Jasper Schendelaar

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Jasper Schendelaar

Jasper Schendelaar is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van AZ naar PEC Zwolle.

  • Schendelaar speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • De doelman promoveerde in 2023 naar de Eredivisie
  • Eerder kwam hij uit voor AZ en Telstar
  • Schendelaar debuteerde in 2023 voor Jong Oranje

Clubcarrière

Schendelaar werd op 2 september 2000 geboren in Alkmaar. Hier startte zijn voetbalcarrière bij amateurclub VAVV Alcmaria Victrix, waarna de doelman via SV De Foresters uit Heiloo werd opgenomen in de jeugdopleiding van AZ. Bij de profclub uit zijn geboortestad doorliep de rechtspoot het volledige traject.

Debuut voor Jong AZ

Op 24 augustus 2018 maakte Schendelaar zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong AZ mocht de doelman aantreden in de Eerste Divisie-wedstrijd tegen SC Cambuur, dat met 2-1 aan het langste eind trok. Op 15 februari 2019 hield hij voor het eerst de nul tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (0-0). De Alkmaarder stond in het seizoen 2018-2019 in totaal 24 keer onder de lat voor het Alkmaarse beloftenteam.

In het seizoen 2019-2020 kwam Schendelaar negen keer in actie voor Jong AZ. De doelman was inmiddels doorgeschoven naar de A-selectie, waar hij zo’n dertig keer mocht plaatsnemen op de reservebank. Een officieel debuut werd hem echter niet gegund door trainer Arne Slot. Door de uitbraak van de coronapandemie werd het seizoen ook nog eens voortijdig afgebroken, waardoor AZ niet de kans kreeg om de titelstrijd voort te zetten.

Verhuurd aan Telstar

AZ besloot Schendelaar in het seizoen 2020-2021 voor een jaar onder te brengen bij eerstedivisionist Telstar. Voor de provinciegenoot maakte hij op 30 augustus 2020 zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam (2-2). Zijn eerste clean sheet volgde op 23 oktober in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. De sluitpost stond uiteindelijk 37 keer onder de lat, waarvan 36 keer in de Keuken Kampioen Divisie.

Promotie met PEC Zwolle

In de zomer van 2021 werd het contract van Schendelaar bij AZ niet verlengd. Hij maakte vervolgens de overstap naar PEC Zwolle, waar hij in het seizoen 2021-2022 als stand-in fungeerde voor Kostas Lamprou. Zijn Griekse concurrent kon niet voorkomen dat het team onder leiding van Dick Schreuder degradeerde uit de Eredivisie. Hij vertrok daardoor al na één seizoen, waardoor Schendelaar de kans kreeg om eerste doelman te worden. Dat leidde op 7 augustus 2022 tot zijn officiële PEC-debuut tegen De Graafschap (2-1 zege).

Vreugde met PEC-aanvoerder Bram van Polen (Pro Shots)

Schendelaar hield op 12 augustus 2022 voor het eerst de nul namens PEC Zwolle, dat een 0-5 zege behaalde op zijn oude club Telstar. De doelman verdiende in de 36ste minuut zelfs een assist door Chardi Landu te lanceren. Met zestien clean sheets in 37 competitiewedstrijden had de Alkmaarder een aandeel in de promotie van De Blauwvingers, die wel net naast het kampioenschap grepen. Schendelaar maakte zijn Eredivisie-debuut op 12 augustus 2023 tegen Sparta Rotterdam (1-2 nederlaag).


Interlandcarrière

Schendelaar heeft verschillende jeugdelftallen van Nederland doorlopen. Op 27 maart 2023 debuteerde de doelman van PEC Zwolle in de oefeninterland tegen Jong Tsjechië voor Jong Oranje, dat een 1-1 gelijkspel noteerde. Tijdens het daaropvolgende jeugd-EK fungeerde hij als stand-in voor Bart Verbruggen.

Laatste update: 27 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie