Marokko of Oranje? ‘Koeman zag het al in mijn ogen’

Foto: Marokko of Oranje? ‘Koeman zag het al in mijn ogen’

Spelers die kunnen kiezen tussen uitkomen voor het Nederlands elftal of Marokko laten steeds vaker de keuze vallen op laatstgenoemd land. Zo besloten ook Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Zakaria Aboukhlal het Oranjeshirt links te laten liggen. In de documentaire Superleeuwen: Het Marokkaanse voetbalsprookje doen ze een boekje open over hun besluit.

Respect voor Koeman

In 2018 kwam Mazraoui te staan voor de keuze tussen het uitkomen voor Oranje of voor Marokko. Toen ik mocht kiezen tussen Nederland en Marokko had ik een gesprek met de bondscoach, Ronald Koeman”, vertelt de verdediger van Bayern München in de documentaire. “Ik was puur uit respect gekomen. Ronald Koeman is een grote naam in het voetbal. Na vijf minuten zei hij tegen mij: je weet al wat je gaat doen, hè? Ik zei: ja man. Hij zag al in mijn ogen dat Marokko in mijn hart zit.”

Aboukhlal herinnert zich nog dat zijn besluit niet helemaal lekker viel. “Ze waren echt boos bij de KNVB. Maar dat is normaal.” Ziyech leek zelfs te gaan debuteren voor het Nederlands elftal, maar een blessure gooide roet in het eten. Vervolgens kwam de spelmaker niet meer in een Oranjeshirt te spelen, maar koos de oud-Ajacied voor Marokko. “Het is echt een keuze die je voor jezelf moet maken”, stelt Ziyech.

Spijt van hun keuze heeft het drietal nooit gehad. Met Marokko beleefde het trio een fantastisch WK in Qatar. Op knappe wijze werd de halve finale gehaald, waarin uiteindelijk Frankrijk te sterk bleek. Ook ging de troostfinale tegen Kroatië met 2-1 verloren.

Snap jij dat Ziyech heeft gekozen voor Marokko?

  • Ja, begrijpelijke keuze
  • Nee, die had voor Oranje moeten kiezen
2053+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie