Tahith Chong

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Tahith Chong

Tahith Chong is een Nederlandse aanvaller van Curaçaose afkomst. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Birmingham City naar Luton Town.

  • Chong speelt momenteel voor Luton Town
  • In 2023 werd hij overgenomen van Birmingham City
  • De aanvaller heeft een verleden bij Manchester United
  • Hij speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord

Clubcarrière

Chong werd op 4 december 1999 geboren in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Op het eiland zette hij als speler van Excellence en Atlétiko Saliña zijn eerste stappen als voetballer. Met zijn familie verhuisde Chong op jonge leeftijd naar Rotterdam, waar hij na een proefwedstrijd werd toegevoegd aan de jeugdopleiding van Feyenoord. In de zomer van 2016 maakte de aanvaller de overstap naar Manchester United.

Debuut voor Manchester United

Chong kwam begin 2017 lange tijd buitenspel te staan door een zware knieblessure, maar wist Manchester United desondanks te overtuigen. In de zomer van 2018 mocht de aanvaller voor het eerst meedraaien met de A-selectie van toenmalig manager José Mourinho. Zijn debuut maakte Chong onder diens opvolger: Ole Gunnar Solskjaer. De Noor liet hem op 5 januari 2019 opdraven in de FA Cup-wedstrijd tegen Reading (2-0 overwinning). Ook mocht hij minuten maken in de Premier League-duels met Southampton (3-2 zege) en Huddersfield Town (1-1).

In totaal mocht Chong vier keer in actie komen tijdens het seizoen 2018-2019. Er werd ook een beroep op hem gedaan tijdens de Champions Legue-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain. De Nederlander viel na tachtig minuten in voor Andreas Pereira en zag zijn elftal in blessuretijd de 1-3 maken, waardoor The Red Devils zich plaatsten voor de kwartfinale. Hierin bleek FC Barcelona een maatje te groot.

Chong mocht in het seizoen 2019-2020 vaker in actie komen voor Manchester United. Er werd in totaal twaalf keer een beroep op hem gedaan: zes keer in de Europa League, driemaal in de Premier League, tweemaal in de FA Cup en bovendien mocht de aanvaller één keer zijn kunsten vertonen in de League Cup. Scoren deed hij niet voor de Engelse topclub, maar hij fungeerde wel tweemaal als aangever.

Verhuurperiodes

In de zomer van 2020 werd Chong uitgeleend aan Werder Bremen. In Duitse dienst mocht hij weliswaar vijftien wedstrijden (één doelpunt) in actie komen, maar een vaste waarde werd de aanvaller niet. Om die reden werd hij eind januari 2021 voor een half jaar uitgeleend aan Club Brugge (dertien wedstrijden, één doelpunt). Met de Belgische topclub behaalde Chong zijn eerste grote succes als voetballer: de landstitel.

(Pro Shots)

Via Birmingham City naar Luton Town

Manchester United verhuurde Chong in de zomer van 2021 andermaal. Ditmaal werd hij ondergebracht bij Championship-club Birmingham City, waar zijn teller ondanks een liesoperatie naar twintig wedstrijden steeg (één doelpunt). The Blues besloten hem voor een kleine twee miljoen euro definitief over te nemen van Manchester United. Chong mocht in zijn tweede seizoen in totaal 41 keer in actie komen voor de bespeler van St. Andrew’s, waar hij vier doelpunten en vijf assists liet aantekenen.

In Birmingham bleef Chong steken op een tamelijk kleurloze zeventiende positie. Toch mocht hij het Championship in de zomer van 2023 inruilen voor de Premier League. Promovendus Luton Town betaalde naar verluidt 4,75 miljoen euro voor de Nederlander en werd daarmee de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis.

Laatste update: 14 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie