Pierre-Emile Højbjerg

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Pierre-Emile Højbjerg

Pierre-Emile Højbjerg is een Deense middenvelder. De international van Denemarken speelt sinds de zomer van 2020 voor Premier League-club Tottenham Hotspur.

  • Højbjerg speelt momenteel voor Tottenham Hotspur
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Bayern München en Southampton
  • Hij veroverde vier Duitse titels en drie DFB-Pokals
  • In 2014 debuteerde Højbjerg voor Denemarken

Clubcarrière

Højbjerg werd op 5 augustus 1995 geboren in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De middenvelder speelde in de jeugdopleidingen van BK Skjold (2003–2007), FC Kopenhagen (2007–2009) en Brøndby IF (2009-2012), maar vooralsnog speelde hij nooit een wedstrijd in de Deense voetbalcompetitie. Op jonge leeftijd maakte hij al de overstap naar Bayern München.

Bayern München

In de zomer van 2012 koos Højbjerg transfervrij voor Bayern München. De Deense middenvelder speelde aanvankelijk in het tweede team, maar mocht in de eindfase van het seizoen meedraaien met de A-selectie. Zijn debuut maakte hij op 13 april 2013 in de Bundesliga-wedstrijd tegen 1. FC Nürnberg (4-0 overwinning). Met zijn zeventien jaar en 251 dagen werd hij de jongste debutant in de geschiedenis van Der Rekordmeister. Højbjerg nam dit record af van teamgenoot David Alaba.

Højbjerg mocht in het seizoen 2012-2013 ook nog kort invallen in de Bundesliga-kraker tegen Borussia Dortmund (1-1). De middenvelder begon het daaropvolgende seizoen met een blessure, waardoor hij pas in december 2012 zijn eerste competitieminuten maakte voor Bayern München. Met negen gespeelde wedstrijden bleef zijn aandeel sowieso beperkt. Højbjerg zag zijn perspectief toenemen door in de eerste helft van het seizoen 2014-2015 dertien keer op te draven, maar aanspraak maakte hij niet op een prominente plek in de selectie.

Bayern München verlengde het contract van Højbjerg tot de zomer van 2018. De Duitse topclub besloot de middenvelder elders ervaring op te laten doen, bij respectievelijk FC Augsburg (zestien wedstrijden, twee doelpunten) en Schalke 04 (dertig wedstrijden). Na afloop van het seizoen 2015-2016 mocht de Deen definitief vertrekken. Zijn aandeel in Zuid-Duitsland bleef daardoor beperkt tot 25 gespeelde wedstrijden. Wel mocht hij twee landstitels, een DFB-Pokal en een wereldbeker voor clubteams op zijn erelijst plaatsen.

Southampton

Højbjerg koos in de zomer van 2016 voor Southampton als nieuwe club. The Saints betaalden zo’n vijftien miljoen euro voor de middenvelder, die op 13 augustus zijn debuut maakte in de Premier League-wedstrijd tegen Watford (1-1). Met 35 gespeelde wedstrijden beleefde hij een prima debuutseizoen. In vijf van de zes League Cup-wedstrijden werd er een beroep op hem gedaan, maar alleen de finale tegen Manchester United ging aan zijn neus voorbij. Zijn teamgenoten verloren met 3-2 van José Mourinho en consorten.

In dienst van Southampton werd Højbjerg steeds belangrijker. De Deen werd eind 2018 zelfs aangewezen als nieuwe aanvoerder van de club. Tot zijn vertrek in 2020 speelde de middenvelder 134 officiële wedstrijden voor Southampton, waar hij vijf doelpunten en zes assists liet aantekenen.

(Pro Shots)

Tottenham Hotspur

In de zomer van 2020 toonde Ajax serieuze interesse voor Højbjerg. Toenmalig Ajax-trainer Erik ten Hag verklaarde later in gesprek met Voetbal International dat er meerdere gesprekken plaatsvonden met de middenvelder. “Financieel waren we er wel uitgekomen, denk ik”, liet hij optekenen. “Hij kon ook naar andere clubs, maar wilde naar Ajax komen. Maar toen kwam Tottenham voor hem en trokken we alsnog aan het kortste eind.”

Tottenham Hotspur betaalde zo’n 16,5 miljoen euro voor zijn handtekening. Debuteren deed Højbjerg in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Everton. Hij groeide in Londen uit tot een vaste waarde en speelde sindsdien bijna 150 wedstrijden in Spurs-tenue.


Interlandcarrière

Højbjerg debuteerde op 28 mei 2014 in de nationale ploeg van Denemarken, dat de oefeninterland tegen Zweden met 1-0 wist te winnen. Hij speelde meteen negentig minuten. Bijna anderhalf jaar later stonden de Scandinavische landen opnieuw tegenover elkaar in de play-offs voor het EK van 2016. De Zweden beslisten het tweeluik in eigen voordeel (3-4), waardoor de middenvelder moest wachten op zijn eerste eindtoernooi als A-international.

Na te zijn gepasseerd voor het WK van 2018 mocht Højbjerg in 2021 voor het eerst aantreden op een groot toernooi. Zijn EK-debuut verliep desastreus door de hartstilstand van teamgenoot Christian Eriksen en de nederlaag tegen Finland, waarna ook België te sterk bleek. Een ruime overwinning op Rusland volstond alsnog voor het bereiken van de knock-outfase. Uiteindelijk werd Denemarken pas in de halve finale gestuit door Engeland (na verlenging).

Højbjerg maakte eind 2022 zijn WK-debuut. De middenvelder behoorde tot de basisploeg van Denemarken, maar kon niet verhinderen dat zijn team met één schamel punt al in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie