Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen is een voormalig doelman uit Nederland. In 1988 won hij zowel de Europacup I (PSV) als het EK (Nederland). Na zijn carrière ging Van Breukelen aan de slag als bestuurder.

  • Van Breukelen werd in 1988 Europees kampioen met Nederland
  • De doelman won datzelfde jaar de Europacup I met PSV
  • In beide finales stopte de Utrechter een strafschop
  • Van Breukelen keepte tevens voor FC Utrecht en Nottingham Forest
  • Hij werkte na zijn carrière voor FC Utrecht, PSV en de KNVB

Voetbalcarrière

Johannes Franciscus (Hans) van Breukelen werd op 4 oktober 1956 geboren in Utrecht. In 1964 sloot hij zich op achtjarige leeftijd aan bij amateurclub BVC. “Meneer De Ridder was mijn keeperstrainer”, vertelde Van Breukelen aan Sport&Strategie. “Hij woonde bij mij in de wijk en leerde mij de liefde voor het keepen. BVC is later opgegaan in FC De Bilt en als ik daar kom, ontmoet ik nog steeds vrijwilligers die er bij BVC ook al rondliepen. Echte clubmensen, die het iedere dag en ieder weekend mogelijk maken dat meer dan 1.200 leden kunnen voetballen.”

Doorbraak bij FC Utrecht

Van Breukelen keepte al op jonge leeftijd in het eerste team van BVC. Zijn kwaliteiten vielen op bij FC Utrecht, waar hij in 1975 neerstreek. Op 19 maart 1977 debuteerde de doelman op professioneel niveau: hij verving Blagoi Istatov in de met 3-0 verloren uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. In zijn eerste seizoenen kwam Van Breukelen maar sporadisch in actie voor de Domstedelingen, maar het was uiteindelijk Han Berger die het aandurfde om hem als nummer één aan te wijzen.

Met Berger had Van Breukelen naar eigen zeggen ‘een bijzondere relatie’. “Hij twijfelde niet aan mijn keeperskwaliteiten, maar vond mij soms wel een rare snijboon”, vertelde hij na zijn carrière op de website van de Supportersvereniging van PSV. Zijn kwaliteiten gaven echter de doorslag. Mede dankzij diens reddingen draaide FC Utrecht een aantal seizoenen goed mee in de subtop van Nederland. Het team kwalificeerde zich meermaals voor Europa, met een derde plaats in 1981 als hoogtepunt.

Twee seizoenen in Engeland

Van Breukelen begon het seizoen 1982-1983 onder de lat van FC Utrecht, maar al na een aantal wedstrijden werd hij opgepikt door Nottingham Forest. De Engelse club was in 1979 en 1980 winnaar geworden van de Europacup I. Succestrainer Brian Clough trok hem aan als opvolger van Peter Shilton, na een tip van hoofdscout en oud-doelman Alan Hill. Van Breukelen werd naar eigen zeggen vanwege zijn ‘uitstraling’ naar Nottingham gehaald. In zijn debuutwedstrijd tegen Brighton & Hove Albion hield de Utrechter meteen de nul.

Door een blessure moest Van Breukelen in zijn eerste seizoen een maand of vier toekijken. Toch had hij een aandeel in de vijfde plaats van Nottingham Forest, dat zich kwalificeerde voor de UEFA Cup. In zijn tweede contractjaar eindigde zijn team als derde, mede dankzij 11 clean sheets voor Van Breukelen. In de UEFA Cup werd de club pas in de halve finale verslagen door het Belgische Anderlecht.

Hans van Breukelen (PSV)
Van Breukelen als doelman van PSV (Pro Shots / Voetbal International)

Europacup I-winnaar met PSV

Van Breukelen en Nottingham Forest hadden tijdens het seizoen 1983-1984 meningsverschillen over zijn regelmatige invitaties voor het Nederlands elftal. De doelman was niet voornemens om zijn interlandcarrière op het spel te zetten en keerde terug naar Nederland. Bij PSV tekende hij een contract voor vier seizoenen. Van Breukelen kreeg in Eindhoven te maken met Jan Reker, die werd geassisteerd door Guus Hiddink. De hoofdtrainer speelde een grote rol in de rest van zijn carrière.

In het keeperstenue van PSV boekte Van Breukelen grote successen. Met de Eindhovense club won hij maar liefst zes landstitels (1986, 1987, 1988, 1989, 1991 en 1992), drie KNVB Bekers (1988, 1989 en 1990) en één Nederlandse Supercup (1992). Het grootste succes werd ook in 1988 behaald: het winnen van de Europacup I. In de finale tegen het Portugese Benfica stopte Van Breukelen de allesbeslissende strafschop van António Veloso. “Hoewel we vijf wedstrijden op rij niet wonnen, waren wij in 1988 echt de beste. Het verbindt ons voor de rest van ons leven”, concludeerde hij in 2018 aan het Eindhovens Dagblad.

Polletje

Zijn periode in Eindhoven bestond niet louter uit hoogtepunten. Op 12 april 1987 maakte hij een van de grootste fouten uit zijn carrière als professioneel doelman. In de Eredivisie-wedstrijd tussen Feyenoord en PSV wilde hij de bal een paar keer laten stuiteren, maar door een graspolletje mislukte zijn tweede poging. Van Breukelen raapte de bal nog wel op, maar scheidsrechter Bep Thomas voelde zich genoodzaakt om een indirecte vrije trap toe te kennen aan de Rotterdammers. In de negentigste minuut schoot Keje Molenaar de 1-1 tegen de touwen.

PSV werd ondanks deze remise ‘gewoon’ landskampioen in 1987. Het betekende de opmars naar de Europacup I-triomf van 1988, maar toch bleef dit moment hem lang achtervolgen. Johan Derksen schreef vervolgens dat Ajax-doelman Stanley Menzo een betere kandidaat was voor het Nederlands elftal. Een enquête van weekblad Voetbal International ondersteunde diens standpunt. Van Breukelen werd geraakt door deze beeldvorming en overwoog zelfs zelfmoord te plegen. Gelukkig wist hij zich te herpakken.

PeriodeClub
1976-1982FC Utrecht
1982-1984Nottingham Forest
1984-1994PSV

Interlandcarrière

Van Breukelen debuteerde op 1 oktober 1980 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen West-Duitsland (1-1) in het Nederlands elftal. Bondscoach Jan Zwartkruis gaf hem de voorkeur boven Joop Hiele. Horst Hrubesch maakte in de 35ste minuut de openingstreffer voor de Duitsers, maar vier minuten later maakte Ernie Brandts alweer de gelijkmaker. Van Breukelen zat vervolgens bijna een jaar vooral op de bank bij Oranje, waar hij op 14 oktober 1981 voor het eerst de nul hield (3-0 zege op België).

Nederland kwalificeerde zich niet voor de WK’s van 1982 en 1986. Tussendoor ontbraken de oranjehemden eveneens op het EK van 1984. Voor het wereldkampioenschap van 1986 deed Nederland wel een hoopgevende poging, maar in de play-offs ging het mis door toedoen van België. Met Van Breukelen onder de lat repareerde Nederland een 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd, maar vlak voor tijd scoorde Georges Grün tegen: 2-1. Het uitdoelpunt bezorgde de zuiderburen een WK-ticket.

Hans van Breukelen (Oranje)
Blijdschap in 1988 (Pro Shots)

Europees kampioen

In 1988 was Nederland er wel bij op het EK in West-Duitsland. Het toernooi begon met een teleurstellende nederlaag tegen de Sovjet-Unie (0-1), maar overwinningen op Engeland (3-1) en Ierland (1-0) bezorgden Oranje een plek in de halve finale. Marco van Basten schoot zijn team naar de EK-finale ten koste van West-Duitsland (2-1). “Het Volksparkstadion is van Oranje”, zo luidde het legendarische commentaar van Evert ten Napel. De revanche op de Duitsers werd gevierd als een historische prestatie.

Nederland stond in de EK-finale van 1988 opnieuw tegenover de Sovjet-Unie. Ruud Gullit en Van Basten maakten het verschil: 2-0. Van Breukelen maakte het nog wel even spannend door een strafschop te veroorzaken, maar revancheerde zich door de inzet van Igor Belanov te stoppen. Van Breukelen, die eerder dat jaar al een strafschop had gestopt in de Europacup I-finale, baseerde zijn keuze voor de goede hoek op ‘het boekje van Reker’. Zijn toenmalige PSV-trainer hield de favoriete hoek van tegenstanders bij in een boekje.

Van Breukelen was eveneens actief op het WK van 1990 (achtste finale) en het EK van 1992 (halve finale). In 1992 kon de doelman geen nieuwe heldenrol opeisen in de strafschoppenserie tegen Denemarken. Na 73 interlands zwaaide hij af als Oranje-international.


Carrière als bestuurder

In 1994 beëindigde Van Breukelen zijn actieve carrière. In 1997 werd de oud-doelman aangesteld als directeur technische zaken van FC Utrecht, waar hij tot augustus 2000 aanbleef. Na zijn vertrek uit de Domstad werkte de Utrechter onder meer als lid van de raad van commissarissen van PSV en technisch directeur van de KNVB. Van Breukelen schreef mee aan het rapport Winnaars van Morgen, dat werd opgesteld met het oog op de sportieve malaise van het Nederlandse voetbal.

Van Breukelen werkte eveneens voor bedrijven als HvB Management en Sports&Technology. In 2016 werd hij door PSV benoemd tot lid van verdienste. Van Breukelen was nadien onder meer te zien in tv-programma’s als Even tot hier en The Masked Singer.

Laatste update: 25 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie