Bilal Ould-Chikh

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Bilal Ould-Chikh

Bilal Ould-Chikh is een Marokkaanse vleugelaanvaller van Nederlandse komaf. Sinds januari 2022 draagt hij het shirt van FC Volendam.

  • Ould-Chikh speelt momenteel voor FC Volendam
  • In 2023 promoveerde de aanvaller naar de Eredivisie
  • Hij kwam eerder uit voor FC Twente, Benfica, FC Utrecht, Denizlispor en ADO Den Haag
  • Ould-Chikh switchte als jeugdinternational van Nederland naar Marokko
  • Hij is de broer van profvoetballer Walid Ould-Chikh

Clubcarrière

Ould-Chikh werd op 28 juli 1997 geboren in Roosendaal. Hij is de oudere broer van Walid Ould-Chikh, die het eveneens tot profvoetballer heeft geschopt. In zijn geboortestad trapte de vleugelaanvaller zijn voetbalcarrière af bij amateurclub RSC Alliance. De rechtspoot werd hier ontdekt door Feyenoord, maar slaagde niet in Rotterdam-Zuid en maakte vervolgens via RBC Roosendaal en Willem II de overstap naar FC Twente.

Debuut voor FC Twente

Ould-Chikh maakte op 17 maart 2014 zijn debuut in het profvoetballer. Met Jong FC Twente kwam de aanvaller als invaller in actie tegen FC Eindhoven (1-0 overwinning). Op 6 april maakte hij twee doelpunten in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Zijn snelle ontwikkeling viel ook op bij de technische staf van FC Twente, dat hem op 3 mei tegen PEC Zwolle (2-2) liet debuteren op het hoogste niveau. De pas zestienjarige Ould-Chikh viel na 69 minuten in voor Youness Mokhtar.

In het seizoen 2014-2015 behoorde Ould-Chikh regelmatig tot de selectie van FC Twente. Op 23 januari 2015 maakte de aanvaller tegen Heracles Almelo (2-0 zege) zijn eerste doelpunt op Eredivisie-niveau. De clubleiding stuurde aan op een nieuw contract, maar een akkoord bleef uit en dat had gevolgen voor diens hoeveelheid speeltijd. Ould-Chikh bleef daardoor steken op achttien officiële wedstrijden in de Enschede hoofdmacht (één doelpunt).

Flop bij Benfica

In de zomer van 2015 tekende Ould-Chikh een vijfjarig contract bij Benfica. De Portugese topclub betaalde zo’n 1,25 miljoen euro voor de aanvaller van FC Twente. Dat bedrag zou met 250.000 euro oplopen na zijn vijftiende wedstrijd voor de club uit Lissabon, maar in werkelijkheid speelde hij nooit een officiële wedstrijd in de hoofdmacht. Wel mocht hij over een periode van anderhalf jaar af en toe opdraven voor het beloftenteam van Benfica, veelal ook nog eens in de rol van invaller.

Ould-Chikh haalde tijdens zijn periode bij Benfica vooral de headlines met randzaken. In november 2015 werd de aanvaller onderweg naar Portugal na een achtervolging van 58 kilometer staande gehouden in zijn Mercedes C63 AMG. Hij zou maar liefst 230 kilometer per uur hebben gereden, waardoor de voetballer zijn rijbewijs voor zes maanden kwijtraakte. In augustus 2016 ging diezelfde auto in vlammen op nabij het Estádio da Luz, de thuishaven van Benfica.

Weinig succes in Utrecht en Turkije

In maart 2017 werd het contract van Ould-Chikh bij Benfica ontbonden. De aanvaller streek vervolgens neer bij FC Utrecht, waar hij een tweejarig contract ondertekende. Op 13 juli debuteerde hij in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Valletta FC (0-0) door Gyrano Kerk in de 88ste minuut af te lossen. Ould-Chikh speelde in totaal maar vijf duels in de hoofdmacht en nog eens elf wedstrijden voor Jong FC Utrecht. Voor het laatstgenoemde team maakte hij één doelpunt.

Ould-Chikh maakte in januari 2019 de overstap naar Denizlispor. Ook dit werd geen succesverhaal. Alleen in de laatste Süper Lig-wedstrijd van het seizoen zat de aanvaller bij de wedstrijdselectie van het eerste team, maar ondanks de 2-5 overwinning bij Istanbulspor werd hem geen invalbeurt gegund. Aan het einde van het seizoen 2018-2019 werd de samenwerking alweer beëindigd.

Degradatie met ADO

Na zijn periode in Turkije keerde Ould-Chikh terug naar Nederland, waar hij zich aansloot bij ADO Den Haag. Op 11 augustus 2019 maakte hij zijn debuut in de uitwedstrijd tegen PSV (3-1 nederlaag). Ook in de residentiestad behoorde hij niet tot de basisploeg en dat resulteerde in het seizoen 2019-2020 tot slechts dertien officiële optredens in het ADO-shirt. Met zestien optredens verliep zijn tweede contractjaar niet beduidend beter.

ADO Den Haag degradeerde in het seizoen 2020-2021 uit de Eredivisie. Ould-Chikh vertrok die zomer transfervrij. Hij sloot zijn Haagse dienstverband af met 29 officiële wedstrijden, waarin de aanvaller één schamele assist liet aantekenen. Ould-Chikh raakte clubloos en vond pas in november 2021 een nieuwe club in FC Volendam, waar ook zijn broertje Walid zijn voetbalkunsten vertoonde.

Als speler van FC Volendam (Pro Shots)

Promotie met Volendam

Ould-Chikh maakte op 14 januari 2022 zijn debuut voor FC Volendam. In de uitwedstrijd tegen NAC Breda (0-0) mocht de aanvaller in de rust invallen voor Gaetano Oristanio. Zijn eerste doelpunt voor de Volendammers maakte hij op 4 februari in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht (2-0). Het Andere Oranje sloot het seizoen af als nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie en promoveerde daarmee naar de Eredivisie. Met drie doelpunten uit vijftien wedstrijden had Ould-Chikh een klein aandeel in dit succes.

FC Volendam dreigde in het seizoen 2022-2023 af te stevenen op roemloze degradatie. Halverwege het seizoen stond het team van Wim Jonk stijf onderaan met vijf punten, maar na de winterstop begon het te lopen. Mede dankzij twee doelpunten van Ould-Chikh handhaafden de Volendammers zich op het tweede niveau. De aanvaller werd in het vissersdorp echter niet onomstreden onder leiding van Jonk. De hoofdtrainer voelde zich zelfs genoodzaakt om Ould-Chikh meermaals uit de selectie te zetten vanwege ongedisciplineerd gedrag.

In duel met Taylor Booth van FC Utrecht (Pro Shots)

In de zomer van 2023 keerde Ould-Chikh terug in de A-selectie van FC Volendam. Mede dankzij een prachtig doelpunt van de aanvaller won de club in december verrassend bij sc Heerenveen (1-2).


Interlandcarrière

Ould-Chikh doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Met de Onder 17-selectie bereikte hij in 2014 de finale van het EK, waarin Engeland na strafschoppen te sterk bleek. Ruim een jaar later werd de aanvaller met de Onder 19-selectie al in de groepsfase uitgeschakeld in de groepsfase van het jeugd-EK. Ould-Chikh raakte na zijn mislukte overstap naar Benfica uit beeld.

In 2016 accepteerde Ould-Chikh een uitnodiging voor Marokko -20, dat werd getraind door bondscoach Mark Wotte. Benfica weigerde hem echter vrij te geven voor twee oefeninterlands. Nadien werd hij niet meer geselecteerd voor welk vertegenwoordigend team dan ook.

Laatste update: 15 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie