Noussair Mazraoui

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Noussair Mazraoui

Noussair Mazraoui is een in Nederland geboren rechtsback. In de zomer van 2022 maakte de international van Marokko de overstap van Ajax naar de Duitse topclub Bayern München.

  • Mazraoui speelt momenteel voor Bayern München
  • De rechtsback veroverde in 2023 het Duitse kampioenschap
  • Met Ajax won hij drie landstitels en twee bekers
  • Met Jong Ajax werd Mazraoui kampioen in de Eerste Divisie
  • In 2018 debuteerde hij als Marokkaans international

Clubcarrière

Mazraoui werd op 14 november 1997 geboren in Leiderdorp. Hij groeide op in Alphen aan de Rijn, waar ook zijn voetbalcarrière gestalte kreeg. De Marokkaanse Nederlander kwam achtereenvolgens uit voor AVV Alphen en Alphense Boys, waar hij zich in de kijker speelde bij Ajax. In 2006 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Op De Toekomst wisselde hij de positie van vleugelverdediger af met die van middenvelder.

Mazraoui ondervond problemen in de jeugdopleiding van Ajax. In De Telegraaf verklaarde hij later: “Als je in de jeugd telkens op de bank zit en na elk seizoen hoort dat je met de hakken over de sloot door gaat naar het volgende elftal, dan ga je als kleine jongen aan jezelf twijfelen. Ik durfde in de wedstrijden ook bijna niets meer. Als ik een bal kreeg, wilde ik hem zo snel mogelijk weer afspelen. Het ging zelfs zo ver dat ik na een goede eerste helft het liefst in de kleedkamer was gebleven. Bang dat ik na rust slecht zou spelen en mijn Ajax-toekomst op het spel zou komen te staan.”

Debuut voor Ajax

De twijfel van Mazraoui bleek onterecht. De verdediger annex middenvelder doorliep alle jeugdteams en mocht in het seizoen 2016-2017 zijn geluk beproeven in Jong Ajax. Op 12 augustus 2016 debuteerde hij in het betaald voetbal in de uitwedstrijd tegen Almere City (1-4 zege) door kort voor tijd in te vallen. Uiteindelijk speelde Mazraoui 56 officiële wedstrijden voor Jong Ajax, waar hij met twaalf doelpunten en negen assists een belangrijk aandeel opeiste. In 2018 werd het team van trainer Michael Reiziger kampioen in de Keuken Kampioen Divisie.

Tijdens het succesvolle seizoen 2017-2018 mocht Mazraoui ook al voor het eerst opdraven in de A-selectie van Ajax. De rechtsback speelde dat seizoen acht wedstrijden voor de hoofdmacht van de Amsterdamse club, waar hij in februari 2018 kort voor tijd mocht invallen tegen NAC Breda (3-1 overwinning). Door een zware knieblessure van Joël Veltman mocht de vleugelverdediger de laatste weken van het seizoen veel minuten maken onder trainer Erik ten Hag. De consequentie was wel dat hij het kampioensduel van Jong Ajax tegen MVV Maastricht (2-1 zege) aan zich voorbij moest laten gaan.

Successen in Amsterdam

In het seizoen 2018-2019 werd Mazraoui een vaste waarde in het elftal van Ajax. Het elftal van Ten Hag draaide een geweldig seizoen door de landstitel en de TOTO KNVB Beker te winnen. Daarnaast werd de halve finale van de Champions League bereikt, waarin het pas in de blessuretijd werd gevloerd door het Engelse Tottenham Hotspur. Mazraoui wist een belangrijk aandeel op te eisen door in de groepswedstrijden tegen Bayern München (1-1) en Benfica (1-1) te scoren.

Mazraoui wist het goede gevoel niet door te trekken naar het seizoen 2020-2021. De rechtsback verloor zijn basisplaats aan Sergiño Dest, al mocht hij dankzij het vertrek van Lasse Schöne nog wel even opdraven als controlerende middenvelder. Mede door blessureleed bleef de teller uiteindelijk steken op twintig officiële wedstrijden, waarvan dertien in de Eredivisie en drie in de Champions League.

Voorafgaand aan het seizoen 2020-2021 vertrok Dest naar FC Barcelona. Mazraoui heroverde zijn basisplaats bij Ajax, al moest hij door blessureleed (waaronder een nare oogblessure) genoegen nemen met 26 officiële wedstrijden (één doelpunt). Ajax won in 2021 zowel de landstitel als de TOTO KNVB Beker. In het seizoen 2021-2022 raakte hij grotendeels verlost van fysieke klachten, waardoor hij de foutloze groepsfase van de Champions League in zijn geheel mocht meemaken.

Na de competitietopper tegen PSV (1-2 zege) kondigde matchwinnaar Mazraoui aan dat hij zijn aflopende contract waarschijnlijk niet zou verlengen. Aan ESPN vertelde hij: “Ik loop uit mijn contract, het is januari en ik heb nog niet bijgetekend, dus dan weet je wel waar het op uitdraait. Het is nooit helemaal uitgesloten, maar de kans op verlenging is nihil. Misschien vijf procent. Ik speel hier al zestien seizoenen. Het is een mooi moment om te vertrekken. Alleen, er kan altijd iets gebeuren. Ik zeg ook: het móét niet. Maar de situatie is nu wel zo.”

(Pro Shots)

Overstap naar Bayern München

In de zomer van 2022 nam Mazraoui officieel afscheid van Ajax. De rechtsback maakte transfervrij de overstap naar de Duitse topclub Bayern München, waar hij een meerjarig contract ondertekende. Na zijn debuutwedstrijd tegen RB Leipzig om de Duitse Supercup (3-5 zege) groeide Mazraoui uit tot een gewaardeerde schakel in de Allianz ArenA. Bayern worstelde gaandeweg het seizoen met de vorm, maar prolongeerde in zijn debuutseizoen wéér de landstitel.


Interlandcarrière

Mazraoui zag het levenslicht in Nederland, maar koos voor een interlandcarrière bij Marokko. Hij speelde voor een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen en maakte in september 2018 in de Afrika Cup-kwalificatiewedstrijd tegen Malawi (3-0 zege). Marokko kwalificeerde zich voor de Afrikaanse eindronde van 2019, waar hij drie van de vier wedstrijden mocht meemaken. Door een conflict met bondscoach Vahid Halilhodzic ging de Afrika Cup in 2022 echter aan hem voorbij.

Mazraoui mocht in november/december 2022 wel aantreden op het WK in Qatar. Met Marokko schreef hij geschiedenis door als eerste Afrikaanse land de halve finale te bereiken. Het idee was om dit succes door te trekken tijdens de Afrika Cup van 2024, maar zijn team sneuvelde al in de achtste finale tegen Zuid-Afrika (0-2). Door een spierblessure kwam hij alleen deze wedstrijd in actie.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie