Bart Vriends

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Bart Vriends

Bart Vriends is een Nederlandse centrumverdediger. Sinds de zomer van 2016 staat hij onder contract bij Sparta Rotterdam.

  • Vriends speelt momenteel voor Sparta Rotterdam
  • De verdediger is hier aanvoerder
  • Eerder kwam hij uit voor FC Utrecht (jeugd) en Go Ahead Eagles
  • Vriends scoorde bij zijn Europese debuut

Vriends werd op 9 mei 1991 geboren in Amersfoort. In zijn geboorteplaats behaalde hij zijn vwo-diploma, waarna hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Topografie was een van zijn sterke punten. In 2014 kon hij als speler van Go Ahead Eagles alle gevraagde hoofdsteden van landen opnoemen, dat hem zelfs een uitnodiging voor De Wereld Draait Door opleverde. Later in zijn voetbalcarrière mocht Vriends aanschuiven in programma’s als De Slimste Mens (2020) en De Connection (2022).

Vriends combineert zijn voetbalactiviteiten met een eigen podcast. Samen met collega-voetballers Thomas Verhaar en Maarten de Fockert neemt hij wekelijks De Cor Potcast op.

Clubcarrière

De voetbalcarrière van Vriends ging van start bij amateurclub VVZA. Hij speelde zich hier in de kijker van FC Utrecht, waar hij de jeugdopleiding doorliep. In januari 2013 werd de verdediger uitgeleend aan Go Ahead Eagles. Voor de toenmalig eerstedivisionist maakte hij op 1 februari van datzelfde jaar zijn debuut in het betaald voetbal, in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch (1-0 nederlaag). Vriends begon meteen in de basis bij de Deventenaren.

Doorbraak bij Go Ahead Eagles

Vriends maakte in zijn tweede wedstrijd als profvoetballer zijn eerste doelpunt, thuis tegen SC Veendam (1-1). Via de play-offs promoveerde Go Ahead Eagles in 2013 naar de Eredivisie. De club uit Deventer was zeer te spreken over zijn prestaties en besloot hem in de zomer permanent over te nemen van FC Utrecht, waar hij dus nooit een officiële wedstrijd afwerkte. Ook op het hoogste niveau van Nederland werd Vriends een vaste waarde bij de bespeler van De Adelaarshorst.

In het shirt van Go Ahead Eagles speelde Vriends meer dan 130 officiële wedstrijden. Het gros daarvan speelde hij in de Ere- of Eerste Divisie, maar de verdediger mocht tijdens zijn dienstverband in Deventer ook tweemaal aantreden in Europees verband. Vriends scoorde zelfs bij diens Europese debuut tegen Ferencváros (1-1) in de voorronde van de Europa League, maar door de 4-1 nederlaag in Hongarije kwam het avontuur al na de returnwedstrijd ten einde.

(Pro Shots)

Sterkhouder bij Sparta

Vriends liep in de zomer van 2016 uit zijn contract bij Go Ahead Eagles. In mei van dat jaar vond hij al een nieuwe werkgever: Sparta Rotterdam. Uitgerekend tegen zijn oude club maakte de centrale verdediger op 21 augustus zijn debuut door drie minuten voor tijd in te vallen om de 1-0 voorsprong over de streep te trekken. Mede door een kuitblessure speelde Vriends dat seizoen maar 21 officiële duels voor De Kasteelheren.

Geleidelijk groeide Vriends uit tot een sterkhouder bij Sparta. In 2023 werd hij zelfs de vaste aanvoerder van de Rotterdamse club, nadat hij de band eerder al af en toe had gedragen.

Laatste update: 3 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie