge

Vermeer snakte naar speeltijd. In januari 2018 verhuurde Feyenoord de sluitpost aan Club Brugge, dat ook een optie tot koop bedong. Hij maakte zijn debuut voor de Belgische topclub op 8 februari in de met 3-2 gewonnen bekerwedstrijd tegen Standard Luik. In de vijf daaropvolgende competitiewedstrijden en twee play-offwedstrijden mocht hij opnieuw het doel verdedigen, maar opnieuw gooide een blessure roet in het eten. Club Brugge werd zonder de huurling landskampioen en besloot de koopclausule in het huurcontract niet te activeren.

Via Feyenoord naar Verenigde Staten

In de zomer van 2018 sloot Vermeer opnieuw aan bij de selectie van Feyenoord. Justin Bijlow won de concurrentiestrijd in Rotterdam, maar zijn concurrent raakte begin 2019 zwaar geblesseerd. Vermeer heroverde zijn basisplaats in De Kuip en bleef een vaste waarde in het daaropvolgende seizoen. Tot eind 2019 keepte Vermeer in totaal 133 officiële duels voor de Rotterdammers (veertig clean sheets).

(Pro Shots)

In januari 2020 vertrok Vermeer bij Feyenoord. Hij tekende een tweejarig contract bij het Amerikaanse Los Angeles FC, waar hij debuteerde in de CONCACAF Champions League-wedstrijd tegen Club Léon (2-0 nederlaag). Na slechts vijftien wedstrijden voor de MLS-club vertrok de doelman alweer vanwege een aangekondigde reserverol. Vermeer koos voor competitiegenoot FC Cincinnati, waar hij nog enige tijd onder Jaap Stam keepte. Hier speelde hij twintig wedstrijden.

PEC Zwolle

Het contract van Vermeer bij FC Cincinnati werd in mei 2023 afgekocht. Ruim een maand later vond hij in PEC Zwolle een nieuwe werkgever, maar hij wist in de voorbereiding geen basisplaats af te dwingen. De Amsterdammer wacht daardoor nog op zijn eerste optreden namens De Blauwvingers.


Interlandcarrière

Vermeer doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. De grootste successen boekte hij met Jong Oranje, dat onder Foppe de Haan in zowel 2006 en 2007 de Europese titel veroverde. Tijdens de eindronde in eigen land (2007) speelde de toenmalig Ajacied maar twee van de vijf wedstrijden. Boy Waterman van AZ kreeg de voorkeur van de bondscoach, maar tijdens de Olympische Zomerspelen van 2008 keerde hij weer terug tussen de palen. Zijn team verloor uiteindelijk in de kwartfinale van het Argentinië van Lionel Messi.

Voor het grote Oranje debuteerde Vermeer op 14 november 2012 in de oefeninterland tegen Duitsland (0-0). Bondscoach Louis van Gaal gunde hem in het daaropvolgende jaar eveneens speeltijd in de duels met Estland (3-0 zege), Roemenië (4-0 zege) en Indonesië (0-3 zege), maar hij behoorde niet tot de drie keepers voor het WK van 2014 door zijn situatie bij Ajax. Uitgerekend met Cillessen onder de lat behaalde Nederland een fraaie bronzen medaille.

Vermeer speelde op 31 maart 2015 zijn vijfde en laatste interland voor het Nederlands elftal. In de oefeninterland tegen Spanje (2-0 zege) hield hij wéér de nul, waardoor hij als A-international nooit een tegentreffer slikte. Ondanks deze fraaie statistiek kwam Vermeer in de daaropvolgende jaren nooit meer in actie. Hij switchte om die reden in 2023 naar Suriname, maar wacht nog op zijn debuut voor dat land.

Laatste update: 5 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie