Stille kracht in de PSV-kleedkamer

Foto: Stille kracht in de PSV-kleedkamer

Hij keepte in het verleden bij respectabele clubs en op een goed niveau. Maar staat hij eigenlijk nooit meer onder de lat bij wedstrijden: Boy Waterman. Reserve binnen de PSV-selectie, maar wel een steun- en toeverlaat voor zijn medespelers.

Inside: Boy Waterman speelt belangrijke rol als mentor op achtergrond bij kampioenskandidaat

Zomaar een doordeweekse avond op trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven. Terwijl verschillende jeugdteams en de vrouwen zich klaarmaakten voor wat oefenpotjes en een trainingssessie, stond Boy Waterman er ietwat verloren bij in de gang van de ultramoderne accommodatie van PSV.

Zijn zoveelste trainingsdag zat er weer op, leunend tegen een kozijn keek hij rustig op zijn telefoon. Talloze ouders en kinderen passeerden hem, maar Waterman is niet meer die keeper die zoals in voorgaande tijd in de spotlights stond en daardoor veel meer aandacht kreeg van fanatieke handtekeningenjagers.

AZ en Heerenveen

Boy Waterman, geboren in Lelystad in de winter van 1984, mag zich inmiddels veertiger noemen. In het verleden keepte hij behoorlijk wat wedstrijden bij onder meer AZ, ADO Den Haag, SC Heerenveen, het Duitse Alemannia Aachen en het Cypriotische APOEL Nicosia en was hij ook nog even actief in Turkije.

Tussendoor stond de doelman ook al even onder contract bij PSV, de club waar hij medio 2022 terugkeerde. Een hernieuwd huwelijk dus. Maar Waterman is in Eindhoven tegenwoordig meer een soort van trainingskeeper. In de pikorde staat hij namelijk op plek drie, achter Walter Benítez en Joel Drommel.

Altijd op de bank

Dat betekent automatisch dat de kans dat hij überhaupt speelminuten maakt dit seizoen wel heel erg klein is, wat in de lopende competitie dan ook nog niet gebeurd is. In de KNVB Beker overigens ook niet, want dan krijgt stand-in van Benítez Drommel standaard de kans van hoofdtrainer Peter Bosz.

Boy Waterman is meer de man geworden die vooral na afloop van wedstrijden zichtbaar armen om schouders van medespelers heen slaat. Om te troosten, maar zeker ook om een luisterend oor te bieden. Wandelend in een trainingspak dat niet doordrenkt is met zweetplekken.

De achtergrondman

Schouderklopjes uitdelen aan collega’s die weer eens, zeker bij het veel winnende PSV, hele goede prestaties hadden en onlangs nog hebben geleverd. Boy Waterman stond als jongere goalie ballen uit doelen te ranselen, maar is nu meer een man van de achtergrond geworden. Een voetballer die ‘goed in de kleedkamer’ is.

Met al zijn ervaring heeft men daar bij de Brabantse topclub bewust voor gekozen. Een beetje de mentor in de spelersgroep, zeker onder de keepers die logischerwijs allemaal jonger zijn dan Waterman zelf is. Een plaats die hij zelf ook geaccepteerd heeft, al hoopt hij – misschien tegen beter in – toch nog een keertje op wat speelminuutjes.

Geen onderschatting

Intern onderschat men zijn rol echter zeker niet. Spelers die, naast de meer bepalende voetballers in de selectie van dé kampioenskandidaat van Nederland op dit moment, dienen als een soort van cement tussen het geheel, worden wel degelijk op waarde geschat door de technische staf en de clubleiding.

Boy Waterman is dus belangrijker voor het sterk presterende PSV dan de buitenwereld doorgaans ziet. De man van de achtergrond, althans een soort van. Die, over niet al te lange tijd, samen met zijn voetbalkompanen op de platte kar hoopt te staan. Misschien dan wel een beetje op de vóórgrond. Voor even dan.

PSV heeft mensen als Waterman nodig

  • Eens
  • Oneens
286+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie