Anthony Elanga

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Anthony Elanga

Anthony Elanga is een Zweedse vleugelaanvaller met Kameroenese roots. De international van Zweden speelt sinds de zomer van 2023 voor Nottingham Forest.

  • Elanga speelt momenteel voor Nottingham Forest
  • In 2023 won de aanvaller de Carabao Cup met Manchester United
  • Hij debuteerde in 2022 als A-international van Zweden
  • De vader van Elanga was international van Kameroen

Clubcarrière

Anthony David Junior Elanga werd op 27 april 2002 geboren in het Zweedse Hyllie. Hij is de zoon van Joseph Elanga, die zeventien A-interlands speelde voor Kameroen. De aanvaller trad in de voetsporen van zijn vader door zijn voetbalkicksen aan te trekken. Als jeugdspeler kwam hij uit voor achtereenvolgens IF Elfsborg, Malmö FF, Hattersley FC en Manchester United.

(Pro Shots)

Doorbraak bij Manchester United

Op twaalfjarige leeftijd arriveerde Elanga in de jeugdopleiding van Manchester United. In 2020 werd de aanvaller bekroond voor zijn ontwikkeling door de Jimmy Murphy Young Player of the Year-trofee in ontvangst te nemen. Zijn debuut voor de hoofdmacht van The Red Devils volgde in het daaropvolgende jaar. Op 11 mei 2021 mocht Elanga voor het eerst minuten maken in de Premier League-wedstrijd tegen Leicester City (1-2 nederlaag). Twaalf dagen later maakte de Zweed zijn basisdebuut tegen Wolverhampton Wanderers, dat mede dankzij diens openingstreffer met 1-2 werd verslagen.

In het seizoen 2021-2022 mocht Elanga regelmatig aantreden voor Manchester United. Hij mocht 27 keer opdraven voor de hoofdmacht en scoorde driemaal, waaronder in de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid (1-1). Waar managers Ole Gunnar Solskjaer en Ralf Rangnick regelmatig een beroep op hem deden, daar lukte het Elanga niet om Erik ten Hag te overtuigen. Zo mocht de vleugelaanvaller geen minuten maken in de Carabao Cup-finale tegen Newcastle United (2-0 zege) en de FA Cup-finale tegen Manchester City (1-2 nederlaag).

(Pro Shots)

Nottingham Forest

Elanga besloot Manchester United in de zomer van 2023 te verlaten. De aanvaller werd voor circa 17,5 miljoen euro verkocht aan Nottingham Forest, waar hij op 12 augustus met een assist debuteerde tegen Arsenal (2-1 nederlaag). Op 2 september werd de nieuwkomer matchwinner door op bezoek bij Chelsea zijn eerste doelpunt te produceren namens The Tricky Trees.


Interlandcarrière

Waar zijn vader als international voor Kameroen speelde, daar gaf Elanga zelf zijn jawoord aan Zweden. Op 24 maart 2022 debuteerde hij als A-international tegen Tsjechië. Na verlenging wist de nationale ploeg door te stoten naar de finaleronde van de play-offs, maar Polen blokkeerde vijf dagen later deelname aan het WK. Elanga maakte in diens derde interland zijn eerste treffer in de Nations League-confrontatie met buurman Noorwegen (1-2 nederlaag).

Laatste update: 19 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie