Transfermarkt voor Ajax geopend: targets en uitverkoop op rij

Foto: Transfermarkt voor Ajax geopend: targets en uitverkoop op rij

De eerste dag van het nieuwe jaar betekent eveneens dat de transfermarkt in de voetballerij weer open is. Clubs hebben daardoor een hele maand de tijd om hun selectie te versterken of spelers te laten vertrekken. Voor Ajax start een belangrijke zoektocht, want zonder minstens een versterking met leiderschap gaat de club nog een lastige tweede seizoenshelft tegemoet.

Inside: Ajax zoekt leiderschap op het middenveld

Het laatste duel van het seizoen (de verloren bekerwedstrijd tegen USV Hercules) toonde nog maar eens aan waar het grote probleem van Ajax zit. Hoewel het de nodige kwaliteiten in de selectie heeft zitten om te voetballen, ontbreekt het al het gehele voetbaljaar aan leiderschap. Het zorgt ervoor dat Ajax na een tegenslag in een wedstrijd het spelbeeld niet weet om te draaien en Ajax simpelweg aangeschoten wild is. John van ‘t Schip wil dit met de technische leiding dolgraag veranderen en heeft binnenskamers laten weten dat er in ieder geval een controlerende middenvelder moet komen die voor de leiding op het veld kan zorgen.

Een veelgehoorde naam is die van Pierre-Emile Højbjerg. De 28-jarige middenvelder van Tottenham Hotspur staat al een tijdlang op het verlanglijstje van Ajax, maar werd telkens te duur bevonden. Deze maand kunnen echter meerdere factoren ervoor zorgen dat Højbjerg alsnog haalbaar is. Met 3 basisplaatsen en 14 invalbeurten is hij bij de Engelse topclub namelijk bepaald niet zeker van een basisplaats. Aankomende zomer wacht het Europees kampioenschap in Duitsland, waardoor de Deen snel speelminuten zal moeten opdoen. Neem daar het contract met een duur van nog slechts anderhalf jaar mee, en Ajax maakt plotseling een serieuze kans.

Ook Marten de Roon lijkt achter de schermen nog altijd in beeld te zijn, al is de Nederlander zeker niet de eerste keuze. Van ‘t Schip wil iemand op het middenveld hebben die in de opbouw eveneens een belangrijke bijdrage kan leveren en heeft het gevoel dat De Roon niet die kwaliteiten heeft om Ajax verder te helpen. Het is de hoofdreden dat de club heeft besloten om een deurtje verder te kijken en op zoek te gaan naar een alternatief. Zijn naam is echter slechts met potlood doorgestreept, waardoor het niet valt uit te sluiten dat hij later in de transferperiode alsnog komt. Met de ervaring van De Roon kan hij namelijk weldegelijk een cruciale rol gaan vertolken.

De Roon in actie voor Atalanta Bergamo.

Nederlandse talenten voor de toekomst

Ook op andere posities heeft Ajax de mogelijkheid om zich te versterken. Zo viel onlangs de naam van Ian Maatsen in meerdere media. De Nederlandse linksback zit bij Chelsea op een dood spoor. De Londenaren moeten vanwege de Financial Fair Play-regels snel spelers verkopen en denken eraan om het talent te laten vertrekken. Waar degradatiekandidaat Burnley het wel ziet zitten om hem terug te halen, zou ook Ajax in beeld zijn. De Amsterdammers zullen naar verwachting echter uitsluitend voor Maatsen gaan als hij niet te veel geld kost. Gezien het feit dat ook Borussia Dortmund met hem bezig is, lijkt de kans op zijn komst klein te zijn.

Joshua Zirkzee is een andere, mogelijke target. Mocht Ajax ervoor kiezen om een aantal aanvallers al in de winterstop te laten vertrekken, dan zou de komst van de Nederlander een goede mogelijkheid kunnen zijn. De centrumspits verkeert in Italië in een grote vorm en zit ogenschijnlijk eindelijk goed in zijn vel. Met de komst van de centrumspits zou Van ‘t Schip naast Brian Brobbey een tweede optie voor de spitspositie aan zijn spelersgroep kunnen toevoegen, waardoor zijn aantal keuzes en de concurrentiestrijd kan worden vergroot. Het is dan echter wel de vraag of Bologna deze maand al bereid is om hem terug te laten keren naar Nederland.

Grote schoonmaak door selectie heen

Aan de andere kant van de streep zal Ajax proberen om een aantal spelers van de hand te doen. Toen Van ‘t Schip begin november de vertrokken Maurice Steijn opvolgde en met de spelersgroep aan de slag ging, benadrukte hij dat alle selectieleden tot aan de winterstop de gelegenheid kregen om zichzelf te bewijzen. Hij gaf daarmee indirect aan dat Ajax in de winterstop een paar spelers wilde laten gaan. Wanneer we naar de eerste seizoenshelft kijken, en vooral de periode onder Van ‘t Schip meenemen, dan lijkt het erop dat Carlos Forbs, Georges Mikautadze, Gastón Ávila zich in ieder geval zorgen moeten maken om hun plek.

Mikautadze kreeg onder Steijn al weinig kansen in het eerste team en dat is met Van ‘t Schip als eindverantwoordelijk opnieuw het geval. Het lijkt niet bepaald te komen door zijn kwaliteiten, aangezien hij veelal wordt bejubeld vanwege zijn niveau op het trainingsveld, maar de Georgiër past ogenschijnlijk simpelweg niet in het systeem dat Ajax veelal speelt. Waar Mikautadze in een 4-4-2 systeem het beste tot zijn recht komt, wordt hij bij Ajax veelal als aanvallende middenvelder of buitenspeler opgesteld. Een terugkeer naar FC Metz ligt in de lijn der verwachtingen, waarbij het de 16 miljoen euro dat het uitgaf zal proberen terug te verdienen.

Mikautadze tijdens het 2-2 gelijkspel tegen Almere City.

Ook Gastón Ávila kostte Ajax afgelopen zomer een hoop geld. Sven Mislintat legde maar liefst 12,5 miljoen euro neer voor de centrale verdediger, waarvan Steijn een korte tijd dacht dat hij linksback was. Tegen USV Hercules maakte hij wederom een grote fout en bewees hij wederom dat hij niet het niveau heeft om in het basisteam van Ajax te staan. Van ‘t Schip lijkt Ávila dan ook liever kwijt dan rijk te zijn, waardoor de technische leiding achter de schermen op zoek zal gaan naar een oplossing voor beide partijen. Een huurdeal dan wel verkoop hangt in de lucht. De verwachting is daarbij dat Ajax een flink verlies zal lijden.

Het afscheid van Forbs is een twijfelgeval. Enerzijds lijkt de buitenspeler het beste tot zijn recht te komen in een team dat countert, waarmee hij gebruik kan maken van zijn snelheid, anderzijds kan hij ook in de tweede seizoenshelft zomaar eens van pas komen. Forbs zal bij Ajax dan echter wel rekening ermee moeten houden dat hij veelal op de reservebank zal zitten en dat zijn kwaliteiten uitsluitend in specifieke wedstrijden tot zijn recht zullen komen. Het is de grote vraag of hij hiermee genoegen zal nemen, of dat hij bij Ajax aandringt op een vervroegd vertrek. Indien dat laatste het geval is, dan zullen diverse Engelse clubs bovengemiddelde interesse in hem hebben.

In welke linie maakt Ajax zich het eerste versterken?

  • Doelman
  • Verdediging
  • Middenveld
  • Aanval
3943+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:39
5+
Hélène Hendriks en Noa Vahle doen boekje open over ‘Oranje-boycot’
09:24
32+
Feyenoord getipt: “Zou heel stom zijn om hem niet te polsen”
09:09
122+
’30 miljoen-toptransfer voor Geertruida’
08:50
64+
Studio Voetbal-gasten tippen Ajax: “Iets meer geduld, brengt Ajax terug naar de top”
08:33
54+
Van Hanegem tipt Sparta-sensatie bij Nederlandse topclubs
08:17
727+
‘Ajax-explosie op transfermarkt’
08:00
488+
‘Transferwending voor Van Persie’
07:00
73+
PSV dankzij monsterscore dé hofleverancier | SN Team van de Week 31
23:44
119+
Room vreest voor Vitesse: “Niet helemaal voorbij”
23:31
118+
Oosting praat met Weghorst: “Zie hem graag komen”
23:24
331+
Slot op drempel van Anfield: “Mooi bedrag”
23:13
105+
Van der Vaart: “Bosz een trainer naar mijn hart”
23:01
146+
“Feyenoord heeft niet gepolst”
22:49
227+
PSV krijgt transfertip: “Daar staat hij altijd”
22:36
542+
Perez verrast door Ajax-nieuws: “Gek van hem”
22:25
117+
Perez wijst naar Bakayoko: “Belachelijke bedragen”
22:11
973+
‘Eredivisie-cadeau voor Ajax’
22:04
513+
Perez waarschuwt Feyenoord: “Zo weer vijfde”
21:47
115+
Justin Kluivert passeert senior: “Heel erg blij”
21:35
227+
Vertrek bij AZ? “Ik moet wel gaan spelen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie