Ryan Thomas

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Ryan Thomas

Ryan Thomas is een middenvelder uit Nieuw-Zeeland. In oktober 2022 maakte de international van Nieuw-Zeeland zijn comeback bij PEC Zwolle.

  • Thomas speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • De middenvelder promoveerde in 2023 naar de Eredivisie
  • In 2014 won hij de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal
  • Thomas kwam in Nederland ook uit voor PSV
  • Hij is sinds 2014 international van Nieuw-Zeeland

Clubcarrière

Ryan Jared Thomas werd op 20 december 1994 geboren in het Nieuw-Zeelandse Te Puke (‘the kiwifruit capital of the world’). Zijn vader zag het levenslicht in het Engelse Manchester. De rechtspoot zette zijn eerste voetstappen binnen de lijnen van het voetbalveld bij Melville United. In 2011 maakte de middenvelder de overstap naar Waikato FC, waar hij op 23 oktober debuteerde in de thuiswedstrijd tegen FC Auckland City (1-5 nederlaag). Op 18 februari 2012 maakte Thomas tegen Hawke’s Bay United (2-4 nederlaag) zijn eerste treffer als profvoetballer.

Na achttien officiële wedstrijden (vier doelpunten) maakte Thomas in 2012 de overstap naar de Olé Football Acadamy in Porirua. De middenvelder werd enige tijd ondergebracht bij Western Suburbs. Aan het begin van het seizoen 2012-2013 kreeg hij de mogelijkheid om op proef te komen bij PEC Zwolle, waar de Nieuw-Zeelander een contract verdiende.

Bekerwinnaar met PEC Zwolle

Thomas debuteerde op 30 oktober 2013 in de hoofdmacht van PEC Zwolle, dat in het bekertoernooi een 4-0 overwinning boekte op Wilhelmina ’08. Al in de zevende minuut maakte hij zijn eerste doelpunt voor De Blauwvingers. In zijn debuutseizoen reikten de Zwollenaren meteen tot de bekerfinale. Ajax nam al vroeg de leiding in De Kuip, maar mede dankzij een dubbelslag van Thomas zegevierde PEC met 5-1. Enkele maanden later werden de Amsterdammers opnieuw verslagen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (0-1).

PEC Zwolle werd in 2014 al in de kwalificatiefase van de Europa League uitgeschakeld door Sparta Praag. Onder aanvoering van Ron Jans bleef het team goed presteren. In 2015 bereikte men voor het tweede opeenvolgende seizoen de bekerfinale, maar ditmaal bleek FC Groningen te sterk (0-2). Na 173 officiële wedstrijden verdiende Thomas voor zo’n 2,75 miljoen euro een transfer naar PSV.

Horrorstart bij PSV

Thomas had zijn PSV-periode niet veel beroerder kunnen beginnen. In augustus 2018 liep de Nieuw-Zeelander een zware knieblessure op, waardoor hij in zijn eerste contractjaar geen enkele officiële wedstrijd afwerkte. Pas op 6 oktober 2019 maakte hij zijn debuut voor de Eindhovense club in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. In februari 2020 raakte Thomas op stoom door te scoren tegen Willem II (3-0) en ADO Den Haag (0-3), maar in maart kwam het seizoen abrupt ten einde door de coronacrisis.

In zijn derde seizoen als PSV’er moest Thomas opnieuw de nodige wedstrijden missen door fysieke problemen. De grootste klap volgde echter in het seizoen 2021-2022 door het oplopen van wéér een zware knieblessure. Zijn teller bleef steken op ‘slechts’ 48 officiële wedstrijden in Eindhovense dienst (vier doelpunten).

In het blauw en wit van PEC Zwolle (Pro Shots)

Terugkeer bij PEC

In de zomer van 2022 keerde Thomas terug bij PEC Zwolle, dat net was gedegradeerd uit de Eredivisie. Bij de eerstedivisionist werkte hij het laatste deel van zijn hersteltraject af. De middenvelder maakte op 6 januari 2023 eindelijk zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC (3-2). Thomas veroverde een basisplaats bij de club uit Overijssel en wist daarmee bij te dragen aan de promotie van de Zwollenaren. Bijna greep zijn team ook nog de Keuken Kampioen Divisie-titel, maar Heracles Almelo ging er op de slotdag mee vandoor.

Thomas werd in het seizoen 2023-2024 opnieuw geteisterd door knieproblemen. In januari 2024 werd er nieuw kruisbandletsel geconstateerd, waardoor zijn seizoen opnieuw voortijdig werd beëindigd.


Interlandcarrière

Thomas heeft verschillende jeugdelftallen van Nieuw-Zeeland doorlopen. Op 5 maart 2014 debuteerde de middenvelder in het nationale team, dat een 4-2 nederlaag leed tegen Japan. Op 28 maart 2017 maakte de rechtspoot zijn eerste én tweede doelman in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Fiji (2-0). Zijn team kwalificeerde zich niet voor de eindronde in Rusland, maar mocht in 2017 wel deelnemen aan de laatste editie van de Confederations Cup. The All Whites werden met nul punten naar huis gestuurd.

Laatste update: 25 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie