Malik Tillman

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Malik Tillman

Malik Tillman is een Amerikaanse middenvelder van Duitse komaf. De international van de Verenigde Staten verruilde Bayern München in de zomer van 2023 op huurbasis voor PSV.

  • Tillman speelt momenteel voor PSV
  • De middenvelder debuteerde als prof bij Bayern München
  • In het seizoen 2022-2023 werd hij uitgeleend aan Rangers FC
  • Tillman debuteerde in 2022 als Amerikaans international

Clubcarrière

Malik Leon Tillman zag op 28 mei 2002 het levenslicht in het Duitse Neurenberg. Hij is de zoon van een Amerikaanse vader en een Duitse moeder. De aanvallende middenvelder heeft ook een aantal broers, die eveneens op behoorlijk niveau hun voetbalkunsten vertonen.

Debuut bij Bayern München

De voetbalcarrière van Tillman ging van start bij ASV Zirndorf. Hij speelde zich in de kijker bij Greuther Fürth om in 2015 over te stappen naar Bayern München. De aanvallend ingestelde middenvelder doorliep in Zuid-Duitsland verschillende jeugdelftallen en maakte op 9 juni 2020 zijn professionele debuut in de 3. Liga namens de beloftenploeg van Der Rekordmeister. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Zwickau werd hij na 57 minuten afgelost door Jamal Musiala.

Op 25 augustus 2021 maakte Tillman zijn debuut in de hoofdmacht van Bayern München. In het Duitse bekertoernooi mocht hij halverwege invallen voor Thomas Müller en na slechts twee minuten schoot de middenvelder al raak tegen Bremer SV (0-12 overwinning). In de daaropvolgende maanden mocht Tillman eveneens debuteren in de Bundesliga (tegen VfB Stuttgart) en de Champions League (tegen FC Barcelona). De teller steeg in het seizoen 2021-2022 naar zeven wedstrijden in het eerste team.

(Pro Shots)

Belangrijk voor Rangers

Tillman maakte in juli 2022 op huurbasis de overstap van Bayern München naar Rangers FC. Hij maakte op de dertigste dag van die maand zijn debuut in de Scottish Premiership tegen Livingston (2-1 overwinning). De middenvelder mocht in totaal 28 competitiewedstrijden afwerken voor de club uit Glasgow, met tien doelpunten en vier assists als rendement. In de titelstrijd moest Rangers echter buigen voor aartsrivaal Celtic. Zelf zal Tillman worden verkozen tot PFA Scotland Young Player of the Year.

In totaal speelde Tillman 43 wedstrijden in Rangers-tenue (twaalf doelpunten, vijf assists). Eén van die doelpunten maakte hij in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen Union Sint-Gillis. De Duitse Amerikaan leverde in de daaropvolgende play-offronde de beslissende pass op Antonio Colak, die de Schotse topclub ten koste van PSV naar het hoofdtoernooi van de Champions League schoot. In het hoofdtoernooi pakte Rangers door toedoen van Liverpool, Napoli en Ajax geen enkel punt.

PSV

Tillman keerde in de zomer van 2023 terug naar Bayern München. Zijn perspectief bleef gering, waardoor beide partijen wel heil zagen in een transfer. Op 10 augustus maakte hij op huurbasis de overstap naar PSV, dat ook een optie tot koop bedong. Uitgerekend in de tweede voorronde Champions League-wedstrijd tegen Rangers FC (5-1 zege) maakte de middenvelder als invaller zijn debuut voor de Eindhovenaren. Tillman maakte op 2 september zijn eerste doelpunt tijdens het bezoek aan RKC Waalwijk (0-4).


Interlandcarrière

Als jeugdinternational speelde Tillman voor zowel Duitsland als de Verenigde Staten. In zijn geboorteland speelde hij voor de hoogste jeugdelftallen, maar in mei 2022 diende hij een verzoek in bij de FIFA om te switchen en hij kreeg daarvoor toestemming. Een dag later maakte de middenvelder al zijn debuut voor de nationale ploeg in de vriendschappelijke confrontatie met Marokko (3-0 overwinning). Na 65 minuten viel Tillman in voor sterspeler Christian Pulisic.

In juni en september 2022 liep de teller op naar vier A-interlands. Tillmann kreeg echter geen uitnodiging voor het WK in Qatar, waar de Verenigde Staten worden uitgeschakeld door het Nederlands elftal. Ook de Gold Cup van 2023 ging aan zijn neus voorbij.

Laatste update: 3 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie