Effectief Volendam verrast Heerenveen met eerste uitzege sinds januari

Foto: Effectief Volendam verrast Heerenveen met eerste uitzege sinds januari

FC Volendam heeft voor een grote stunt gezorgd door op bezoek bij sc Heerenveen te winnen. De bezoekers toonden zich zeer effectief in Friesland en wisten zo de eerste uitzege in bijna een jaar tijd te boeken.

Volendam wint verrassend met 1-2 in Abe Lenstra Stadion

Heerenveen kende een sterk periode en vocht zich naar het linkerrijtje van de Eredivisie. Het laatste duel ging dan wel verloren tegen koploper PSV (2-0), maar de ploeg van Kees van Wonderen kwam zeker niet slecht voor de dag. Bij Volendam was er duidelijk meer chagrijn: naast de bestuurlijke onrust staat de ploeg ook troosteloos onderaan in de Eredivisie. Begin november pakten de Noord-Hollanders voor het laatste een punt. Het duel in Heerenveen is voor interim-trainer Michael Dingsdag een terugkeer op het oude nest. De oud-verdediger kwam tussen 2006 en 2010 uit voor de Friezen. Op bezoek bij Feyenoord was het overigens nog wel dicht bij een verrassend punt, maar in extremis ging het alsnog mis.

Volendam-aanvallers scoren

Heerenveen greep meteen het initiatief, terwijl Volendam terugplooide. Doelman Mio Backhaus reageerde attent op een poging van afstand van Thom Haye. Pelle van Amersfoort kreeg vervolgens een behoorlijke kans, maar schoot een meter naast. De gastheren mikten met de twee aanvallers op een gevaarlijke uitbraak, en werd na een klein half uur in het zadel geholpen. Oliver Braude ging enorm in de fout en verspeelde de bal op een belangrijke plaats, Bilal Ould-Chikh pakte het cadeautje uit en profiteerde zo optimaal. Braude deed nog een kans om zijn fout goed te maken, maar kopte net over.

Zo gingen de ploegen met een verrassende 0-1 tussenstand rusten. Aan het spelbeeld was ondertussen weinig veranderd. Zach Booty stuurde Lequincio Zeefuik weg, waarna de 19-jarige spits met enkele kapbewegingen Syb van Ottele fraai van zich afschudde. Met een schot verschalkte hij ook Andries Noppert: 0-2.

Nood aan de man bij Heerenveen, dat met man en macht probeerde terug te komen. Van Wonderen bracht Patrick Walemark en Ion Nicolaescu als offensieve versterkingen. Al na acht minuten konden beide invaller belangrijk zijn.

Het blijft bij een aansluitingstreffer

Na een dribbel van Osame Sahraoui bracht Walemark de bal bij Nicolaescu die binnen kon prikken: 1-2. Backhaus keepte echter een goede wedstrijd en pareerde een vlammend afstandsschot van Mats Köhlert. De Friezen hielden de druk er flink op, maar in de slotfase bleven de echt grote kansen uit. Voor de thuisfans betekende dit resultaat een enorme domper, terwijl door de eerste zege sinds eind oktober Volendam in punten weer gelijk komt met Vitesse.

Scoreverloop: 0-1 (’28) B. Ould-Chikh, 0-2 (51′) L. Zeefuik, 1-2 (65′) I. Nicolaescu

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie