Sean Klaiber

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Sean Klaiber

Sean Klaiber is een Nederlandse verdediger met Surinaamse roots. Hij is international van Suriname en speelt sinds september 2023 voor Brøndby IF.

  • Klaiber speelt momenteel voor Brøndby IF
  • De verdediger speelde twee periodes voor FC Utrecht
  • Met Ajax won hij twee landstitels en de TOTO KNVB Beker
  • Klaiber is international voor Suriname

Clubcarrière

Klaiber werd op 31 juli 1994 geboren in Nieuwegein. Zijn voetbalcarrière ging van start bij amateurclub VVIJ uit IJsselstein, waar hij zich in de kijker speelde bij Ajax. In Amsterdam slaagde hij niet. Via JSV Nieuwegein en SV Geinoord verdiende de verdediger in het shirt van FC Utrecht een nieuwe kans op een profbestaan. In de Domstad doorliep Klaiber de hoogste jeugdelftallen.

FC Utrecht

Klaiber behoorde in het seizoen 2013-2014 voor het eerst tot de wedstrijdselectie van FC Utrecht. Op 29 oktober 2013 debuteerde hij in de A-selectie tijdens de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys. In de 26ste minuut van de verlenging viel de verdediger in voor Kai Heerings, waarna de Domstedelingen de 1-2 zege over de streep trokken. Later dat seizoen mocht hij eveneens opdraven in de Eredivisie-wedstrijden tegen FC Groningen (1-0 zege) en Vitesse (2-1 zege). Tegen de Groningers stond Klaiber zelfs in de basis.

Bij FC Utrecht had Klaiber niet meteen zicht op veel speeltijd. In het seizoen 2014-2015 mocht hij alleen opdraven in de met 0-3 gewonnen competitiewedstrijd tegen AZ vlak voor de winterstop. De clubleiding besloot de verdediger om die reden een half jaar onder te brengen bij FC Dordrecht, dat roemloos onderaan bungelde in de Eredivisie. Klaiber speelde twaalf wedstrijden voor De Schapekoppen (twee doelpunten). Met een treffer droeg hij op de laatste speeldag van het seizoen bij aan de 2-1 zege op Ajax, maar degradatie was toen al een feit.

Na zijn periode bij FC Dordrecht keerde Klaiber terug bij FC Utrecht. In het seizoen 2015-2016 veroverde hij een basisplaats in de Domstad, maar door een liesblessure eindigde de teller op negentien officiële wedstrijden (vijf doelpunten). Als gevolg daarvan moest de verdediger in het daaropvolgende jaar een stap terug doen in Stadion Galgenwaard. Klaiber werd ‘slechts’ vijftien keer in actie gebracht, maar speelde wel alle wedstrijden in de play-offs om Europees voetbal. Ten koste van AZ werd de finaleronde in eigen voordeel beslist.

Klaiber bleef tot de zomer van 2020 een vaste waarde bij FC Utrecht, waar hij meer dan 150 wedstrijden afwerkte. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar de coronapandemie maakte voortijdig een einde aan het seizoen 2019-2020. Ook de bekerfinale werd dat seizoen niet gespeeld. Een grote domper voor FC Utrecht, dat zich ten koste van Ajax (2-0) plaatste voor de finale. Klaiber zou tegen Feyenoord sowieso niet in actie zijn gekomen als gevolg van een schorsing. Na de gele kaart tegen Ajax barstte hij in tranen uit.

Ajax

Klaiber maakte in oktober 2020 de overstap van FC Utrecht naar Ajax. In Amsterdam werd hij herenigd met trainer Erik ten Hag. Op 18 oktober debuteerde de verdediger als invaller in de met 5-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. In het seizoen 2020-2021 werd er in totaal 22 keer een beroep gedaan op Klaiber, waaronder drie wedstrijden in de Champions League en drie in de Europa League. Hij won in zijn eerste Ajax-seizoen meteen de dubbel.

In de voorbereiding op het seizoen 2021-2022 scheurde Klaiber zijn voorste kruisband. Pas in maart 2022 keerde hij terug op het trainingsveld, maar in de laatste wedstrijden van het seizoen kon er geen beroep meer op hem worden gedaan. Daarmee had Klaiber geen aandeel in de landstitel van Ajax. Een jaar na het oplopen van zijn blessure maakte de verdediger zijn comeback tussen de lijnen, maar met Devyne Rensch en Jorge Sánchez was er geen zicht op speeltijd. Trainer Alfred Schreuder liet hem zelfs al snel buiten de wedstrijdselectie.

(Pro Shots)

Terugkeer bij FC Utrecht

In augustus 2022 besloot Klaiber te vertrekken bij Ajax. Enkele dagen voor de transferdeadline maakte hij transfervrij de overstap naar FC Utrecht, waar hij terugkeerde op het oude nest. Op 2 september maakte de verdediger zijn rentree in de met 3-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Met 33 gespeelde wedstrijden (twee doelpunten) werd hij opnieuw een vaste waarde in de Domstad.

Eerste buitenlandse avontuur

Met FC Utrecht verloor Klaiber de eerste drie Eredivisie-wedstrijden van het nieuwe voetbalseizoen. De verdediger kreeg na deze dramatische competitiestart de mogelijkheid om over te stappen naar het Deense Brøndby IF en besloot deze kans met beide handen aan te pakken. Hij debuteerde op 17 september 2023 in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Aarhus GF. Zijn eerste doelpunten voor Brøndby maakte Klaiber op 26 november op bezoek bij Lyngby BK (3-3).

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Klaiber speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen, maar het Nederlands elftal bleek niet haalbaar. In juni 2021 koos hij daarom voor een interlandcarrière namens Suriname. Hij debuteerde op 13 juli 2021 in de groepswedstrijd van de Gold Cup tegen Jamaica (2-0 nederlaag). Na de wedstrijden tegen Costa Rica en Guadeloupe zat het avontuur er al op.

Na de Gold Cup liep Klaiber zijn zware knieblessure op. Zijn teller staat sindsdien op drie interlands voor Suriname.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie