Hoe Xavi Simons PSV toch nog 7,5 miljoen heeft opgeleverd

Foto: Hoe Xavi Simons PSV toch nog 7,5 miljoen heeft opgeleverd

Stiekem hoopte men binnen PSV dat Xavi Simons ook dit seizoen nog in Eindhoven zou blijven spelen, maar de topvoetballer koos voor een nieuw ‘project’ bij Red Bull Leipzig. Een transfer die de Brabanders relatief gezien een schijntje opleverde omdat dit contractueel zo was vastgelegd. Maar op de achtergrond heeft de veel scorende twintiger toch nog voor miljoenen extra in de clubkas gezorgd.

Xavi Simons wist door zijn populariteit de PSV-rekening te spekken

Een stuntje was het wel, toen PSV in de zomer van vorig jaar toptalent Xavi Simons wist binnen te hengelen van het steenrijke Paris Saint-Germain. De kleine voetballer koos voor een vervolg van zijn carriere in Eindhoven, zette zijn krabbel onder een vierjarig contract. Er was echter één maar: PSG had een eerste terugkoopoptie bedongen.

Terwijl de Nederlandse Xavi afgelopen seizoen in Brabantse dienst grote indruk maakte met zijn frivole aanvalsspel vol met passeeracties, rushes en behoorlijk wat doelpunten, keken in de rest van Europa natuurlijk ook andere clubs naar de ontwikkelingen van de voorhoedespeler. De hoop die PSV koesterde dat Simons langer in Brabantse dienst zou blijven, bleek uiteindelijk tevergeefs.

Teleurstelling

Paris Saint-Germain kocht Simons terug voor het schamele bedrag van zes miljoen euro, hij is immers véél meer waard, en verhuurde hem meteen door aan Duitse Bundesligaclub Red Bull Leipzig. De Nederlander zag deze stap als eentje die hem verder zou gaan brengen in zijn ontwikkeling als profvoetballer. Op De Herdgang bleef men, trainer Peter Bosz voorop, teleurgesteld achter.

Al zullen de PSV’ers stiekem ook wel enig begrip hebben gehad voor de keuze van Xavi Simons om in één van de sterkste competities ter wereld te gaan spelen. En dat ook nog bij een club – RB Leipzig dus – waar het geld tegen de plinten aanklotst, maar waar ook met een doordacht plan gewerkt wordt en zelden of nooit paniek uitbreekt op de burelen als het sportief even minder gaat.

Maar Xavi heeft PSV toch nog iets moois achtergelaten, zo blijkt uit de jaarcijfers over 2022 van de huidige koploper van de Eredivisie. Qua verkochte merchandise van PSV aan de vele fans die de club heeft, werd er afgelopen jaar 7,5 miljoen euro verdiend. Hiermee worden onder andere wedstrijdshirtjes, petjes en sjaals bedoeld.

Rugnummer 7

En het shirt van welke PSV-speler was het populairst, bracht het meeste geld in het laatje: Xavi Simons. Zijn rugnummer 7 en naam werden het vaakst door fans gekozen om op een rood-wit tenua van de Eindhovense topclub te drukken. Mede door de eenjarige aanwezigheid van Simons bij PSV, was er volgens de club afgelopen seizoen van ‘een recordjaar voor PSV Merchandising & Licensing’.

‘De verschillende verkooppunten realiseerden gecombineerd een omzet van 7,6 miljoen euro. Dat is een stijging van ruim 30% ten opzichte van vorig jaar, toen de omzet 5,7 miljoen euro bedroeg. Hoewel de FANstore nog altijd de belangrijkste handelspost is en de webshop zich verder manifesteert als online verkooppunt, heeft de Citystore de grootste groei geboekt. Het filiaal in het stadscentrum floreerde in het jaar waarin er voor het eerst sinds de opening in 2020 geen COVID-restricties zijn opgelegd’.

Aldus de PSV-directie in het jaarrapport. Met trotse en tevreden woorden dus. De Eindhovense club heeft op financieel gebied zeker niet te klagen, al kan er natuurlijk niet zomaar met geld gesmeten worden. De verkoop van Ibrahim Sangaré voor tientallen miljoenen euro’s aan het Engelse Nottingham Forest was desondanks wel nodig om de balans in de clubkas in evenwicht te houden. Dit heeft er ook mee te maken dat er met de aankoop van meerdere spelers ook weer behoorlijk wat geld is uitgegeven.

Opvolger

Zo is Jerdy Schouten weggehaald bij het Italiaanse Bologna, Hirving Lozano terug naar Brabant gelokt vanuit Napoli en is topper-in-wording en international Noa Lang gekocht van het Belgische Club Brugge. Stuk voor stuk zeker versterkingen voor de Bosz-formatie, maar ook mannen die niet voor een appel en een ei in Eindhoven zijn komen voetballen. De komst van Lang, maar zijdelings ook die van Lozano, kan echter ook op commercieel gebied heel interessant zijn voor PSV qua verkoop van merchandise.

De vleugelaanvaller, vaak balvirtuoos ook, heeft het in zich om net zoals zijn voorganger Xavi Simons een publiekslieveling te zijn. Het streven van PSV is ongetwijfeld om dat flinke omzetgroei van de afdeling ‘petjes en shirts’ ook dit jaar weer een flinke boost te kunnen geven. Nóg meer dan in het jaar 2022 in ieder geval. Met veel doelpunten en assists van Noa Lang zou dát, het ziet er in ieder geval op dit moment al goed uit, moeten kunnen gaan lukken.

Noa Lang is beter dan Xavi Simons

  • Eens
  • Oneens
712+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:50
0+
Ajax troeft Duitse clubs af en haalt talentvolle keeper naar Amsterdam
18:30
7+
Op deze opmerkelijke plek vierde Löw de wereldtitel
18:10
42+
Benefietwedstrijd in teken van Vitesse-crowdfunding
17:50
6+
Thiago Silva (39) nog altijd niet versleten en keert terug naar jeugdliefde
17:30
67+
‘Antwerp zet NEC een hak’
17:10
63+
Ook kritiek op Ten Hag vanuit Nederlandse hoek: “Het klopt van geen kant”
17:00
85+
Ajax maakt zich BELACHELIJK met terugkeer Kroes | Stalen Snor #56
16:50
28+
Opsteker voor Excelsior tijdens spannend seizoensslot
16:30
37+
Nottingham Forest moet voor degradatie vrezen door puntenaftrek
16:10
112+
‘Scouts en PSV en Ajax reizen af naar topwedstrijd in België’
15:50
167+
Grote amateurclub ziet het niet zitten om plek Vitesse over te nemen
15:30
115+
Groningen-supporter bedreigd en geïntimideerd na aanbieden tickets Roda-duel
15:10
251+
‘United hakt knoop door over positie Ten Hag’
14:45
39+
Optimisme bij Real Madrid: “Staan aan de goede kant”
14:30
332+
Megadomper voor Valentijn Driessen
14:15
143+
Chery verlaat Israël, toekomst ongewis
13:55
264+
‘Eredivisie-transfer voor ‘verloren’ Ajax-talent’
13:40
147+
Lof voor vertrokken PSV-tweetal: “Hebben de basis gelegd”
13:24
282+
FC Utrecht heeft groot Toornstra-nieuws
13:10
143+
Ajax-uitshirt lekt uit: “Afzichtelijk”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie