Joël Drommel

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Joël Drommel

Joël Drommel is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2021 maakte hij voor een miljoenenbedrag de overstap van FC Twente naar PSV.

  • Drommel is een doelman van PSV
  • In 2023 was hij beslissend in de bekerfinale tegen Ajax
  • Hij beleefde zijn doorbraak bij FC Twente
  • Drommel was jeugdinternational namens Nederland

Clubcarrière

Drommel werd op 16 november 1996 geboren in Bussum. Hij is een zoon van Piet-Jan Drommel, die zelf het betaald voetbal bereikte als doelman van AZ en Telstar. Zelf werd hij als veldspeler gescout door Almere City FC, maar daar werd hij als C-junior omgeturnd tot doelman. Drommel had in de gaten dat hij vooral veel moest gaan spelen om het keepersvak onder de knie te krijgen en koos daarom voor een overstap naar de jeugdopleiding van amateurclub IJsselmeervogels.

Overstap naar FC Twente

Drommel ontwikkelde zich goed als doelman en keepte zich daarmee in de kijker bij FC Twente. In Enschede verdiende hij een jeugdcontract voor de duur van drie seizoenen. Hij stroomde in bij de A-junioren, maar mocht dat seizoen ook al meteen debuteren in het betaald voetbal. Namens Jong FC Twente speelde hij op 27 februari 2015 de hele wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (1-2 zege) in de Eerste Divisie. Dat seizoen mocht hij nog driemaal opdraven voor de beloften van de Tukkers.

Drommel verdiende met zijn positieve ontwikkeling een kans in de hoofdmacht van FC Twente. De doelman zat de eerste vier duels van het seizoen op de reservebank en werd na het ontslag van Alfred Schreuder naar voren geschoven door de nieuwe man René Hake. Drommel maakte zijn Eredivisie-debuut op 12 september 2015 tegen Ajax, maar beleefde een ongelukkig debuut door bij een 2-1 stand een strafschop te veroorzaken met een 2-2 gelijkspel als resultaat. Hij bleef tot en met december de nummer één van Twente, maar werd in 2016 weer afgelost door Nick Marsman. Door een gebroken middenvoetsbeentje eindigde zijn seizoen definitief in mineur.

Ommekeer in Enschede

Drommel verdween na zijn eerste seizoen in de Eredivisie weer naar de achtergrond. Hij fungeerde als tweede doelman achter Marsman en speelde in 2016-2017 geen minuut voor de A-selectie. In de zomer van 2017 leek een reddingsboei nabij door het vertrek van zijn concurrent, maar ook Jorn Brondeel kreeg vervolgens de voorkeur. Pas na het ontslag van Hake veranderde zijn perspectief. In december 2017 besloot Gertjan Verbeek een keeperswissel door te voeren, waardoor Drommel de nummer één werd. Een week na zijn rentree tegen NAC Breda (1-2 zege) was hij mede verantwoordelijk voor de bekeruitschakeling van Ajax door de penalty van Matthijs de Ligt te stoppen.

Drommel had zijn gewenste basisplaats te pakken, maar kon niet verhinderen dat FC Twente uit de Eredivisie degradeerde. In de voorlaatste competitiewedstrijd van het seizoen viel het doek middels een 5-0 nederlaag bij Vitesse. In die zomer hing het voortbestaan van de club niet voor het eerst aan een zijden draadje, maar de angst voor een faillissement maakte plaats voor trots. Met een grotendeels nieuwe selectie keerde Twente na één seizoen alweer terug naar de Keuken Kampioen Divisie, met Drommel als uitblinker onder de lat. Hij werd verkozen tot Speler van het Jaar van Twente en tot beste doelman van de KKD.

Terug in de Eredivisie bewees Drommel ontzettend te zijn gegroeid. De onzekerheid van jaren daarvoor had plaatsgemaakt voor betrouwbaarheid, waardoor hij ook op het hoogste niveau werd gewaardeerd. Dat leidde zelfs tot geruchten over een transfer naar Ajax of PSV. Vanuit Amsterdam bleef het stil, maar gedurende het seizoen 2020-2021 raakten de Eindhovenaren zodanig enthousiast dat zij 3,5 miljoen euro neertelden voor zijn handtekening.

(Pro Shots)

Bekerheld na zware PSV-start

Drommel veroverde bij PSV een basisplaats ten koste van Yvon Mvogo. Zijn start was acceptabel te noemen, maar gaandeweg het seizoen kwam hij door fouten steeds verder onder vuur te liggen. In februari 2022 werd hij door trainer Roger Schmidt vervangen door Mvogo, die een 1-2 nederlaag tegen AZ inluidde middels een grote fout. Drommel keerde al na één wedstrijd terug onder de lat, maar bleef daarna toch weer regelmatig schutteren. Na het 3-3 gelijkspel bij FC Twente werd de doelman definitief vervangen in Eindhoven.

Drommel won in zijn eerste seizoen bij PSV meteen de Johan Cruijff Schaal en de TOTO KNVB Beker, maar zijn perspectief werd in de zomer van 2022 nog somberder. De Eindhovenaren versterkten zich met Walter Benítez, die tot nummer één werd verkozen. Drommel speelde in het seizoen 2022-2023 nog elf officiële wedstrijden voor PSV, waaronder de na strafschoppen gewonnen bekerfinale tegen Ajax. In De Kuip stopte hij de penalty van Edson Álvarez.

Bekerwinnaar in 2023 (Pro Shots)

Interlandcarrière

Drommel doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Als Twente-doelman haalde hij ook Jong Oranje, maar dat werd een ongelukkig huwelijk. Drommel verkoos in september 2018 een competitiewedstrijd van de Tukkers boven Jong Oranje, waar hij derde keeper zou zijn. Hij werd daarom voor twee competitieduels geschorst, welke later terug werd gebracht tot één. Nadien werd de sluitpost niet meer geselecteerd voor Jong Oranje.

Drommel werd in november 2020 voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal gehaald. Hij werd daarna nog meermaals opgeroepen, maar debuteren in het Oranje-shirt deed de doelman nog niet.

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie