EXCLUSIEF: Ryan Babel doet boekje open over WK 2010

Foto: EXCLUSIEF: Ryan Babel doet boekje open over WK 2010

In een interview met SoccerNews.nl blikt oud-Oranje-international en voormalig Liverpool-aanvaller Ryan Babel vooruit op de WK-kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Argentinië. Daarnaast doet hij een boekje open over zijn eigen WK-avontuur, in 2010 in Zuid-Afrika: “Ego’s hebben ons de titel gekost!” Ook voorziet hij zowel Cody Gakpo als Frenkie de Jong van transferadvies!

Nederland-Argentinië

First things first, want vandaag is natuurlijk de dag van Nederland-Argentinië! Volgens Babel wordt het een lastig karwei voor de mannen van bondscoach Louis van Gaal om La Albiceleste te verslaan, maar hij wil de Argentijnen ook niet te veel ophemelen. Verre van zelfs! “Om eerlijk te zijn ben ik inderdaad niet zo onder de indruk. Natuurlijk wordt het niet makkelijk voor Nederland, maar Lionel Messi moet al het werk in zijn eentje opknappen! Behalve Di María kan ik geen enkele speler noemen die ik ergens anders aan het werk heb gezien. De spits is niet eens een basisspeler (bij zijn club, red.), maar een vaste wissel. En de andere spelers kan ik niet eens opnoemen.”

‘Argentinië heeft een mannetje minder’

Toch denkt de voetballer (op dit moment actief voor het Turkse Eyüpspor) ook weer niet dat het appeltje-eitje wordt voor Oranje: “Maar ik ben ook weer niet zenuwachtig. Het is niet: o Jezus, we moeten tegen Argentinië spelen.” Natuurlijk maakt Nederland kans om te winnen, zeker als ze veel balbezit hebben. Als je er realistisch naar kijkt: Messi verdedigt bijna nooit mee, dus eigenlijk spelen ze met een man minder. Dus als het middenveld (van Oranje, red.) het spel kan domineren, dan kunnen ze kansen creëren.” Hij plakt er een voorspellinkje aan vast: “Op dit moment is het ongeveer 50-50.”

Wat de WK-titel betreft, de wereldbeker: aan de ene kant hoopt Babel dat Oranje kampioen wordt… “Ze hebben nog niet het beste van zichzelf laten zien, maar het verschil met de andere teams is volgens mij niet zo heel groot.” Maar tegelijkertijd… “Als voetbalfan hoop je gewoon dat Messi het WK wint, door de loopbaan die hij heeft gehad. Zijn carrière verdient eigenlijk een wereldtitel; dat zou de kers op de taart zijn. We moeten onszelf gelukkig prijzen dat we Messi hebben zien voetballen, want voetballers zoals hij komen niet zo heel vaak voorbij. Hij verdient dit gewoon, door de 12/13/14 topseizoenen die hij ons gegeven heeft. Dit zou zijn jaar kunnen worden en ik zou het mooi vinden als hij het WK wint.”

Wint Messi het WK met Argentinië?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

WK 2010

Als de oud-international het over het WK heeft kan hij natuurlijk uit eigen ervaring putten, want hij zat bij de groep in 2010 in Zuid-Afrika. Uiteindelijk ging Oranje in de finale ten onder, door een doelpunt in de extra tijd van Andrés Iniesta… “In 2010 hadden we heel veel individuele kwaliteiten. Als ik terugdenk aan die tijd… we hadden wel een goed team, maar een hoop spelers werden onderschat en ondergewaardeerd, omdat de Nederlandse media het alleen maar over vier spelers hadden: Van Persie, Robben, Sneijder en Van der Vaart. Het teamproces kwam bijna nooit aan de orde, dus de andere spelers voelden zich een beetje buitengesloten.”

‘Grote Vier hebben ons WK-titel gekost’

“Van Persie, Robben, Sneijder en Van der Vaart wilden stuk voor stuk de grote man zijn en volgens mij heeft dat ons de wereldtitel gekost, die grote ego’s”, vervolgt Babel, die een boekje opendoet over de gang van zaken achter de schermen… “Intern zijn er een hele hoop onnodige dingen gebeurd. We hadden daar één doel, dus vergeet die onzin en focus op die missie. We trokken uiteindelijk aan het kortste eind, omdat Spanje meer een écht team was, het totaalpakket, en daarom pakten zij de titel.”

Transfers Gakpo, De Jong en Bellingham

Cody Gakpo is een van dé revelaties van het WK in Qatar en het moet gek lopen wil de PSV-aanvaller géén mooie transfer overhouden aan het eindtoernooi. Zelf verkaste Babel in 2007 van Ajax naar Liverpool en ook voor Gakpo lijkt er een Premier League-overstap in de maak te zijn. Naar… Manchester United bijvoorbeeld? “Ik ben natuurlijk maar een buitenstaander, maar ik weet niet of United wel het juiste team zou zijn voor Cody Gakpo. Ik denk dan eerder aan een team als Arsenal – of misschien zelfs Liverpool. Maar ik denk dat Arsenal het beste bij zijn speelstijl past: allemaal jonge voetballers bij elkaar, geen échte sterspeler en een goede, jonge coach die zelf ook voetballer is geweest (Mikel Arteta, red.).”

Volgens de oud-Ajacied zou Old Trafford dus een verkeerde keuze zijn: “Bij United is de sfeer anders, een beetje gespannen en gewoon… anders, en dat zou invloed op hem kunnen hebben. Maar nogmaals: ik ben natuurlijk ‘slechts’ een buitenstaander, dus ik oordeel alleen aan de hand van wat ik zie en mijn eigen ervaring in de Premier League. Spelers moeten zelf bepalen wat ze doen, maar Arsenal zou wel bij hem passen…”

“Frenkie zou een stap terugdoen”

Ook Frenkie de Jong wordt vaak aan een transfer naar Manchester gelinkt, maar Babel raadt de spelmaker van FC Barcelona die move af: “Hij heeft een team om zich heen nodig dat wil voetballen, dat écht wil voetballen. Oké, United heeft een coach die dat ook voor ogen heeft als hij het juiste spelersmateriaal tot zijn beschikking krijgt. Er zijn wel tekenen dat Erik ten Hag weet waar hij mee bezig is, maar het niveau van zijn tijd bij Ajax hebben ze nog lang niet bereikt. Ik denk dus dat het een stap terug zou zijn als Frenkie naar United transfereert. Als we echt naar het spel kijken zie ik hem liever bij Manchester City spelen. Of ook bij Arsenal.”

Jude Bellingham naar… Liverpool?

Als laatste een andere WK-revelatie, en iemand die misschien nog wel hogere ogen gooit dan Gakpo in Qatar: Jude Bellingham. Real Madrid en Liverpool worden het vaakst in verband gebracht met het 19-jarige ‘wonderkind’: “Ik zou blij zijn als Jude Bellingham voor Liverpool kiest. Maar ook de Spaanse competitie kan interessant zijn voor hem, een project als FC Barcelona bijvoorbeeld. Ik weet niet of hij wel naar Real Madrid moet gaan, want daar zou hij ‘één van de velen’ zijn. Het wordt interessant om te kijken wat hij precies doet en hij lijkt heel volwassen voor zijn leeftijd. Hij gaat een mooie toekomst tegemoet.”

Steven Gerrard

Door naar een prominente oud-ploeggenoot van Babel, die op dit moment coach is. Althans, Steven Gerrard werd een paar maanden geleden ontslagen bij Aston Villa. “Ik had niet gedacht dat Gerrard een goede coach zou worden. Hij was een geweldige captain en een fantastische leider, maar toch maakte hij altijd een verlegen indruk. Hij was geen prater, geen grote spreker. Weet je, hij deed zijn mond open op de juiste momenten. Op het veld was hij een goede captain. Maar het is toch anders om een coach te zijn. Je moet constant de strijd aangaan met iedereen en als speler was dat niet iets wat hij vaak deed, en ik heb hem tijdens zijn prime meegemaakt, toen hij 27 tot 30 jaar oud was.”

Voor de duidelijkheid: de voormalige speler van The Reds is wel degelijk onder de indruk van de kwaliteiten van Gerrard als trainer: “Zijn einde bij Aston Villa had hij zich ongetwijfeld anders voorgesteld, maar vooralsnog vind ik zijn carrière als coach geweldig. Ik weet zeker dat hij sterker terugkomt en dat hij de juiste beslissing zal nemen met betrekking tot een nieuwe job, die bij hem past. Hij komt sowieso in het rijtje met goede Engelse coaches terecht.”

Naar West Ham United via ruildeal

Babel speelde in totaal drieënhalf jaar op Anfield Road voor Liverpool, maar gaandeweg is hij een paar keer dicht bij een transfer naar een andere Premier League-club geweest. Hij doet uit de doeken: “Ik ben heel dicht bij een transfer naar West Ham United geweest. Er werd concreet gesproken over een ruildeal voor Carlton Cole, maar dat verliep niet helemaal volgens plan. Mij werd verteld dat het om een uitleenbeurt ging en dat ik later terug zou keren bij Liverpool. Maar op transferdeadlinedag kwam ik erachter dat West Ham me zou kopen, en dat wilde ik helemaal niet. Bovendien was mijn zaakwaarnemer daar ook niet van op de hoogte. Toen het puntje bij het paaltje kwam besloten mijn zaakwaarnemer en ik om het niet te doen, waardoor de transfer niet doorging.”

Daarnaast was er ook een paar keer ‘voorzichtige belangstelling’: “Spurs en Birmingham City – dat op dat moment in de Premier League speelde – waren ook in me geïnteresseerd. Fulham benaderde me en ik ging om de tafel met Mark Hughes, de coach op dat moment, die me vertelde dat hij me voorin zag spelen samen met Mousa Dembélé, twee spitsen dus. Die transfers werden echter nooit helemaal concreet.”

Hebben de ‘Grote Vier’ ons het WK gekost?

  • Denk het wel
  • Denk het niet
359+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie