Nick Marsman

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Nick Marsman

Nick Marsman is een Nederlandse doelman van beroep. In januari 2024 ondertekende hij een contract bij eerstedivisionist ADO Den Haag.

  • Marsman speelt momenteel bij ADO Den Haag
  • De doelman speelde in de VS voor Inter Miami en San Antonio FC
  • Hij kwam in Nederland uit voor FC Twente, Go Ahead Eagles, FC Utrecht en Feyenoord
  • Marsman is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Marsman werd op 1 oktober 1990 op de wereld gezet in Zwolle. Hij is de zoon van Gerard Marsman, die na een carrière als speler en trainer actief werd als directeur van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). In de geboorteplaats van senior zette hij zijn eerste stappen als voetballer bij Rohda Raalte. Marsman werd in 2003 opgepikt door FC Twente, waar de doelman de volledige jeugdopleiding doorliep.

Debuut voor FC Twente

Als doelman van Jong FC Twente mocht Marsman meermaals op de reservebank van het eerste team plaatsnemen. In 2011 werd hij definitief doorgeschoven naar de A-selectie. Aanvankelijk fungeerde hij als derde doelman, maar op 21 september werd er in de bekerwedstrijd tegen VV Zwaluwen (1-8 overwinning) een beroep op hem gedaan. Zijn Eredivisie-debuut volgde op 15 oktober tegen RKC Waalwijk (0-4 overwinning). Marsman maakte ook zijn opwachting in de met 2-1 verloren Europa League-wedstrijd tegen Wisla Krakau.

Promotie met Go Ahead

In het seizoen 2012-2013 speelde Marsman op huurbasis voor eerstedivisionist Go Ahead Eagles. De sluitpost debuteerde op 10 augustus 2012 in de uitwedstrijd tegen Almere City FC (0-2). Drie maanden later, op 9 november, kreeg hij een assist achter zijn naam tijdens het bezoek aan FC Eindhoven (1-4). In de Eerste Divisie eindigden de Deventenaren als zesde, maar in de play-offs om promotie/degradatie rekenden de manschappen van Erik ten Hag achtereenvolgens af met FC Dordrecht, VVV-Venlo en FC Volendam. Promotie naar de Eredivisie was daarmee een feit.

Marsman speelde in totaal 41 officiële wedstrijden in het keeperstenue van Go Ahead Eagles. Hij hield negen keer de nul. Naast de doelman behoorden ook spelers als Jan Kromkamp, Bart Vriends en Quincy Promes tot de spelersgroep van de Deventenaren.

Wisselvallig bij FC Twente

In de zomer van 2013 keerde Marsman terug naar FC Twente. De technische staf, onder leiding van Michel Jansen en Alfred Schreuder, besloot hem na het vertrek van Nikolai Michailov aan te wijzen als eerste doelman. Hij kreeg daarmee de voorkeur boven clubicoon Sander Boschker. Marsman vierde zijn rentree in Twente-tenue met een clean sheet tegen RKC Waalwijk (0-0). In totaal hield hij dat seizoen negen keer de nul in 35 officiële wedstrijden. Een 1-4 overwinning bij Feyenoord was dat seizoen het hoogtepunt.

Ondanks gelijke spelen tegen Feyenoord (0-0) en Ajax (1-1) verloor Marsman in december 2014 zijn basisplaats aan Sonny Stevens. In april 2015 mocht hij invallen tijdens de halve finale van de KNVB Beker tegen PEC Zwolle, dat na strafschoppen te sterk bleek. Marsman bleef het restant van het seizoen staan. In de zomer van 2015 won hij de concurrentiestrijd, maar na de 2-0 nederlaag bij Heracles Almelo kreeg concurrent Joël Drommel de voorkeur. In december werden de rollen weer omgedraaid.

Tot en met de zomer van 2017 bleef Marsman de nummer één van FC Twente. Na 119 officiële wedstrijden (29 clean sheets) besloot de clubleiding echter om de samenwerking stop te zetten door zijn aflopende contract niet te verlengen.

Drie wedstrijden voor FC Utrecht

FC Utrecht besloot Marsman medio 2017 transfervrij in te lijven. Hij fungeerde als stand-in voor David Jensen, die in het seizoen 2017-2018 nagenoeg alle wedstrijden onder de lat stond. Voor de reservedoelman bleef het bij één Eredivisie-optreden, thuis tegen Heracles Almelo (1-1). In het seizoen 2018-2019 speelde hij aanvankelijk helemaal geen wedstrijd, maar tijdens de play-offs om Europees voetbal liep Jensen een vingerblessure op. Met Marsman op doel veroverden de Domstedelingen een voorronde Europa League-ticket ten koste van Vitesse.

Stand-in bij Feyenoord

Als reservedoelman van FC Utrecht werd Marsman zeer gewaardeerd. Dat bleef niet onopgemerkt bij Feyenoord, dat hem in de zomer van 2019 voor twee jaar besloot vast te leggen als concurrent van Kenneth Vermeer en Justin Bijlow. Ondanks zijn status als derde doelman debuteerde Marsman op 28 november 2019 in de Europa League-wedstrijd tegen Rangers FC (2-2). Hij stond vervolgens ook onder de lat tegen PEC Zwolle (1-0 zege), Vitesse (0-0) en FC Porto (3-2 nederlaag, Europa League).

Het seizoen 2019-2020 werd door de coronapandemie voortijdig beëindigd. Na dit seizoen vertrok Vermeer uit Rotterdam en daardoor schoof Marsman door naar de rol van tweede doelman. In het seizoen 2020-2021 moest Bijlow door blessureleed nogal wat wedstrijden missen, waardoor hij veelvuldig onder de lat plaatsnam. De teller liep dat jaargang op tot 26 officiële wedstrijden, waaronder twee confrontaties met PSV en één met Ajax. Bijlow keerde in de eindfase van het seizoen weer terug en keepte ook de play-offs om Europees voetbal, die door Feyenoord werd gewonnen.

In actie voor Inter Miami (Pro Shots)

Amerikaanse jaren

In de zomer van 2021 stapte Marsman over naar het Amerikaanse Inter Miami. Op 22 juli maakte de doelman zijn debuut in de MLS-wedstrijd tegen New England Revolution (0-5 nederlaag). Bijna een jaar fungeerde de oud-Feyenoorder als nummer één, maar vanaf mei 2022 verloor hij zijn basisplaats. Marsman keepte in totaal dertig officiële wedstrijden voor de club uit Miami.

Inter Miami versterkte zich medio 2023 met steraanvaller Lionel Messi. Later volgden ook namen als Jordi Alba, Sergio Busquets en Luis Suárez. De club van eigenaar David Beckham gunde Marsman echter niet de kans om mee te draaien in dit team. In diezelfde zomer kreeg de Nederlander te horen dat hij moest vertrekken. Eerder dat jaar werd Marsman in het ziekenhuis opgenomen na een beet van een giftige spin.

ADO Den Haag

Na zijn vertrek bij Inter Miami werd Marsman als noodspeler opgenomen in de MLS Pool. Tussen september en november 2023 werd hij ondergebracht bij USL-club San Antonio FC (zeven wedstrijden). In januari 2024 keerde de doelman terug naar Nederland, waar hij een contract voor een half jaar ondertekende bij ADO Den Haag. In zijn debuutwedstrijd tegen Excelsior Maassluis moest Marsman al snel vissen, maar het bekerduel eindigde alsnog in een zege (1-2).


Interlandcarrière

Marsman keepte een aantal wedstrijden voor het Onder 20-team van Nederland. De doelman maakte geen minuten voor Jong Oranje, maar behoorde wel tot de selectie voor het EK van 2013 in Israël.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie