Boy Waterman

Leeftijd: 40

Het laatste nieuws over Boy Waterman

Boy Waterman is een Nederlandse doelman. Sinds de zomer van 2022 komt de sluitpost opnieuw uit voor PSV, waar hij als stand-in fungeert.

  • Waterman speelt momenteel voor PSV
  • In Nederland kwam hij eerder uit voor sc Heerenveen en AZ
  • De doelman was actief in de jeugdopleiding van Ajax
  • Waterman werd viermaal kampioen van Cyprus
  • In 2017 won hij het jeugd-EK met Jong Oranje

Clubcarrière

Waterman werd op 24 januari 1984 geboren in Lelystad. In de jeugdopleiding kwam hij uit voor SV Lelystad ’67 en daar verdiende hij een kans bij Ajax, waar hij acht jaar in de jeugdopleiding actief was. In 2001 koos de sluitpost voor een overstap naar sc Heerenveen.

sc Heerenveen

Waterman doorliep de laatste fase van het jeugdtraject in Heerenveen. De doelman schoof in Friesland door naar de A-selectie, waar hij op 25 februari 2004 zijn debuut maakte door de afwezigheid van Hans Vonk. Uitgerekend tegen zijn oude club Ajax maakte Waterman zijn eerste Eredivisie-minuten en met een 4-1 overwinning werd het een optreden om nooit meer te vergeten. Dat bleek ook zijn enige wedstrijd onder trainer Foppe de Haan, die na het seizoen afzwaaide in het Abe Lenstra Stadion.

In 2004 koos de nieuwe trainer Gertjan Verbeek voor Waterman als nummer één. De doelman raakte al na vier wedstrijden zwaar geblesseerd, waardoor hij in het seizoen 2014-2015 op een handvol wedstrijden bleef steken. In het daaropvolgende seizoen kreeg Waterman opnieuw de voorkeur boven Brian Vandenbussche, maar in november 2005 sloeg het noodlot opnieuw toe. Tijdens het uitduel met Sparta Rotterdam (1-2 zege) raakte de goalie voor de tweede keer zwaar geblesseerd. Het bleek zijn laatste officiële optreden in Friese dienst.

AZ

In januari 2007 vertrok Waterman op huurbasis naar AZ. Trainer Louis van Gaal gunde hem meteen een basisplaats en dat resulteerde bijna in het kampioenschap, ware het niet dat Excelsior op de slotdag van het seizoen met 3-2 te sterk bleek. Waterman leidde deze pijnlijke nederlaag in door een gebroken tegenstander onderuit te halen binnen het strafschopgebied, waardoor hij met rood werd weggestuurd. Op dat moment had AZ de optie tot koop reeds gelicht.

Waterman bleef in het seizoen 2007-2008 basisspeler, maar uiteindelijk verloor hij de concurrentiestrijd van de Argentijn Sergio Romero. In Alkmaarse dienst bleef hij steken op 47 officiële wedstrijden. AZ verhuurde de doelman in de daaropvolgende seizoenen aan ADO Den Haag (dertien duels) en De Graafschap (34 wedstrijden). Tussendoor leek Waterman nog op weg naar Viking FK, maar een blessure dwarsboomde dit Noorse avontuur.

Via Duitsland naar PSV

In de zomer van 2011 vertrok Waterman transfervrij bij AZ. De doelman koos voor het Duitse Alemannia Aachen, dat actief was in de Tweede Bundesliga. Waterman speelde 31 officiële duels voor de club uit Aken, maar kon niet verhinderen dat het team degradeerde. Door deze sportieve dreun werd de Nederlander opnieuw transfervrij.

PSV besloot Waterman in 2012 terug te halen als tweede doelman. Hij fungeerde aanvankelijk als stand-in voor de Pool Przemyslaw Tyton, maar trainer Dick Advocaat besloot hem al vroeg in het seizoen in de basis te zetten. Waterman bleef de nummer één en noteerde daardoor 41 officiële wedstrijden in Eindhoven. Eén van die optredens was de bekerfinale van 2013 tegen zijn oude club AZ, dat met 1-2 te sterk bleek.

Omzwervingen in het buitenland

Waterman verloor in 2013 de concurrentiestrijd bij PSV. De doelman koos daarom opnieuw voor een buitenlands avontuur. Waterman kwam achtereenvolgens uit voor Kardemir Karabükspor (Turkije, 59 wedstrijden), APOEL Nicosia (Cyprus, 131 wedstrijden) en OFI Kreta (Griekenland, 34 wedstrijden). Zijn periode op Cyprus bleek het succesvolst met landstitels in 2016, 2017, 2018 en 2019.

(Pro Shots)

Terugkeer bij PSV

In de zomer van 2022 keerde Waterman terug naar Nederland. Negen jaar na zijn vertrek sloot hij opnieuw aan bij PSV, waar hij de rol van reservedoelman kreeg. Als stand-in van Walter Benítez en Joël Drommel maakte de doelman in het seizoen 2022-2023 geen minuten. Wel zat hij op de bank tijdens vrijwel alle wedstrijden, waaronder de Johan Cruijff-Schaal-wedstrijd en de bekerfinale tegen Ajax. PSV won beide trofeeën.


Interlandcarrière

Waterman wist het Nederlands elftal nooit te bereiken, maar heeft wel een mooie prijs achter zijn naam staan. In 2007 won de doelman met Jong Oranje het EK voor spelers onder 21 jaar in eigen land. In de halve finale tegen Jong Engeland pareerde Waterman drie schoten vanaf elf meter in de bloedstollende strafschoppenserie en daardoor kreeg het team van Foppe de Haan de kans om in de finale af te rekenen met de leeftijdsgenoten van Servië (4-1).

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie