Frans Hoek onthult: ‘Penaltyplan Van Gaal viel in het water’

Foto: Frans Hoek onthult: ‘Penaltyplan Van Gaal viel in het water’

De kwartfinale tussen Nederland en Argentinië op het WK in Qatar werd beslist door het nemen van strafschoppen. Doelman Andries Noppert kon niet uitgroeien tot de grote held zoals Tim Krul dat wel deed tijdens de strafschoppenserie op het WK in 2014 tegen Costa Rica.

Krul zegde af voor WK in Qatar

Louis van Gaal had dat scenario graag met Krul wil herhalen in Qatar onthulde Frans Hoek aan tafel bij Studio Voetbal. De doelman was volgens de keeperstrainer echter niet bereid om vier à zes weken weg te blijven van zijn familie om als reservekeeper te fungeren.

Aan tafel bij het praatprogramma werd er teruggeblikt op de kwartfinale tegen Argentinië en stelde presentator Sjoerd van Ramshorst aan Hoek wat er mogelijk beter had gekund. “In 2014 heeft de wissel plaatsgevonden”, begon Hoek zijn betoog, waarmee de keeperstrainer aangaf dat een keeperswissel mogelijk had kunnen helpen. “Dat heeft goed uitgepakt, maar dat had ook niet goed kunnen uitpakken. Als dat niet goed uitpakt, wil dat niet zeggen dat dat geen goede beslissing was. Je kan het niet altijd ophangen aan winnen of verliezen. Tussen 2014 en 2022 is er heel veel gebeurd op het gebied van penalty’s. Er zijn onderzoeken gedaan en weet ik wat.”

“We zijn alle jongens afgegaan. ‘Wil jij hem nemen? Wil jij hem nemen?’ We hebben alles gecommuniceerd met de spelers. Van Dijk wist al heel lang dat hij de eerste zou nemen en dat wilde hij ook”, vervolgt Hoek. De keeperstrainer vond daarnaast dat Noppert niet veel te verwijten viel, ondanks dat hij steeds een hoek koos. “Je ziet de situaties die op een bepaald moment onder een bepaalde druk gebeuren. Dat is niet trainbaar. Het is heel moeilijk voor spelers om exact te doen wat je met elkaar afgesproken en getraind hebt.”

Krul gaf voorrang aan familie

Hoek stelde aan tafel dat de voorinformatie een jaar voor het WK beschikbaar was. “Daaruit kwam Krul het beste naar voren. Hij had ook ervaring, had het al een keer gedaan. Maar goed, die wilde niet mee.” Dat had volgens Hoek niets te maken met bepaalde tests die de keepers af moesten leggen voorafgaand het toernooi. “Dat is allemaal niet waar. Tim heeft mij gebeld en aangegeven: Frans, dit is de situatie. Zo en zo. Hij vond de periode van vier à zes weken weg bij zijn gezin… Hij maakte geen kans om echt te spelen. Dat zouden de andere drie zijn. Dus hij zou er alleen maar zijn voor de penalty’s. Dat kon hij niet opbrengen.”

Denk jij dat Oranje met Krul wel had gewonnen van Argentinië?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
194+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:07
60+
Justin Kluivert is ‘ready’ voor Oranje
20:57
40+
Opmerkelijke actie Ziggo Sport tijdens Dodenherdenking
20:41
24+
Girona geeft Barcelona van katoen, Real Madrid kampioen
20:37
1+
Wederopstanding Haaland: vier goals tegen Wolves
20:28
86+
‘Sensationele ‘terugkeer’ Erik ten Hag’
19:48
440+
‘Nieuwe trainer Ajax bekend’
19:34
299+
‘Feyenoord krijgt jackpot voor Slot en co’
19:28
215+
‘Ajax verkoopt volgende miskoop’
19:15
596+
‘Stunt in EK-selectie Oranje’
18:49
42+
Bakayoko over ploeggenoot: “Hij heeft niet veel gespeeld, maar echt bizar”
18:35
94+
Rensch gaat in op vraagstuk wie volgende Ajax-trainer wordt
18:20
63+
Hancko: “Op zijn leeftijd had ik twee gebroken benen, kijk waar ik nu sta”
18:04
142+
Hélène Hendriks slaat mea culpa: “Die vertrouw ik nu nooit meer”
17:50
70+
Lof voor Eredivisie-uitblinker die op lijstje PSV staat: “Smullen”
17:36
298+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
17:22
624+
Veerman gaat in op vraag of hij volgend seizoen nog bij PSV speelt
17:09
49+
Milan van Dongen onthult van welke tafelgast hij enorm genoot
16:33
43+
Tottenham Hotspur-transformatie op komst
15:46
868+
‘Van Bommel naar Eredivisie’
15:26
1832+
‘Dusan Tadic regelt Ajax-transfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie