Younes Namli

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Younes Namli

Younes Namli is een Deense aanvallende middenvelder met Marokkaanse roots. In de zomer van 2023 keerde hij terug naar eredivisionist PEC Zwolle.

• Namli speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • In Nederland kwam de middenvelder eerder uit voor sc Heerenveen en Sparta Rotterdam
  • Hij droeg daarnaast het shirt van Akademisk BK, FK Krasnodar en Colorado Rapids
  • Namli is een voormalig jeugdinternational van Denemarken

Clubcarrière

Namli werd op 20 juli 1994 geboren in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In zijn geboorteplaats trapte de linkspoot zijn voetbalcarrière af bij Akademisk BK, waar hij de volledige jeugdopleiding doorliep. Hij werd geïnspireerd door de Franse stervoetballer Zinédine Zidane. “Van kleins af aan keek ik al naar Zidane. Ik vind hem een geweldige voetballer en de rust die hij uitstraalt, is uniek”, vertelde de middenvelder later aan ELF Voetbal.

In het shirt van Akademisk BK werkte Namli ook zijn eerste wedstrijden af als profvoetballer. Op 20 mei 2012 debuteerde de middenvelder in de uitwedstrijd tegen Skive IK (1-1) in de Deense 1. division. Na zijn eerste twee wedstrijden verdween Namli geruime tijd uit de A-selectie, maar vanaf juli 2013 werd hij een vaste waarde in de selectie. Tot eind 2014 speelde de creatieveling in totaal vijftig wedstrijden (zes doelpunten).

Transfer naar Heerenveen

In januari 2015 maakte Namli de overstap naar sc Heerenveen. Nog diezelfde maand maakte de middenvelder in de Eredivisie-wedstrijd tegen Vitesse (4-1 overwinning) zijn debuut voor de Friezen. In de 87ste minuut viel hij in voor Luciano Slagveer. De Deen slaagde er niet in om een vaste waarde te worden in het Abe Lenstra Stadion. Namli speelde in de eerste helft van 2015 in totaal twaalf officiële wedstrijden voor Heerenveen.

Door fysieke problemen werkte Namli in het seizoen 2015-2016 zelfs maar drie wedstrijden af op het hoogste niveau. In zijn derde seizoen leek de linkspoot door te breken, maar uiteindelijk bleef zijn teller steken bij 21 wedstrijden. In de bekerwedstrijden tegen De Graafschap (5-1 zege na verlenging) en FC Eindhoven (1-2 zege na verlenging) maakte Namli zijn enige doelpunten in Heerenveen-tenue.

Smaakmaker in Zwolle

Na tweeënhalf jaar bij sc Heerenveen vertrok Namli in de zomer van 2017 transfervrij naar PEC Zwolle. De Deen maakte op 13 augustus zijn debuut in de Eredivisie-wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (4-2 overwinning). Hij noteerde meteen zijn eerste assist voor De Blauwvingers. Namli maakte zijn eerste doelpunt in Zwolse dienst tijdens de bekerwedstrijd tegen amateurclub VV De Meern (0-5 overwinning) op 21 september.

Met zeven doelpunten en zeven assists in 36 officiële wedstrijden bewees Namli in het seizoen 2017-2018 zijn waarde voor PEC Zwolle. Hij nam sportieve revanche op sc Heerenveen door in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd te scoren. De aanvallende middenvelder was ook in zijn tweede contractjaar voor de Zwollenaren belangrijk met vier doelpunten en negen assists in 36 wedstrijden.

Via Rusland naar Amerika

Voor zo’n twee miljoen euro maakte Namli in de zomer van 2019 de overstap naar het Russische FK Krasnodar. Op 14 juli maakte de Deen zijn debuut in de Premjer-Liga tegen Ahkmat Grozny (1-0 nederlaag). Zes dagen later maakte hij zijn eerste doelpunt in de met 2-3 gewonnen uitwedstrijd tegen FK Ufa. In de voorrondes van de Champions League werd zijn team uitgeschakeld door Olympiakos Piraeus, waarna de groepsfase van de Europa League het eindstation bleek.

Met één doelpunt en één assist in achttien officiële wedstrijden wist Namli niet te imponeren bij FK Krasnodar. In januari 2020 werd de Deen uitgeleend aan het Amerikaanse Colorado Rapids, waar hij debuteerde in de MLS is Back-wedstrijd tegen Real Salt Lake City (2-0 nederlaag). In zijn tweede Major League Soccer-wedstrijd maakte hij tegen Orlando City SC (2-1 zege) zijn eerste doelpunt voor de club. Namli bleef tot eind 2021 actief in Colorado, waar zijn teller bleef steken op dertig wedstrijden en drie doelpunten.

In duel tijdens FC Twente – Sparta Rotterdam (Pro Shots)

Wederopstanding met Sparta

Namli keerde in januari 2022 terug naar Nederland, waar hij op 16 januari 2022 zijn debuut maakte voor Sparta Rotterdam (1-1 tegen SC Cambuur). Zijn eerste doelpunt voor De Kasteelheren volgde op 13 februari thuis tegen Willem II (1-0 zege). Onder Henk Fraser dreigde degradatie uit de Eredivisie, maar de komst van Maurice Steijn als nieuwe hoofdtrainer zorgde voor een schokeffect. Mede dankzij vier assists van Namli won Sparta de laatste drie Eredivisie-wedstrijden, waardoor het zich rechtstreeks handhaafde.

In het seizoen 2022-2023 was er van degradatiestress totaal geen sprake bij Sparta Rotterdam. Onder Steijn wist het team door te stoten naar de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal, maar FC Twente blokkeerde een ultiem huzarenstukje. Met één doelpunt en vijf assists in dertig wedstrijden verscheen de klasse van Namli mondjesmaat aan het daglicht.

In het shirt van PEC Zwolle (Pro Shots)

Terugkeer in Zwolle

Namli verliet Sparta Rotterdam in de zomer van 2023 voor een terugkeer bij PEC Zwolle. Uitgerekend in de eerste speelronde van het nieuwe Eredivisie-seizoen stonden beide clubs tegenover elkaar (2-3 voor Sparta).

Interlandcarrière

De interlandcarrière van Namli bleef beperkt tot één schamele wedstrijd. Op 27 maart 2015 debuteerde hij in de oefeninterland van Jong Denemarken, dat met 2-0 verloor van de leeftijdsgenoten van Turkije. Na 71 minuten viel de creatieveling in voor Kristian Lindberg.

Laatste update: 18 januari 2024