Zakaria Aboukhlal

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Zakaria Aboukhlal

Zakaria Aboukhlal is een aanvaller met de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van AZ naar Toulouse.

  • Aboukhlal speelt momenteel voor Toulouse
  • De aanvaller won in 2023 de Coupe de France
  • In Nederland speelde hij voor Willem II (jeugd), PSV en AZ
  • Aboukhlal debuteerde in 2020 voor Marokko

Clubcarrière

Aboukhlal werd op 18 februari 2000 geboren in Rotterdam. Hij is de zoon van een Marokkaanse moeder en een Libische vader. Kort na zijn geboorte vertrok het gezin naar Marokko, maar op driejarige leeftijd keerden zij alweer terug naar Nederland. Aboukhlal begon zijn voetbalcarrière in diens toenmalige woonplaats Gorinchem bij amateurclub Unitas. De aanvaller speelde hier eveneens voor GVV Raptim.

PSV

In 2009 werd Aboukhlal opgenomen in de jeugdopleiding van Willem II. De geboren Rotterdammer speelde tot 2017 voor de Tilburgers, maar debuteren als profvoetballer deed hij in het shirt van provinciegenoot PSV. Ruim een jaar na zijn overstap mocht Aboukhlal opdraven in de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd van Jong PSV tegen FC Eindhoven (2-1 overwinning) en scoorde meteen. Zijn debuut in de A-selectie maakte hij op 12 mei 2019 in de Eredivisie-wedstrijd tegen AZ (1-0 nederlaag).

AZ

Aboukhlal bleef in PSV-shirt steken op twee officiële wedstrijden in de hoofdmacht. In de zomer van 2019 maakte de aanvaller de overstap naar AZ, waar hij afwisselend in de A-selectie en de beloftenploeg speelde. Een vaste basisplaats veroverde hij niet in Alkmaar. In drie jaar tijd noteerde Aboukhlal wel een mooi aantal van negentig officiële wedstrijden voor AZ 1 (twaalf goals, twee assists).

(Pro Shots)

Toulouse

In de zomer van 2022 maakte Aboukhlal de overstap van AZ naar Toulouse, waar hij een contract voor vier seizoenen ondertekende. De Franse club betaalde zo’n twee miljoen euro voor diens handtekening. Debuteren in het Toulouse-shirt deed de aanvaller op 7 augustus 2022 thuis tegen OGC Nice (1-1). Aboukhlal beleefde een prima debuutseizoen in Frankrijk, met vijftien doelpunten en vijf assists in 42 wedstrijden als rendement. Scoren deed Aboukhlal onder meer in de Coupe de France-finale tegen FC Nantes (5-1 zege).


Interlandcarrière

Aboukhlal speelde in verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, maar besloot uiteindelijk te switchen naar Marokko. Op 13 november 2020 verdiende hij zijn A-status door te debuteren in de kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup tegen Centraal-Afrika (4-1 zege, één doelpunt). De Afrikaanse eindronde ging aan zijn neus voorbij, maar op het WK van 2022 was hij er wel bij. Mede dankzij diens treffer tegen België (0-2 zege) bereikte Marokko de halve finale in Qatar.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie