Kostas Lamprou

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Kostas Lamprou

Kostas Lamprou is een Griekse doelman in de zomer van 2023 maakte hij een comeback bij Feyenoord, dat hem oppikte bij Willem II.

  • Lamprou speelt momenteel voor Feyenoord
  • De doelman keepte eerder voor Excelsior, Willem II, Ajax, Vitesse, RKC Waalwijk en PEC Zwolle
  • Met Ajax veroverde hij in 2019 de Nederlandse dubbel
  • De Amsterdammers bereikten dat jaar ook de halve finale van de Champions League

Clubcarrière

Konstantinos (‘Kostas’) Lamprou kwam op 18 september 1991 ter wereld in de Griekse hoofdstad Athene. Zijn carrière ging van start bij amateurclub Atromitos Elpida. Als gastspeler van Panathinaikos speelde hij zich in de kijker bij Ajax, dat hem op dertienjarige leeftijd opnam in de jeugdopleiding. Lamprou moest al na één seizoen vertrekken in Amsterdam, maar via Amstelveen/Heemraad kwam hij alsnog terecht in de hoofdmacht van een Nederlandse topclub: Feyenoord.

Debuut bij Feyenoord

Lamprou fungeerde bij Feyenoord een aantal seizoenen als reservedoelman, maar kwam in die periode niet tot een officieel optreden. Een uitleenperiode bij stadgenoot Excelsior zorgde evenmin voor een doorbraak. Pas in het seizoen 2011-2012 mocht de doelman eindelijk een wedstrijd op het hoogste niveau afwerken. Op 20 september 2011 keepte Lamprou de volle negentig minuten in de met 4-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn. Ronald Koeman was op dat moment de hoofdtrainer in De Kuip.

In het bekerduel met Go Ahead Eagles (2-1 nederlaag) mocht Lamprou dat seizoen eveneens opdraven in de hoofdmacht van Feyenoord. Een competitiedebuut bleef nog even uit, maar op 15 september 2012 mocht de doelman dankzij de blessure van Erwin Mulder ook voor het eerst in actie komen in de Eredivisie. Tegen PEC Zwolle noteerde hij meteen een clean sheet (2-0 zege). In de daaropvolgende maanden bleef Lamprou staan bij Feyenoord, waardoor de Griek onder meer in de clash met Ajax (2-2) zijn kunsten mocht vertonen.

Lamprou verdween half december 2012 uit het doel van Feyenoord. Na de veertien optredens in het seizoen 2012-2013 mocht de sluitpost in het daaropvolgende seizoen nog tweemaal opdraven in de hoofdmacht, waaronder de laatste twee Eredivisie-wedstrijden tegen SC Cambuur (5-1 zege) en AZ (1-1). Die zomer nam hij afscheid van de Rotterdamse club.

Willem II

In de zomer van 2014 verkoos Lamprou een tijdelijke overstap naar Willem II boven een aantal andere clubs. In Tilburgse dienst begon de doelman bijzonder ongelukkig door tegen PSV (1-3 nederlaag) meteen rood te pakken na een overtreding op Georginio Wijnaldum, maar in de 33 daaropvolgende wedstrijden maakte hij voldoende indruk om een permanent verblijf af te dwingen. Mede dankzij Lamprou pakten de Tricolores vier punten tegen Feyenoord.

In de seizoenen 2015-2016 en 2016-2017 bleef Lamprou een vaste waarde bij Willem II. Door zijn geringe lengte was de doelman regelmatig het mikpunt van spot, maar in Tilburg was men doorgaans prima over hem te spreken. Na drie seizoenen vertrok Lamprou desondanks door zijn aflopende contract niet te verlengen.

Ajax

Lamprou verraste menigeen door in de zomer van 2017 terug te keren naar Ajax. Als reservedoelman maakte de Griek vooral speeltijd in de Keuken Kampioen Divisie met Jong Ajax, maar desondanks mocht hij dat seizoen tweemaal opdraven in de hoofdmacht van de Amsterdamse club. Zo gunde trainer Erik ten Hag hem speeltijd in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen (1-2 overwinning bij Excelsior).

In het seizoen 2018-2019 fungeerde Lamprou andermaal als stand-in voor André Onana. Ten Hag gunde hem speeltijd in twee Eredivisie-duels en twee bekerduels, maar na het doelpuntrijke gelijkspel tegen sc Heerenveen (4-4) in januari 2019 was het klaar met de Griek. De Ajax-leiding besloot met Benfica-huurling Bruno Varela zelfs een nieuwe doelman aan de selectie toe te voegen. Lamprou kwam niet meer in actie voor de Amsterdamse club, dat de dubbel veroverde en de halve finale van de Champions League bereikte.

Vier clubs in vier seizoenen

Lamprou sloot in de zomer van 2019 aan bij de selectie van Vitesse. De Arnhemmers speelden door de coronacrisis maar 26 competitieduels in het seizoen 2019-2020, maar de Griek moest de geroutineerde Remko Pasveer voor zich dulden in de pikorde. Wel mocht hij aantreden in de bekerwedstrijden tegen De Graafschap (2-0 overwinning) en ODIN ’59 (4-0 overwinning).

RKC Waalwijk zocht in de zomer van 2020 naar een nieuwe doelman en besloot Lamprou binnen te halen. Bij de Brabanders keerde hij terug als nummer één. Hij speelde alle 34 Eredivisie-wedstrijden en wist daarin vijf keer de nul te houden, maar een langer verblijf kwam er niet. Lamprou ging in het seizoen 2021-2022 aan de slag voor PEC Zwolle (37 wedstrijden), waar hij de pijnlijke degradatie uit de Eredivisie niet kon voorkomen.

In de zomer van 2022 daalde Lamprou daadwerkelijk af naar de Keuken Kampioen Divisie. Hij nam weliswaar afscheid van PEC Zwolle, maar de rentree bij Willem II kon hem wel bekoren. In de praktijk viel het echter tegen. De Griek keepte weliswaar 27 officiële wedstrijden, maar zeker van een basisplaats was hij niet in Tilburg. Zo moest hij vanaf de reservebank toekijken hoe de Tricolores in de play-offs om promotie/degradatie werden uitgeschakeld door VVV-Venlo.

(Pro Shots)

Terugkeer bij Feyenoord

In de zomer van 2023 verraste Lamprou met een terugkeer bij Feyenoord. Bij de landskampioen zal hij als derde doelman fungeren achter Justin Bijlow en Timon Wellenreuther.

Laatste update: 4 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie